torstai 14. toukokuuta 2009

Kainuun Sanomat: ”Ei kukaan maahanmuuttaja halua Suomeen sossun luukulle”


Kainuun Sanomat:
”Ei kukaan maahanmuuttaja halua Suomeen sossun luukulle” (pdf)
14.5.2009


Mikä
Maahanmuutossa ei yhteistä linjaa

EU-mailla ei ole yhteisiä linjauksia maahanmuutosta.

Perussuomalaiset vastustaa lyhytnäköisiä monikulttuurisia hankkeita ja vaatii kansallisesti vastuullista maahanmuuttopolitiikkaa, jonka lähtökohta on ”maassa maan tavalla”.

RKP haluaa monikulttuurisen EU-yhteiskunnan, jossa tiedot ja ihmiset liikkuvat vapaasti Nuorgamista Nikosiaan ja Dublinista Bukarestiin.


Ketkä vastakkain

Oge Eneh

Nigerialais-suomalainen, asunut Suomessa vuodesta 1985, 48-vuotias.
Kaksi lasta, molemmat opiskelevat yliopistossa.
Valmistui kasvatustieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta 1991.
Kulttuurituottaja.
RKP:n eurovaaliehdokas.

Vesa-Matti Saarakkala

25-vuotias, naimisissa.
Kurikkalainen valtuutettu ja varakansanedustaja.
Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja ja eduskuntaryhmän edustaja Etnisten suhteiden neuvottelukunnassa.
Timo Soinin eduskunta-avustaja
Eurovaaliehdokas.


Minkälaista on suomalainen maahanmuuttopolitiikka: lepsua, tiukkaa vai siltä väliltä?
Vesa-Matti Saarakkala (ps): Se on vähän liian löysää: Meille ohjautuu enemmän turvapaikanhakijoita kuin ennen, kun naapurimaat ovat tiukentaneet linjaa. Pikkuisen huolettaa.
Oge Eneh (r): Haluan keskustella maahanmuutosta, en turvapaikanhakijoista, joita on vain pieni määrä. Ongelma on Suomessa se, että kielikoulutusta ei ole.
V-MS: Totta. Ennen kuin laittaisin rahaa turvapaikanhakijoiden jonon purkamiseen, niin kyllä mä laittaisin kielikoulutukseen.
OE: Maahanmuuttajista on moni Suomen kansalainen. Ei me voida vanhanaikaisesti ajatella, että suomalaisten pitäisi päästä ennen maahanmuuttajia töihin. Nykymaailma on globaali kylä.
V-MS: Mä en halua maailmanlaajuista liikkuvuutta missään nimessä. Se tuhoaa luontoa ja kulttuuria.
OE: Te ajattelette, että maahanmuuttajat tulevat viemään täältä sosiaalietuudet. Se on ihan väärin. Kukaan ei halua tulla tänne ja mennä sosiaalityöntekijän eteen näyttämään pankkitilinsä.
V-MS: Se on aika kova väite, ettei kukaan maahanmuuttaja halua sossun luukulle. Aina on mukana elintasopakolaisia.
OE: Mä en tiedä sitä.
V-MS: Kyllä sen näkee. Itsekin kun on tässä Pohjanmaalta tullut...
OE: Sieltä lähti paljon suomalaisia Amerikkaan.
V-MS: Amerikka on kulttuurien sulatusuuni. Se on rakentunut sellaiseksi yhteiskunnaksi, jota en ikinä haluaisi Suomeen.
OE: Muistahan Lissabonin sopimus.
V-MS: Niin?
OE: Se painostaa moninaisuuteen. Sinä estät maahanmuuttajaa pääsemästä Suomeen. Mä en voi lähteä agraariseen yhteiskuntaan takaisin. Meidän pitäisi mennä eteenpäin.
V-MS: Myös ennen on eletty hyvää elämää. Ei tämä, jota nyt Suomessa eletään, ole ainoaa oikeaa elämää. Ei Suomi ollut 1980-luvullakaan huono paikka.

Pitäisikö maahanmuuttoa lisätä?
OE: Me voimme lisätä, koska me tarvitsemme maahanmuuttajien korkeaa asiantuntemusta. Meidän pitää tutkia ne ammatit, joihin heitä tarvitaan.
V-MS: Mulle ykkösprioriteetti on, että käyttäydytään kunnolla, noudatetaan meidän lakeja ja opetellaan meidän kieli. Lähtökohta on, että töitä tehdään.

Pitääkö korkeakouluopiskelu säilyttää maksuttomana myös EU:n ulkopuolelta tuleville?
OE: Joo.
V-MS: Ei.

Mitä mieltä te olette EU:n maahanmuutto- ja turvapoliittisesta linjasta?
V-MS: En ottaisi isoilta EU-mailta kauheasti ohjeita tässä, kun tietää, miten Etelä-Ruotsissa ja Ranskassa kotouttaminen on onnistunut.
OE: Sitä voi kehittää Amerikan green cardin suuntaan. Ihmiset haluavat tulla Eurooppaan, jossa heidän elämänsä paranee. Olisi hyvä järjestää sellainen systeemi.

Pitääkö Suomen turvapaikkapolitiikkaa kiristää vai lieventää?
V-MS: Mun mielestä pitää kiristää. Somaliasta, Afganistanista ja Irakista tulee turvapaikanhakijoita enemmän kuin koskaan aiemmin. Erityisen huolestunut mä olen tästä perheenyhdistämispolitiikasta, että sieltä heitetään ankkurilapsi sisälle, ja sitten tulee koko suku.
OE: Kiristäminen, mitä se tarkoittaa? Kuka ajattelee, että se on ollut löysää? Minä luotan viranomaisiin.
V-MS: Mä en luota ainakaan Thorsiin. Maahanmuutto nousee varmasti seuraavien eduskuntavaalien teemaksi.
OE: Onko sulla kokemuksia, miten ihmiset tänne pääsevät? Minusta ei ole helppoa päästä Suomeen.


Kommentti/JUHA STÅHLE

"Pitää valita vain ammatti-ihmisiä"

Meppiehdokkaat eivät olisi voineet olla mielipiteissään juuri kauempana toisistaan, kun toisen mielestä globaali integraatio on demokratian lähtökohta ja toisen mielestä todellinen monikulttuuri syntyy vain pysymällä paikallaan.

Oge Enehin ja Vesa-Matti Saarakkalan kolmen vartin keskustelu sujui eduskunnan tyhjässä kuppilassa sivistyneesti ja maltillisesti, vaikka mielipiteissä ei juurikaan ollut yhteistä nimittäjää. Kumpikaan ei provosoitunut, vaikka tilaisuuksia olisi ollut.

Meppiehdokkaat ovat käveleviä esimerkkejä missioistaan. Maailmaa reissannut Eneh päätyi lopulta tulisieluiseksi suomalaiseksi. Eteläpohjalaisen Saarakkalan maailmankuvaa taas ryydittää perussuomalaisten tarkkaan rajattu näkemys maahanmuutosta.

Ei Oge Enehkään erityisen sallivalta vaikuta. Hän on valmis seulomaan Suomeen vain sellaisia ammattitaitoisia maahanmuuttajia, joita tasavalta tarvitsee.