lauantai 2. tammikuuta 2016

Ilkka: Poliisin ohje ulkomaalaisten kanssa toimimiseen kuohuttaa – kirjoittaja ei kadu

Ilkka: Poliisin ohje ulkomaalaisten kanssa toimimiseen kuohuttaa – kirjoittaja ei kadu 2.1.2016

Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Markku Tuominen opastaa lauantain Keski-Uusimaa lehdessä ihmisiä poistumaan nopeasti paikalta ja soittamaan hätänumeroon, jos ulkomaalainen pyrkii lähikontaktiin. Lisäksi hän neuvoo, ettei ulkomaalaisten kanssa kannata ryhtyä vuoropuheluun.

Rikoskomisario Markku Tuominen, sanoitteko näin?

–  Kyllä. Itse asiassa olen kirjoittanut sen minua haastatelleelle toimittajalle näin. Lukijan täytyisi oivaltaa, että siinä haetaan todella epätyypillistä kontaktia, jossa on eroottinen tarkoitusperä. Totta kai, jos joku haluaa Helsingissä kysyä, missä on Mannerheim-museo, kyllä sen voi kertoa. Järjenkäyttö on sallittua ja joissakin tapauksissa jopa suositeltavaa.

Olisiko kommentti kannattanut muotoilla toisin?

–  Ajattelin tuota kirjoittaessani. Kuva on varsin pelkistetty, mutta luotin, että suomalainen lukija tajuaa, mitä poliisi hakee ja minkälaista tilannetta poliisi tarkoittaa. Lehdistössäkin on kerrottu näistä tapauksista, joissa nuoria neitoja on ahdisteltu. Näistä tilanteista kannattaa vetäytyä pois eikä kannata väitellä mitään, sillä kielimuuri on todennäköisesti valtava.

–  Olen tajunnut nyt, että sosiaalinen media on vaarallinen ympäristö, jossa asia on helppo kärjistää toisenlaiseksi kuin miksi se oli tarkoitettu.

Eroaako ohjeistuksenne tapauksissa, joissa lähikontaktiin pyrkijä on suomalainen?

–  Totta kai tämä pätee suomalaisiin ihan samalla tavalla. Jos suomalainen alkaa ehdotella jotain, mihin ei olla valmiita, totta kai silloinkin kannattaa poistua paikalta.