perjantai 15. toukokuuta 2009

YLE: Kokoomus tiukentaisi turvapaikkasääntöjä


YLE Uutiset: Kokoomus tiukentaisi turvapaikkasääntöjä 15.5.2009
TV-uutiset 18:00
(08:40-10:50)
Uusi Suomi: Nyt kokoomuskin haluaa tiukennuksia maahanmuuttoon
Ilta-Sanomat: Kokoomus lyhentäisi turvapaikkajonoja
Aamulehti/STT: Kokoomus haluaa turvapaikanhakijat ikätestiin
Thors tahtoo kokoomukselta malttia pakolaiskeskusteluun
Kokoomus koukkaa kohti perussuomalaisia
Helsingin Sanomat/STT: Kokoomus haluaa eroon perusteettomista turvapaikanhakijoista

Kokoomuksen tiedote: Satonen: Realismia turvapaikkapolitiikkaan, resursseja kotoutumiseen

Arto Satosen Maahanmuuttotyöryhmän Väliraportti
(.doc)
Arto Satosen blogi: Kokoomuksen maahanmuuttopolitiikasta 19.5.2009

Kokoomus haluaa tiukentaa turvapaikkapolitiikkaa. Tavoitteena on saada turvapaikkahakemusten määrä laskuun karsimalla perusteettomia hakijoita. Kokoomus esittää muun muassa ikätestauksen kirjaamista lakiin ja entistä tiukempaa suhtautumista perheiden yhdistämiseen.


Kokoomuksen maahanmuuttopoliittinen työryhmä esitteli tänään raporttinsa turvapaikka- ja kotouttamispolitiikasta. Siinä vaaditaan lukuisia tiukennuksia nykyiseen käytäntöön.

-Tavoitteena on saada turvapaikkahakemusten määrä laskuun perusteettomia hakijoita karsimalla, työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Arto Satonen (kok.) linjaa.

Hänen mukaansa riman nostaminen hyödyttää niitä, jotka ovat oikeasti turvapaikan tarpeessa.

-Näin resursseja vapautuu turvapaikan saaneiden tehokkaaseen kotouttamiseen, Satonen perustelee.

Houkuttelevat etuudet pois

Kokoomus haluaa karsia suomalaisesta järjestelmästä ne etuudet, jotka puolueen mielestä tekevät Suomesta naapurimaita houkuttelevamman kohteen turvapaikanhakijoille.

Puolue vaatii ikätestauksen kirjaamista lakiin ja entistä tiukempaa suhtautumista perheiden yhdistämiseen. Lisäksi kokoomus harkitsisi toimeentulotuen poistamista vastaanottokeskuksissa asuvilta nuorilta. Puolueen mielestä turvapaikanhakijoille annettava käteinen raha on omiaan houkuttelemaan Suomeen perusteettomia turvapaikanhakijoita.

Kokoomus toivoo myös, että maahanmuuttohallinnon rahat irrotettaisiin budjettikehyksestä. Niin voitaisiin vastata nopeammin turvapaikkahakemusten lisääntymiseen.

-Suomeen pitää voida jäädä siksi, että on oikeutettu turvapaikkaan eikä siksi, ettei asiaa ole ehditty käsitellä ajoissa, puolueen maahanmuuttotyöryhmän puheenjohtaja Arto Satonen sanoo.

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut Suomessa selvästi viimeksi kuluneen vuoden aikana.
____________________________

Kokoomuksen tiedote:

Kokoomuksen eduskuntaryhmän maahanmuuttopoliittisen työryhmän mielestä lainsäädännön, turvapaikkaprosessin kehittämisen ja resursoinnin tulee lähteä kansainvälistä suojelua aidosti tarvitsevan ihmisryhmän tarpeista.

"Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on saatava taittumaan perusteettomien hakemusten määrää vähentämällä. Kun rima on saatu oikealle tasolle ja käsittelyprosessi ripeämmiksi, vapautuvat resurssit on kohdennettava turvapaikan saaneiden tehokkaaseen kotouttamiseen", kansanedustaja Arto Satonen vaatii. Järkeistämisen on syytä lähteä Suomen turvapaikkapolitiikan yhdenmukaistamisesta muiden Pohjoismaiden, erityisesti Ruotsin kanssa.

