torstai 14. toukokuuta 2009

HS: Maahanmuuttajien tukiyhdistyksen rikossyytteet koventuneet

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttajien tukiyhdistyksen rikossyytteet koventuneet 14.5.2009
Ilta-Sanomat/STT: Rikosepäilyt maahanmuuttajien tukiyhdistyksen jutussa koventuneet
Iltalehti/STT: Katulapsille tarkoitetut rahat menivät yhdistyksen johtajien taskuihin

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttajien tukiyhdistyksen johto sai rikossyytteet 10.10.2008

Keskisuomalainen: Tukiyhdistyksen ex-johtajia epäillään petoksesta 20.12.2007

Synergian silta - rasismin ja muukalaisvihan torjunta työmarkkinoilla:
ESR-projektin kuvaus
Loppuraportin tiivistelmä
29.9.2005


Maahanmuuttajien tuki -järjestön entisiä johtajia syytetään entistä kovemmista avustusrikoksista. Syyttäjä Jaakko Tapala ja ulkoministeriö aikovat vaatia oikeudessa heille rangaistusta 148 000 euron avustuspotin käyttämisestä väärään tarkoitukseen.

Syytteet avustusten väärinkäytöstä ja kirjanpitorikoksesta on nostettu toiminnanjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimineita miehiä vastaan. He ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.
Poliisitutkinnan mukaan johtajat käyttivät ulkoministeriön kehitysyhteistyöhön 2001–2003 myöntämät 20 000–30 000 euroa omiin palkkoihinsa, verovelkojen maksuun ja yhdistyksen yleisiin kuluihin.

Kehitysyhteistyörahat oli määrä käyttää orpojen ja pakolaisten kouluttamiseen Somaliassa sekä prostituoitujen ja hyväksikäytettyjen nuorten tukemiseen Filippiineillä.

Syyttäjä Tapala lähti alkuperäisessä syytteessään siitä, että vain 12 000 euroa olisi mennyt väärään tarkoitukseen. Ulkoministeriö nosti kuitenkin oman syytteen 148 000 euron väärinkäytöksestä, ja syyttäjä on yhtynyt syytteeseen.

Oikeudenkäynti järjestetään aikanaan Helsingin käräjäoikeudessa. Pääkäsittelyn oli määrä alkaa jo tänään torstaina, mutta sitä on siirretty syytettyjen lisäselvityspyynnön vuoksi.
___________________________

Ilta-Sanomat/STT:

Rikosepäilyt kehitysyhteistyötä tehneen yhdistyksen ympärillä ovat laajentuneet.

Maahanmuuttajien tuki -järjestön entisten johtajien epäillään käyttäneen kehitysyhteistyöhön tarkoitettuja varoja muun muassa omiin tarkoituksiinsa, verovelkojen maksuun ja yhdistyksen yleisiin kuluihin.

Summa on noussut aiemmasta selvästi. Kihlakunnansyyttäjä Jaakko Tapala ja ulkoministeriö aikovat vaatia heille oikeudessa rangaistusta 148 000 euron käyttämisestä väärään tarkoitukseen.

Törkeästä avustuspetoksesta epäillään yhdistyksen entistä toiminnanjohtajaa ja hallituksen puheenjohtajaa. Rikollisen toiminnan epäillään ajoittuneen vuosituhannen alkupuolelle. Yhdistys lopetti toimintansa jo vuonna 2005.

Rahat oli tarkoitus käyttää muun muassa Somalian katulapsille ja orvoille. Toisen miehistä epäillään myös kavaltaneen yhdistyksestä rahaa.

Vyyhteen on kytketty toinenkin yhdistys, jossa toinen mainituista johtajista on ollut myös mukana. Tältä osin kysymys on rekisterimerkintä- ja kirjanpitorikoksesta.

Jutun pääkäsittelyn piti alun perin alkaa Helsingin käräjäoikeudessa torstaina, mutta sitä siirrettiin syytettyjen pyydettyä asiassa lisäselvityksiä.