torstai 7. tammikuuta 2016

Yle: Sisäministeri Orpo: Katupartioissa ääriajattelun piirteitä, eivät lisää turvallisuutta

Yle: Sisäministeri Orpo: Katupartioissa ääriajattelun piirteitä, eivät lisää turvallisuutta 7.1.2016
Iltalehti: Ex-poliisiylijohtaja tyrmää rasistiset katupartiot
Iltalehti, pääkirjoitus: Arkkipiispakin edustaa Suomessa ääripäätä
Helsingin Sanomat, kolumni: Maija Aalto: Äly hoi, natsijoukkiot – ai ketään ei huvikseen hakata?
Yle: Kyllikin siskot haastaa rakkauden sanomalla Soldiers of Odinin katupartiot
Helsingin Sanomat: Yrjö Rautio: Suomen poliisi tuhoaa itse luotettavuutensa

Petteri Orpo vahvistaa, että poliisilla oli tiedustelutietoa siitä, että vastaanottokeskuksessa suunniteltiin rikosta uudenvuodenyönä.

Sisäministeri, kokoomuksen Petteri Orpo muistuttaa, että poliisilla on Suomessa vastuu kansalaisten turvallisuudesta huolehtimisesta.

– Liikkumaraja kulkee siinä, missä laki kulkee. Voimankäyttöoikeus on poliisilla. Katupartioinnin nimissä toimisessa on ääriajattelun piirteitä. Se ei turvallisuutta lisää, Orpo sanoi Yle Radio 1:den Ykkösaamussa.

Orpo vahvistaa, että keskusrikospoliisilla oli olemassa tiedustelutietoa siitä, että uudenvuodenaattona Kirkkonummella pidätetyt turvapaikanhakijat olisivat yllyttäneet vastaavanlaiseen häirintään kuin Kölnissä Saksassa.

– Poliisilla oli tietoa siitä, että uudenvuoden yönä Suomeen suunniteltiin rikollista toimintaa.

Poliisi pidätti uudenvuodenaattona kuusi miestä Aavarannan vastaanottokeskuksessa rikosten ehkäisemiseksi. Eilen keskiviikkona uutisoitiin, että tapaus saattaa liittyä Kölnissä sattuneeseen naisten ahdisteluun. Saksan poliisi tutkii tapausta, jossa tuhannen miehen joukko ryösti ja ahdisteli naisia kaduilla uudenvuodenyönä.

– Isoon joukkoon mahtuu muutamia, jotka pyrkivät aiheuttamaan hämmennystä ja toimimaan rikollisesti, ministeri kommentoi Aavarannan tapausta.

Sitä, millaista tiedustelutietoa poliisilla tarkemmin oli hallussaan, Orpo ei halua kertoa. Poliisi tiedottaa tapauksesta myöhemmin.

Aavarannassa pidätetyt miehet vapautettiin lauantaina, mutta esitutkinta jatkuu.

_________________________________

Iltalehti: Ex-poliisiylijohtaja tyrmää rasistiset katupartiot

Eläkkeelle jäänyt poliisiylijohtaja Mikko Paatero on ehdottanut vapaaehtoisapua poliisille, mutta nykyisenlaisia katupartioita hän ei hyväksy.

Suomessa on hiljattain perustettu useampia erilaisia "katupartioita", jotka perustelevat toimintaansa muun muassa turvapaikanhakijoiden aiheuttamalla turvallisuusriskillä.

Äärioikeistoa tutkivan tutkijatohtori Tommi Kotosen arvion mukaan ainakin osassa katupartiointiryhmiä on taustalla aggressiivista ideologiaa ja rasismia, ja poliittista ideologiaa toteutetaan nyt kaduilla.

Viime kesänä poliisiylijohtajan virasta eläkkeelle jäänyt Mikko Paatero ehdotti kolme vuotta sitten blogissaan Suomeen vapaaehtoisia katupartioita, mutta nykyisenlaisia katupartioita hän ei tarkoittanut.