Työryhmän mielestä kotouttamispalveluita tulisi saada yhdeltä luukulta. Palveluiden tulisi olla kaikkien saatavilla ja kieliopinnot olisi syytä tuoda osaksi työelämää. Erityishuomio on kohdistettava myöhään maahan tulleisiin nuoriin, joiden koulutustarpeet ovat moninaiset. Myös kolmannen sektorin hankkeiden tukeminen on oiva tapa auttaa maahanmuuttajanuorten kotoutumista. Tämän lisäksi lapsiaan kotona hoitavat maahanmuuttajanaiset, jotka eivät ole työttömiä työnhakijoita, on saatava kotouttamisohjelman piiriin.

Työryhmä linjaa, että turvapaikanhakijoiden määrän vaihtelun vuoksi maahanmuuttohallinnon varat olisi syytä erottaa budjetin menokehyksen ulkopuolelle seuraavalla vaalikaudella. "Suomeen pitää saada jäädä siksi, että on oikeutettu turvapaikkaan eikä siksi, että asiaa ei ole ehditty käsitellä määräajassa", Satonen muistuttaa.

Muita työryhmän esityksiä ovat ikätestauksen kirjaaminen lakiin sekä perheenyhdistämisen ulottaminen vain ydinperheeseen. Yksin tuleen nuoren kohdalla perheen yhdistämisprosessin saisi käynnistää vain alaikäinen. Lisäksi yksin tulleen alaikäisen turvapaikanhakijan kohdalla, tulisi ensisijaisesti kartoittaa mahdollisuutta yhdistää perhe lähtömaahan pohjoismaisten käytäntöjen mukaisesti.

Lisätietoja:

Työryhmän puheenjohtaja Arto Satonen, gsm 050 511 3110, arto.satonen@eduskunta.fi

Työryhmän sihteeri Anna Anttinen, gsm 040 759 7883, anna.anttinen@eduskunta.fi
___________________________

Aamulehti:

Raportti: Kokoomus kiristäisi Suomen ja yhtenäistäisi pohjoismaiden turvapaikkapolitiikkaa

Kokoomus jatkaa reipasta askeltamista maahanmuuttopolitiikan kritiikin ohuella jäällä. Perjantaina puolue julkisti väliraportin, jossa vaaditaan Suomen turvapaikkapolitiikan kiristämistä.

Kokoomuksen maahanmuuttotyöryhmää vetävä Arto Satonen arvelee, että hakijoiden määrän kasvu taittuisi karsimalla perusteettomia turvapaikkahakemuksia.

Hakemusten käsittelyä sekä palautuksia pitäisi nopeuttaa ja kotouttamisesta tulisi tehdä tehokkaampaa ottamalla kieliopinnot osaksi työelämää. Lakiin pitäisi kirjata alaikäisten ikätestit.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) epäilee, että ruiskukkapuolue vääntää maahanmuuttoasioita liiaksi rautalangasta.

- Ovatko he ryhtyneet myöskin vähän yksinkertaistamaan asioita? Maltti olisi valttia tässä tilanteessa. Meidän hakijalukumme ovat aivan eri luokkaa kuin Ruotsilla ja Norjalla, Thors sanoo.

Kokoomus ilmoittaa tavoitteeksi turvapaikkapolitiikan yhtenäistämisen muiden pohjoismaiden kanssa. Thors muistuttaa, että Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa 4 000 henkilöä. Ruotsissa luku oli 24 000 ja Norjassa 14 000.

- Pitäisi olla vähän suhteellisuudentajua. Suomessa hakijoiden määrä on lähtenyt laskuun, Thors sanoo.

Satonen sanoo Ruotsin vetäneen pakolaispolitiikassa omaa linjaansa. Ruotsin lakien tiukennukset ovat lisänneet painetta Suomessa. Tiukennuksista Satonen ottaisi oppia Suomeen.

