maanantai 4. toukokuuta 2009

HS: Suomen sosiaaliturva houkuttelee turvapaikanhakijoita

Helsingin Sanomat: Suomen sosiaaliturva houkuttelee turvapaikanhakijoita 4.5.2009

Alkuperäinen uutinen:
Mediaseuranta: Turvapaikanhakijoista osalla edessään paluu 23.4.2009

Muita EU-maita parempi sosiaaliturva houkuttelee turvapaikanhakijoita Suomeen. Täällä oleskeleva turvapaikanhakija saa toimeentulotukea runsaat 300 euroa kuussa. Summa on lähes kymmenkertainen verrattuna vaikkapa Saksaan.

Nuoria turvapaikanhakijoita haastatelleen poliisin mukaan moni tunnustaa tulleensa rahan perässä. Motiivista kerrotaan avoimesti varsinkin, jos turvapaikanhakija on saamassa lähtöpassit Suomesta.

Monet myös syövät mahdollisimman vähän, jolloin toimeentulotuesta riittää lähetettäväksi kotimaahan.

Jopa kolmannes alaikäisistä turvapaikanhakijoista valehdellut ikänsä
Poliisi: Tieto Suomen sosiaaliturvasta houkuttaa turvapaikanhakijoita Etelä-Euroopasta

Jopa kolmannes vuodenvaihteessa perustettuihin alaikäisten vastaanottokeskuksiin tulleista turvapaikanhakijoista on osoittautumassa täysi-ikäisiksi. Osa ikänsä valehdelleista kärähti lääketieteellisen iänmäärityksen perusteella, osan henkilötiedot ovat löytyneet muista EU-maista, ja osa on tunnustanut ikänsä itse.

"Etenkin tämä tunnustaminen on ihmetyttänyt meitä. Juuri äskenkin eräs Parikkalan vastaanottokeskuksen asukas tuli vapaaehtoisesti ilmoittamaan olevansa täysi-ikäinen. Motiivi ei ole selvinnyt", toteaa komisario Henry Reponen Imatran Etelä-Karjalan poliisin ulkomaalaistutkinnasta.

"Olisiko se sitten se, että turvapaikanhakija haluaa päästä täysi-ikäiselle tarkoitettuun laitokseen jonnekin eläväisemmälle paikkakunnalle."

Vuoden vaihteessa Etelä-Karjalan Parikkalaan ja Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvelle perustettiin vastaanottokeskukset yksin tuleville alaikäisille turvapaikanhakijoille. Keskuksissa on noin 150 turvapaikanhakijaa lähinnä Somaliasta, Irakista ja Afganistanista.

Parikkalassa poliisi on saanut haastatelluksi kaikki keskuksen 80 asukasta. Reposen mukaan hakijoista kolmannes osoittautui täysi-ikäiseksi. Toinen kolmannes oli niin sanottuja Dublin-tapauksia eli tullut Suomeen toisesta EU-maasta, yleensä Italiasta, Kreikasta tai Maltalta.

"Osa on molempia. Eräskin 15-vuotiaaksi esittäytyvä oli jo saanut 25-vuotiaana oleskeluluvan Italiasta", Reponen toteaa. Hänen mukaansa alle puolet Parikkalaan tulleista turvapaikanhakijoista oli sitä mitä väittikin, alaikäinen ja suoraan Suomeen tullut.

Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärven vastaanottokeskuksen 65 asukkaasta on saatu haastateltua vasta kolmannes. Koillismaan poliisilaitoksen vanhemman ylikonstaapelin Juha Häkkisen mukaan saadut kokemukset eivät "oleellisesti" poikkea Parikkalasta.

"Meillä vain yksi on tunnustanut olevansa täysi-ikäinen. Selvästi ulkoisen olemuksen perusteella täysi-ikäiseltä näyttävät menevät iänmääritykseen. Tuloksia ei vielä ole tullut", Häkkinen sanoo.

Turvapaikanhakijoita haastatelleen poliisin mukaan turvapaikanhakijoita houkuttelee Suomeen muita EU-maita parempi sosiaaliturva. Suomessa oleskeleva turvapaikanhakija saa toimeentulotukea runsaat 300 euroa kuussa, mikä on liki kymmenkertaisesti esimerkiksi Saksaan verrattuna.

"Tuntuu, että suomalaisen sosiaaliturvan taso on tiedossa paremmin kuin meikäläisillä virkamiehillä. Hyvin monet kertovat suoraan, että ovat tulleet Suomeen rahan perässä. He ovat hyvin avoimia etenkin silloin, kun on jo tiedossa, että tulee lähtö Suomesta", Henry Reponen sanoo.

"Jotkut pojat kertovat, että Suomesta saa diskorahaa. Toiset sanovat, että täältä saa rahaa lähetettäväksi kotimaahan. Monethan elävät minimiruualla, ja silloin toimeentulotuesta riittää lähettäväksi."

Yksin Suomeen tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä räjähti viime vuonna kasvuun. Hakijoita oli 706, kun edellisvuonna määrä jäi alle sataan.

Kasvu on lisännyt epäilyksiä "ankkurilapsista", sillä alaikäiset saavat turvapaikan helpommin kuin aikuiset. Lisäksi heillä on oikeus saada vanhempansa ja sisaruksensa Suomeen niin sanotun perheen yhdistämisen kautta.

Hallitus päätti helmikuussa selvityttää, miten Suomen turvapaikkapolitiikkaa tulisi kehittää ja onko Suomella erityisiä turvapaikanhakijoiden määrää lisääviä vetovoimatekijöitä. Selvityksen on määrä valmistua toukokuun lopussa.

 

Valehtelu ei vaikuta turvapaikan saamiseen

Poliisille iän valehteleminen ei vaikeuta turvapaikan saamista Suomesta, jos hakija on muuten oikeutettu turvapaikkaan. Käytännössä hänet vain siirretään täysi-ikäisille varattuun laitokseen. Esimerkiksi Parikkalassa alaikäisten vastaanottokeskuksen rinnalle ollaankin jo perustamassa täysi-ikäisten hakijoiden keskusta.

Jos taas paljastuu, että turvapaikanhakija on tullut Suomeen toisesta EU-maasta, hänet palautetaan sinne Dublinin-sopimuksen nojalla. Sen mukaan turvapaikkaa on haettava siitä EU-maasta, johon turvapaikan hakija ensiksi Euroopassa tulee.

Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista noin 60 prosenttia on tällaisia Dublin-tapauksia. Käytännössä jotakuinkin kaikki turvapaikanhakijat tulevat Suomeen muista EU-maista, mutta heidän matkareitistään ei löydy todisteita. Osalla voi olla johonkin EU-maahan viisumikin, mutta se ja passi on "hukattu".

"Ennen yritettiin tarjota internetissä neuvottua tarinaa, jonka mukaan Suomeen tultiin rekan kyydissä Venäjältä. Se on loppunut, kun on levinnyt tieto, ettei suomalainen poliisi ihan kaikkea usko", komisario Henry Reponen kertoo.

"Yleisin meille kerrottu reitti on Afrikasta veneellä Italiaan ja Maltalle. Kun sieltä on päästy mantereelle, tullaan kuka mitenkin auton kyydissä tänne. EU:ssahan ei rajoilla papereita kysellä. Toinen vaihtoehto on tulla laillisesti Turkkiin ja sieltä laittomasti rajan yli Kreikkaan."