- Tämä on surullista seurattavaa. Ei ääriliikkeitä ja rikollista toimintaa pidä hyväksyä enkä hyväksy tämäntyyppisiä katupartioita. Tämä nykyinen keskustelu on myös mennyt vikaan, Paatero sanoo.

Paatero on edelleen oman ehdotuksensa kannalla, jonka mukaan vapaaehtoisia pitäisi hyödyntää poliisin apuna rikosten ennaltaehkäisemiseksi. Apu pitäisi vain järjestää toisella tavalla kuin nykyiset katupartiot tekevät.

- Sen pitäisi olla harkittua ja poliisijohtoista toimintaa, jossa poliisi rekrytoi vapaaehtoiset ja valvoo niiden toimintaa. Kun poliisien määrät vähenevät ja poliisi näkyy yhä vähemmän katukuvassa syrjäseuduilla, niin vapaaehtoisia pitäisi ottaa siinä kohtaa avuksi, hän perustelee.

Kolmessa tasossa

Viime päivinä julkisuudessa on uutisoitu katupartioinnista esimerkiksi Kemissä, Joensuussa ja Asikkalassa.

Ennen loppiaista Joensuu tiedotti kaupungin seuranneen huolestuneena Soldiers of Odinin (Odinin soturit) partioinnin aloittamista paikkakunnalla.

Tutkijatohtori Kotosen mukaan katupartiot voidaan jakaa kolmeen tasoon, jossa ääripäässä ovat kansallissosialistisen Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) partiot.

Esimerkiksi Soldiers of Odin -ryhmän Kotonen laskisi välimaastoon, jonka joukossa vähintäänkin sympatiseerataan äärioikeistolaisia näkemyksiä. Soldiers of Odin rekrytoi väkeä maahanmuuttovastaisista ryhmittymistä erityisesti sosiaalisen median kautta.

Kolmantena ovat ilman erillistä nimeä sosiaalisessa mediassa ja spontaanistikin kerätyt partiot.

- En rupeaisi ainakaan mitään Vastarintaliikkeen toimintaa asukasyhdistystoiminnaksi nimittämään. Siellähän on vakaviinkin rikoksiin syyllistyneitä mukana, Kotonen luonnehtii.

Vääristää turvallisuutta

Maahanmuuttovastaisia katupartioryhmittymiä on entisen poliisiylijohtaja Paateron mukaan seurattava tarkasti.

- Jos rikoksia tapahtuu, poliisin on puututtava niihin välittömästi, hän toteaa.

Myös suojelupoliisi on ilmaissut huolensa katupartioihin liittyen, koska ainakin joillain niistä on yhteyksiä ulkomaalaisvastaisiin ääriliikkeisiin.

Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantalan mukaan epävirallisten tahojen kaduilla suorittama omaehtoinen partiointi voi vääristää kuvaa turvallisuustilanteesta.

- Sen takia tällainen nyt julkisuudessa ollut niin sanottu katupartiointi ei välttämättä lisää turvallisuutta.

Rantala korostaa, että Suomen kaltaisessa järjestäytyneessä yhteiskunnassa yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu ensi sijassa viranomaisille.


__________________________________________________


Iltalehti, pääkirjoitus: Arkkipiispakin edustaa Suomessa ääripäätä

Säästökuuri iskee rajusti poliisivoimiin, sillä vuonna 2020 Suomessa on lähes 900 poliisia vähemmän kuin nyt.

Valtiovarainministeriön 40 miljoonan leikkaus määrärahoihin lienee kimmokkeena poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen varomattomaan lausuntoon siitä, miten kansalaisten katupartiot voivat talkootyyppisenä vapaaehtoistoimintana edistää asuinalueiden turvallisuutta. Poliisihallituksen myönteisessä tiedotteessa todetaan, ettei katupartioille ole lain mukaan estettä, sillä liikkumisen vapaus on taattu jo perustuslaissa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) on oikonut epäonnistunutta kannanottoa, jossa olisi pitänyt päinvastoin korostaa tiukkaa linjaa. Orpo muistuttaa, että kansalaisjärjestöt eivät voi ottaa viranomaistehtäviä hoidettavakseen, lisäksi "katupartioinnissa on piirteitä, jotka eivät ollenkaan lisää turvallisuutta". (SK 5.1.) Myös Suojelupoliisi on huolestunut muutamien katupartioiden yhteyksistä ulkomaalaisvastaisiin ääriliikkeisiin.

