perjantai 15. toukokuuta 2009

Iltalehti: Vauva kaapattiin keskellä päivää Helsingissä


Iltalehti:
Vauva kaapattiin keskellä päivää Helsingissä
15.5.2009

Ilta-Sanomat:
Rikospoliisi selvittää outoa vauvan sieppausväitettä

Helsingin Sanomat:
Vauva yritettiin siepata kadulta Helsingissä

Taustaa:

Mediaseuranta:
Ilta-Sanomat/STT: Rasistisesti käyttäytynyt mies töni 8-vuotiaan tytön ulos junasta
13.5.2009



Isoäiti taisteli vastaan, kun kolme miestä vei vaunuissa nukkuvan pikku-Miisan.

- Anna minulle kaunis lapsi, anna minulle kaunis lapsi, tuntematon mies hokee ja yrittää riistää vaunut, joissa lapsenlapsi nukkuu.

Tällaista isoäiti ei voinut kuvitella tapahtuvan, kun lähti viettämään keväistä päivää keskiviikkona tyttärensä ja lapsenlapsiensa kanssa Helsingin keskustaan.

Hetkeä aiemmin 57-vuotias isoäiti oli odottamassa Aleksanterinkadulla tytärtään ja tämän 5-vuotiasta poikaa.

Kolme siistinoloista, tummaa miestä käveli tuomiokirkon suunnasta ja pysähtyi vaunujen kohdalle. Mummon yllätykseksi noin kolmikymppiset miehet laskivat yhtäkkiä vaunujen kuomun alas ja ottivat valokuvan nukkuvasta Miisasta.

Kaikki tapahtui hetkessä. Ennen kuin isoäiti ehti tajuta, mitä tapahtuu, miehet alkoivat työntää vaunuja vauhdilla kohti Mannerheimintietä.

Parinkymmenen metrin kamppailun jälkeen miehet ilmeisesti huomasivat kadun toisella puolella olleet vartijat. Miehet pelästyivät ja lähtivät juoksemaan kohti Mannerheimintietä, ilman vaunuja ja Miisaa.

Tapausta tutkivan Helsingin poliisin mukaan kyseessä on yksittäistapaus.

Kaappaajien henkilöllisyydestä ei ollut vielä torstaina tietoa.

Lue päivän Iltalehdestä (15.5.2009), millaisen hurjan kamppailun isoäiti kävi kaappaajien kanssa.
______________________

Ilta-Sanomat:

Helsingin rikospoliisi myöntää, että sillä on selvittelyssä outo tapahtumasarja, jossa kolmen miehen väitetään yrittäneen viedä isoäidiltä vaunut, jossa oli pieni lapsi.

- Juttua tutkitaan vapauden riistona, kertoi rikoskomisario Arto Karalahti Ilta-Sanomille perjantaina.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

- Väitteen mukaan kolmikko olisi riistänyt lastenvaunut ja kuljettanut niitä kymmenen metriä, ennen kuin he luopuivat väitetystä sieppausaikeesta, sanoo Karalahti.

Tapaus sattui Helsingin Aleksanterinkadulla keskiviikkona puolen päivän jälkeen. Lapsen äiti oli kaupassa ja isoäiti ulkona pikkutytön kanssa.

- Toistaiseksi mikään ei ole tukenut kertomusta, huomautti Karalahti.

- Emme ole löytäneet tähän mennessä tapahtumalle yhtään silminnäkijää ja kertomuksissa mainitut vartijat eivät ole raportoineet mitään asiasta työnantajalleen. Selvittely kuitenkin jatkuu.

Poliisi pyrkiikin löytämään vartijat, jotka lehtiuutisen mukaan pelästyttivät ulkomaalaisperäiset sieppaajat.

Rikospoliisi toteaa, ettei mistään valvontakamerasta ole toistaiseksi löytynyt taltiointia lastenvaunujen sieppaamisesta. Tälläkin rintamalla jatketaan selvittelyjä, Karalahti huomautti.

Lasten sieppaamiset ovat Suomessa äärettömän harvinaisia.
________________________

Helsingin Sanomat:

Helsingin rikospoliisi tutkii tapausta, jossa kolmen miehen kerrotaan yrittäneen siepata vaunuissa nukkunut pikkuvauva aivan kaupungin ydinkeskustassa Aleksanterinkadulla. Tapaus sattui keskiviikkona puolen päivän jälkeen.

Rikoskomisario Arto Karalahden mukaan poliisi on toistaiseksi vauvaa vahtineen isoäidin kertomuksen varassa. Karalahti kertoi perjantaina, että alueella olevista valvontakameroista ei ole ollut tutkinnassa apua.

Vauvan isoäiti kertoi Iltalehdelle, että kolme tummaihoista miestä yritti viedä lapsen vaunuineen Dinsko -kenkäliikkeen liepeiltä.

Isoäidin mukaan Tuomiokirkon suunnasta saapuneet miehet laskivat yllättäen vaunun kuomun ja ottivat kuvan vauvasta. Tämän jälkeen miehet lähtivät työntämään vaunuja kovaa vauhtia Mannerheimintien suuntaan.

Vaunuissa roikkuneen isoäidin mukaan miehet keskeyttivät aikeensa pelästyttyään ilmeisesti kadun toisella puolella olleita vartijoita.

Päiväunilla ollut vauva ei herännyt tilanteessa. Vauvan äiti ja isoveli olivat tapauksen sattuessa ostoksilla.

Karalahti ei muista, että poliisi olisi joutunut selvittämään vastaavia tapauksia aiemmin. Poliisi tutkii asiaa yksittäistapauksena.

Epäiltyjen tuntomerkit ovat hatarat. Isoäidin mukaan he olivat noin kolmikymppisiä ja yksi puhui suomea murtaen.

Poliisi pyytää tapauksen silminnäkijöitä soittamaan virka-aikana numeroon 071 877 5409. Virka-ajan ulkopuolella päivystää poliisin vihjepuhelin numerossa (09) 189 5189.