sunnuntai 17. toukokuuta 2009

HS: Suomessa asuvat thainaiset usein perheväkivallan uhreja


Helsingin Sanomat:
Suomessa asuvat thainaiset usein perheväkivallan uhreja
Perheväkivalta ja lupaongelmat ajavat thainaisia maan alle
17.5.2009


YLE Uutiset:
HS: Moni thainainen elää Suomessa maan alla

Aamulehti/STT:
Lehti: Väkivalta ajaa thainaisia maan alle

MTV3/STT:
Sadat thainaiset seksityöläisenä Suomessa

Ilta-Sanomat/STT:
HS: Väkivalta ajaa thainaisia maan alle


Helsingin Sanomat:
Holmlund ja Thors kaipaavat järjestöiltä apua thainaisille

21.5.2009


Sisäministeriön poliisiosasto laatii toukokuun loppuun mennessä paikallispoliisille ohjeet perheväkivaltaa kohdanneiden thaimaalaisten naisten auttamiseksi.

Samaan aikaan tarvitaan myös entistä tehokkaampia kotouttamistoimenpiteitä muualla yhteiskunnassa, sanoo poliisin vt. lupahallintopäällikkö Minna Gråsten.

Suomessa elää perheväkivallan uhreina tai seksityöläisinä satojen thainaisten joukko, jonka on pudonnut suomalaisen yhteiskunnan tukiverkkojen ulkopuolelle.

Tämä selviää sisäministeriön maahanmuutto-osaston vasta valmistuneesta thainaisten kotouttamistoimenpiteistä sisältävästä raportista.

Maahanmuutto-osaston mukaan juuri poliisin lupakäytännöissä osoittama inhimillisyys sekä herkkyys puuttua perheväkivaltaan voisi estää naisten ajautumisen hierontapaikkojen seksityöläisiksi. Myös vähemmistövaltuutettu on jättänyt samasta asiasta poliisille kirjelmän jo viime syksynä.

Thaimaalais-suomalaisissa perheissä perheväkivalta on yleistä, eivätkä naiset uskalla erota, koska pelkäävät menettävänsä oleskelulupansa, varsinkin jos heillä on lapsia. Niinpä he joko kärvistelevät avioliitossa tai pakenevat maan alle, usein hierontapaikkojen seksityöläisiksi.

Jotkut naiset käyvät hierontapaikoissa ansaitsemassa lisävaroja jo avioliitossa ollessaan. Naiset haluavat auttaa Thaimaassa asuvia sukulaisiaan, mutta suomalaiset miehet eivät aina ymmärrä rahan tarvetta.
______________

YLE Uutiset:

Thaimaasta Suomeen tulleista naisista jopa puolet elää "maan alla" yhteiskunnan suojaverkkojen ulkopuolella, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Lehti lainaa sisäministeriön tuoretta raporttia, jonka mukaan sadat thainaiset elävät joko väkivaltaisen miehen armoilla tai seksityöläisinä.

Kaikkiaan thainaisia on Suomessa 800 - 1 200, ja moni elää ilmeisesti tyytyväistä kotirouvan elämään, lehti toteaa. Sadat thainaiset kuitenkin joutuvat kärsimään perheväkivaltaa tai työskentelemään seksityöläisinä hieromalaitoksissa. Joka kymmenennellä naisista ei ole vakituista asuntoa ja osalla heistä ei ole edes oleskelulupaa.

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) pyysi kaksi vuotta sitten nousseen hieromalaitoskohun jälkeen selvitystä siitä, mitä thainaisten aseman parantamiseksi voisi tehdä. Thainaisten sopeutumista koskevan tuoreen raportin kirjoittaja, ylitarkasta Tiina Pesonen toteaa, että vieläkään ei tiedetä, kuinka moni on aidosti syrjäytynyt.

Avioliiton kautta tulleet eivät pääse mukaan virallisiin kotouttamistoimiin ja usein puolisot jopa tahallisesti estävät vaimojaan sopeutumasta, raportissa todetaan.

Raportin mukaan perheväkivalta on thaimaalais-suomalaisissa perheissä yleistä. Se on myös yksi syy, miksi thainaisia päätyy seksitöihin. Naiset pelkäävät erota, koska pelkäävät menettävänsä oleskelulupansa. Mieluummin he menevät maan alle.

Naiset eivät raportin mukaan yleensä tiedä, että eron jälkeen uuden oleskeluluvan voi saada lasten tai muiden painavien inhimillisten syiden perusteella.

Raportissa ehdotetaan, että jos poliisi toimisi pontevammin ja auttaisi perheväkivaltaa kohdanneita naisia saamaan sekä apua että uuden oleskeluluvan, naiset eivät ehkä päätyisi seksityöläisiksi.

Helsingin Sanomien mukaan sisäministeriön poliisiosasto laatii toukokuun loppuun mennessä paikallispoliisille ohjeet perheväkivaltaa kohdanneiden thaimaalaisten naisten auttamiseksi. Poliisin vt. lupahallintopäällikön Minna Gråstenin mukaan samaan aikaan tarvitaan myös entistä tehokkaampia kotouttamistoimenpiteitä muualla yhteiskunnassa.