Kemissä perustettu "isänmaallisen, valkoisen Suomen puolesta" taisteleva 500 jäsenen Soldiers of Odin toimii jo 19 paikkakunnalla. Nyt myös Joensuussa, missä skinien 1990-luvulla harjoittama rasistinen väkivalta on Odinin soturien saapumisesta huolestuneen kaupunginjohdon muistissa. Varuillaanoloa ei vähennä ryhmän partiointiohjeistus, jossa voimakeinoista todetaan, että "ketään ei hakata jos siltä tuntuu".

Hälytyskelloja soittaa myös Helsingin Sanomien (6.1.) selvitys katupartiojohtajista kolmella paikkakunnalla. Tuomioita on tullut useista väkivaltarikoksista.

Suomen nykyisessä mielipideilmastossa salonkikelpoiseksi muuttunut väkivaltauho ja viranomaisten nihkeä reagointi vihatekoihin on kirvoittanut kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd) kynästä terävän ja laajaa some-julkisuutta saaneen blogitekstin Mitä Suomelle on tapahtumassa.

Tuomioja muistuttaa, että se mitä poliisilta odotetaan nyt, on ettei se osoita pienintäkään ymmärrystä rasistisen ideologian sävyttämälle oman käden oikeuden käytölle. Riittämättömät voimavarat eivät voi olla veruke oikeusvaltion murentamiselle.

Polarisoituneessa ilmapiirissä on tapana puhua myös "ääripäistä". Tämä on ongelmallista, sillä mitta-asteikko on asenteiden koventuessa vaivihkaa siirtynyt. Maltilliset jakamatonta ihmisarvoa korostavat näkemykset tulkitaan nykyretoriikassa usein ääri-ilmiöksi - Avussa (5.1) mediatutkija Anu Koivunen toteaa, että niin ihmisoikeusjärjestöt, Punainen Risti kuin arkkipiispakin näyttäytyvät joidenkin silmissä ääripäänä.

Kaikki huomioliivejä päälleen pukevat katujen päivystäjät eivät toki kuulu samaan äärijoukkoon kuin Odinin soturit tai kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike. Valitettavasti jotakin yhteistäkin on: kansalaisia opetetaan pelkäämään.

Marketta Mattila

________________________________________________________

Helsingin Sanomat: Yrjö Rautio: Suomen poliisi tuhoaa itse luotettavuutensa

Ylin poliisijohtaja puhuu katupartioista kuin ne olisivat tavallisten lainkuuliaisten harmitonta ja hyödyllistäkin vapaaehtoistyötä. Sitä ne eivät totisesti ole, kirjoittaa Yrjö Rautio kolumnissaan.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen lausunnot hämmästyttävät. Rasisti- ja fasistijärjestöt ovat perustaneet useille paikkakunnille katupartioita. Ylin poliisijohtaja näyttää toivottavan ne tervetulleiksi ja pitävän niiden toimintaa ”kansalaisten vapaaehtoisena talkootyönä, jota tarvitaan vaikeina aikoina”.

Kolehmainen on näköjään ihan pihalla asioista, jotka kuuluvat hänen oman tehtäväalueeseensa ytimeen. Hän ei tunnu ollenkaan ymmärtävän, millainen vihanlietsonta on meneillään tässä yhteiskunnassa.

Hän ei ilmeisesti lainkaan tiedä, mistä puhutaan, kun puhutaan tämän päivän katupartioista. Hän puhuu niistä kuin ne olisivat tavallisten lainkuuliaisten harmitonta ja hyödyllistäkin vapaaehtoistyötä. Siitä ne eivät totisesti ole.


