keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Iltalehti: Turvapaikanhakijat Oulussa: "Täällä ei ole kylmää, vaan jäätävää!"

Iltalehti: Turvapaikanhakijat Oulussa: "Täällä ei ole kylmää, vaan jäätävää!" 6.1.2016

Kovat pakkaset pääsivät yllättämään Suomeen saapuneet turvapaikanhakijat Oulussa.

Mittari näyttää loppiaisena -26 astetta Oulussa. Heikinharjun vastaanottokeskuksen piha on autio keskipäivän jälkeen. Sisääntuloaulassa istuva Nusair Alfashtaki on juuri piipahtanut ulkona viiden minuutin verran.

- Tiesin että Suomessa on kylmää, mutta täällä ei ole kylmää vaan jäätävää! hän kommentoi pohjoisen talvisäätä.

21-vuotias Nusair on pukeutunut talvitakkiin ja pipoon, jalassa on lenkkarit. Näillä varusteilla tarkenee juuri ja juuri käydä tupakalla. Pidempiä ulkoiluhetkiä hän ei edes yritä tehdä.

- Olen enimmäkseen sisätiloissa. En käy kaupungilla enkä ulkoile, jos pakkasta on liikaa, hän sanoo.

Etelä-Syyriasta Suomeen tullut nuori mies on sinut lumen kanssa, mutta kova pakkanen on vielä kauhistus. Lumeen hän on tutustunut kotiseudullaan.

- Asuin Damaskoksessa ja matkustimme toisinaan maaseudulle. Siellä on lunta 1-2 kuukautta vuodesta, sillä alue on vuoristossa.

Heikinharjun vastaanottokeskus on pakkaspäivänä hiljainen. Pihalla ei näy kuin tupakoitsijoita. Heistä osa on ulkona varvastossuissa ja sortseissa. Osa on tunkenut varvastossut jalkaan sukkien päälle.

Nusairin vieressä istuva Mohammed Samee ei pidä pakkasesta, mutta kylmyys ei tullut irakilaiselle yllätyksenä.

- Aloin varustautua kylmyyttä varten heti kun tuli tänne. Ostin lämpimiä vaatteita, vaikka muut ihmettelivät, että miksi. Nyt he ymmärtävät, lämpimään untuvatakkiin pukeutunut Mohammed naurahtaa.

Neljä kuukautta sitten Suomeen tullut mies on sitä mieltä, että pakkasista huolimatta on paras lähteä ulos ja liikkeelle. Liika sisällä istuminen ei tee ihmiselle hyvää. Mohammed käy arkisin koulussa kaupungin keskustassa. Hän myös kiertelee kirpputoreja, joista voi ostaa edullisesti vaatteita.

- Eihän elämää voi pysäyttää pakkasten ajaksi. Pitää tehdä jotakin, mennä ulos ja totuttautua kylmyyteen.

Kylmyys oli yllätys

1,5 kuukautta sitten Afganistanista Suomeen tullut Mustafa Ahmadi on tyytyväinen vankkoihin lenkkikenkiin, jotka hän osti tulomatkansa aikana Keski-Euroopasta. Niillä on pärjännyt hyvin Suomen oloissa.

Mustafan kotiseudulla mittari laskee toisinaan 1-2 pakkasasteeseen, mutta Pohjois-Suomen kylmyys on ollut yllätys.

- Olosuhteet ovat ihan erilaiset kuin ennakkoon tiesin odottaa. Keho pitää totuttaa vähitellen näin kylmään. Kaipaan aurinkoa ja siitä saatavia vitamiineja. Iho on pakkasilla todella kuiva, hän on huomannut.

Mustafa ei ole ulkoillut pakkasjakson aikana. Hän käväisee pihalla vain muutaman minuutin ajan kerrallaan. Hiihtäminen kiinnostaisi, sillä hän on huomannut, että hiihtolatuja löytyy ihan asuinpaikan läheltä.