Kokoomus rajaisi perheenyhdistämiset ydinperheeseen. Nykyään myös kasvattilapset voivat tulla perheen mukana Suomeen. Lisäksi alaikäisenä maahan tulleet aikuiset voivat yhdistää lähiperheensä.

Suomeen on pelkästään Somaliasta tulossa seuraavan parin vuoden sisällä perheenyhdistämisten kautta 3 000-4 000 ihmistä.

- Enimmillään yhden perheenyhdistämisen kautta on tullut 42 ihmistä Suomeen. Maahan tullessa olisi ilmoitettava oikeat perheenjäsenet eikä vasta jälkeenpäin, Satonen sanoo.

Ex-sisäministeri Kari Rajamäen (sd) mukaan hakemusten käsittelyaikojen piteneminen kolmesta kuukaudesta vuoteen lisää kustannuksia miljoonilla euroilla vuodessa. Maahanmuuttovirasto on saanut lisää henkilökuntaa, mutta vielä ei tiedetä riittääkö se.

- Maahanmuuttopolitiikan pitää olla sellaista, että kansalaiset sen hyväksyvät. Nyt niin ei ole. Meillä on Suomessa sotkettu laittomat ja lailliset turvapaikanhakijat keskenään, Rajamäki suomii.

Sisäministeriö on laatimassa selvitystä siitä, onko Suomessa erityisiä vetovoimatekijöitä, jotka houkuttavat turvapaikanhakijoita maahan. Raportin pitäisi valmistua kesän kynnyksellä.

Fakta: Hakijoiden määrä on hieman taittunut

Viime vuoden elokuusta lähtien kasvanut turvapaikanhakijoiden jono tasaantui hieman huhtikuussa 2009.

Tulijoiden kuukausittainen määrä putosi ensimmäistä kertaa alle 400:n sitten elokuun 2008.

Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottotoiminnan kokonaiskustannukset olivat lähes 36 miljoonaa euroa vuonna 2008.

Yksi turvapaikanhakija maksaa yhteiskunnalle keskimäärin 14 000 euroa vuodessa.

Toni Viljanmaa

Aamulehti, Helsinki

---

Kokoomus ja maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) ovat nokitelleet viime syksystä lähtien. Syksyllä kokoomuksen nuoret vaativat Thorsin eroa, koska tämä oli liian vapaamieliseksi haukutun maahanmuuttolain kätilö. Kokoomus oli hallituspuolueena lain takana, mutta puolueen kansanedustajat olivat keskeisessä osassa korjaamassa lakia kireämmäksi.

Huhtikuussa Thors ojensi Ben Zyskowiczia (kok) pelisääntöjen rikkomisesta. Zyskowicz oli arvellut eduskunnassa, että Thorsilla on asenneongelma, kun turvapaikkahakemusten jonoa ei saada purettua.

Rkp:n kansanedustaja Håkan Nordman myöntää, että hallituspuolueiden asenteissa on eroa.

- Minua yllättää, että kokoomus on nostanut profiiliaan tällä tavalla. Ei mikään puolue ole samalla lailla julkisuudessa kyseenalaistanut nykyistä linjaa. Vasemmistoliitto, sdp ja vihreät ovat olleet varsin ymmärtäväisiä.

Nordman ei ole huolissaan turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta. Häntä arveluttaa se, että Suomesta leviää maailmalle kuva maahanmuuttokielteisenä maana.

- En pelkää tilannetta, kuten kokoomus nyt tekee. Tärkeintä on, että yhteiskunta pystyy edesauttamaan kotouttamista. Vaikeudet kotiutua ympäristöön johtuvat osittain siitä, ettei tueta tarpeeksi.

Perussuomalaisten Pirkko Lernerille kokoomuslaisten kriittisyys ei tule yllätyksenä. Hän pitää kokoomuslaisille tyypillisenä, että vahditaan kärppänä kustannuksia, joita maahanmuutostakin aiheutuu.

- Tämä on taloudellisesti iso kysymys, josta on vasta nyt päästy keskustelemaan. Aiemmin asiasta ei kehdattu puhua, koska puhe sekoitettiin aina rasismiin, Lerner sanoo.

Toni Viljanmaa

Aamulehti, Helsinki