Katupartiointia harjoittavat useissa kaupungeissa kansallissosialistinen Suomen vastarintaliike ja valkoista valtaa ajava Soldiers of Odin -joukkio. Nämä organisaatiot ovat osin yhtä ja samaa sakkia. Esimerkiksi Odinin sotureita Kemistä johtava mies on myös Suomen vastarintaliikkeen aktiivi ja jäsenvärväri.

Jo Soldiers of Odin -joukkion nimi kertoo sen yhteydestä pohjoismaiseen äärioikeistoon. Myös norjalainen joukkomurhaaja Anders Behring Breivik vannoo norjalaislehtien mukaan Odinin nimiin. Hänkin on siis näitä Odinin sotureita.

Molempia organisaatioita voi pitää perustellusti äärioikeistolaisina ja rasistisina. Monet niiden johtajista on tuomittu rikoksista, muun muassa rasistisesta väkivallasta. Kun Kolehmaiselta kysyttiin näistä äärioikeiston partioista, hän sanoi, ettei ”ota kantaa, onko jokin parempi kuin toinen”.

Kolehmainen näyttää näin uskovan, että myös partiot, joiden ainoa motiivi on rasistinen muukalaisviha, parantavat turvallisuutta. Todellisuudessa nämä natsipartiot vain lisäävät kaikkien, niin maahanmuuttajien kuin kantasuomalaistenkin, turvattomuutta.

Partiot tuovat väkivallan kotikaduillemme. Tätä viestiä ovat lähettäneet myös kuntapäättäjät ja poliisit paikkakunnilta, joilla partiot toimivat. Ilmeisesti viesti ei ole poliisijohtoa saavuttanut.

Miten mahtaisi poliisijohto suhtautua, jos maahanmuuttajat perustaisivat turvakseen omia partioitaan? Niillä olisi yhtenäiset univormut, joiden selässä lukisi vaikka ”Allahin armeijakunta”, ja ne etsiskelisivät kaduilta riidanhaluisia kantasuomalaisia. Olisiko sekin ”positiivista kiinnostusta lähialueiden turvallisuudesta”?

Onneksi Suojelupoliisi ja sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sentään ymmärtävät mistä on kyse. Suojelupoliisi on huolestunut katupartioista ja näkee niiden yhteyden äärioikeistoon.

Orpo sanoo Suomen Kuvalehdessä, että katupartioinnissa on piirteitä, jotka eivät ollenkaan lisää turvallisuutta, vaan pikemminkin kärjistävät vastakkainasettelua.

Juuri näinä ”vaikeina aikoina” on pidettävä erityisen tarkasti huolta, että ääriryhmät eivät ota oikeutta omiin käsiinsä. Jos ja kun natsipartiot sallitaan, ne synnyttävät väistämättä vastapartionsa. Olemme pian samassa tilanteessa kuin esimerkiksi Saksa, jossa poliisi joutuu tämän tästä kahden väkivaltaisen ääriliikkeen yhteenottojen väliin.

Suomalaiset ovat luottaneet tähän asti poliisin puolueettomuuteen ja lahjomattomuuteen lähes ehdottomasti. Nyt poliisi horjuttaa itse tätä luottamusta. Se on suhtautunut vähättelevästi vastaanottokeskuksiin tehtyihin polttopulloiskuihin. Kolehmaisen lausunnot vahvistavat ikävästi kuvaa, että joko poliisi ei ymmärrä mistä puhuu tai on valinnut puolensa.

Oikeusvaltion kulmakiviä on, että viranomaiset vastaavat kansalaisten turvallisuudesta. Vain poliisilla on oikeus voimankäyttöön. Olemme heti vaarallisella tiellä, jos tästä periaatteesta tingitään. Jos poliisin resurssit eivät riitä, niitä on lisättävä, vaikka se vaatisi verotuksen kiristämistä.

Se on aina parempi vaihtoehto kuin epämääräisten joukkioiden omankädenoikeus.