tiistai 5. tammikuuta 2016

Satakunnan Kansa: Poliisiylijohtaja kehuu Pormestarinluodon yöpartioita: ”Katupartioinnille on rajansa”

Satakunnan Kansa: Poliisiylijohtaja kehuu Pormestarinluodon yöpartioita: ”Katupartioinnille on rajansa” 5.1.2016
Yle: Poliisi: Kansalaiset pelkäävät enemmän katupartioita kuin maahanmuuttajia
Iltalehti: Asikkalan katupartiojohtajalla vankilatausta: Pahoinpiteli naisen - uhkasi tappaa kirveellä virkamiehen perheen
Yle: Mediat: Useilla katupartiotoiminnan aktiiveilla raju rikostausta
Kansan Uutiset: Kodinturvajoukot tai katupartio ei voi korvata poliisia

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksien liepeillä partioiville erilaisille katupartioille ei poliisihallituksen mukaan ole esteitä, koska liikkumisen vapaus on taattu kaikille kansalaisille jo perustuslaissa.

– Talkootyötyyppinen vapaaehtoistyö on kannatettavaa. On erittäin hyvä, että kansalaiset ovat kiinnostuneita alueensa turvallisuuskysymyksistä ja haluavat edistää ympäristönsä turvallisuutta ja viihtyisyyttä, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, ettei katupartiointi anna minkäänlaisia ylimääräisiä oikeuksia tai toimivaltaa puuttua toisten ihmisten tekemisiin.

Poliisi on toistuvasti todennut, ettei se luovuta järjestyksenpitovaltaa ulkopuolisille. Esimerkiksi Porissa omasta katupartioinnistaan on ilmoittanut ääriliikkeeksi luokiteltu kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike (SVL).

Poliisiylijohtaja Kolehmainen nostaa hyväksi esimerkiksi kansalaisten vapaaehtoisesta partiotoiminnasta Porin Pormestarinluodon yöpartiot. Hänen mielestään Pormestarinluodossa partiointi hoidetaan juuri niin kuin pitääkin.

– Tärkein tehtävä on toimia havaintojen tekijänä ja osaltaan tietyn alueen ennalta estävänä rauhoittajana, Kolehmainen sanoo.