keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Yle: MTV: Aavarannan kiinniotot voivat liittyä Saksan ahdisteluihin – Elfgren: Esitutkinnassa ei ole ilmennyt yhteyksiä Saksaan

Yle: MTV: Aavarannan kiinniotot voivat liittyä Saksan ahdisteluihin – Elfgren: Esitutkinnassa ei ole ilmennyt yhteyksiä Saksaan 6.1.2016
MTV: KRP oli varuillaan myös Suomessa – jo sata tehnyt rikosilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä Kölnissä

KRP:n rikosylikomisario sanoo, että hänellä on Saksan häirintätapauksista vain se tieto, joka on ollut julkisuudessa esillä.

MTV:n uutiset kertoi illalla, että uudenvuodenaaton kiinniotot Kirkkonummella Aavarannan vastaanottokeskuksessa saattavat liittyä naisten ahdisteluun Kölnissä uudenvuodenyönä. Myös Yle Uutisten tietojen mukaan poliisilla oli syytä epäillä, että miehet pyrkivät yllyttämään vastaavaan häirintään Suomessa.

KRP:n rikosylikomisario Thomas Elfgren ei vahvista tätä tietoa. Esitutkinta ei ole osoittanut mitään yhteyksiä Saksaan, Elfgren sanoo. Hän ei halua kertoa, yllättyikö Kölnin häirintätapauksista.

– Minulla on Saksan tapahtumista vain se tieto, joka on julkisuudessa ollut.

Poliisi pidätti kuusi irakilaismiestä viime torstaina rikosten ennalta ehkäisemiseksi. Keskusrikospoliisin mukaan pidätykset tehtiin yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Irakilaismiehet vapautettiin lauantaina, mutta esitutkinta jatkuu ja epäilykset ovat edelleen olemassa.

Elfgren korostaa, että esitutkinta ei ole julkinen prosessi, eikä hän siksi avaa sitä yleisölle. Esitutkinnan kestoa hän ei osaa arvioida, mutta kansainvälinen yhteistyö saattaa viivyttää tutkintaa.

KRP otti Elfgrenin mukaan asian hoitaakseen normaalina viranomaisyhteistyönä. Resursseja jaettiin poliisihallinnon sisällä pyhän kynnyksellä, perustelee Elfgren KRP:n tarttumista asiaan. Poliisi pääsi tapauksen jäljille oman, rutiininomaisen tiedonhankintansa kautta, korostaa rikosylikomisario.

__________________________________

MTV: KRP oli varuillaan myös Suomessa – jo sata tehnyt rikosilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä Kölnissä

MTV Uutisten tietojen mukaan Helsingissäkin varauduttiin Kölnin kaltaisiin tapahtumiin. KRP kertoo, että Senaatintorilla oli uuden vuoden aattoiltana noin 2000 irakilaista.

Häiriötä ei kuitenkaan aiheutunut. Tosin KRP otti kiinni kuusi turvapaikanhakijaa Kirkkonummella ja heitä epäillään julkisesta kehottamisesta rikokseen. Esitutkinta on kesken, eikä poliisi anna tarkempaa tietoa asiasta.

Kölnissä noin sata naista on tehnyt ilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä uutena vuotena. Vastaavia tapauksia oli myös Hampurissa ja Stuttgartissa. Kölnissä noin tuhat miestä häiriköi naisia, kopeloi ja häiriköi seksuaalisesti. Kyse saattoi olla myös organisoiduista taskuvarkaista, sillä osalta varastettiin samalla omaisuutta.

Saksan viranomaiset varoittavat ihmisiä tekemästä pakolaisista syntipukkeja, vaikka silminnäkijät ovat arvelleet epäiltyjen olleen syntyperältään arabeja tai pohjoisafrikkalaisia.

– Ei ole mitään viitteitä siitä, että tässä olisi kyse ihmisistä, jotka täällä Kölnissä olisivat hakeneet turvapaikkaa, sanoo Kölnin pormestari Henriette Reker.

Naisten saatava kulkea vapaasti

Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii täydellistä tutkimusta Kölnin uudenvuodenyön tapahtumista. Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere puolestaan sanoi tänään, että tekijöiden käytös oli järkyttävää, vastenmielistä, eikä missään tapauksessa hyväksyttävää.

Eilen Kölnissä järjestettiin mielenilmaus naisten oikeuksien puolesta. Siihen osallistui satoja ihmisiä.

– Emme siedä sitä, että ilmapiiri maassamme muuttuu sellaiseksi, että naiset eivät voi enää kulkea illalla kaduilla, sanoo mielenilmaukseen osallistunut Eldegard.

Saksan poliisi on saanut kolmen tekijän henkilöllisyyden selville, mutta pidätyksiä ei ole vielä tehty.