perjantai 8. toukokuuta 2009
HS: Suomi aloittaa turvapaikanhakijoiden palautukset Irakiin
Maahanmuuttoviraston tiedote:
Maahanmuuttovirasto on arvioinut Irakin turvallisuustilanteen uudelleen
Helsingin Sanomat:
Suomi aloittaa turvapaikanhakijoiden palautukset Irakiin
8.5.2009
YLE Uutiset:
Suomi valmistautuu irakilaisten turvapaikanhakijoiden palautuksiin
8.5.2009
MTV3:
Suomi aikoo palauttaa uudet irakilaiset turvapaikanhakijat
Suomi aikoo käännyttää uudet irakilaiset turvapaikanhakijat
8.5.2009
Sisäasianministeriön tiedote:
Linjausta irakilaisten turvapaikanhakijoiden osalta tarkistetaan
7.5.2009
YLE Uutiset:
Suomi tiukentaa linjaansa irakilaispakolaisten suhteen
7.5.2009
Suomi alkaa palauttaa irakilaisia turvapaikanhakijoita kotimaahansa. Maahanmuuttoviraston mukaan Irakin turvallisuustilanne on parantunut merkittävästi.
Suomeen tuli viime vuonna 1 255 turvapaikanhakijaa Irakista eli enemmän kuin mistään muusta maasta. Suomi ei ole koskaan aiemmin antanut käännytyspäätöksiä irakilaisille joitakin yksittäistapauksia lukuun ottamatta.
Paluumuutto Irakiin on hiljalleen kasvamassa. Virasto toteaa, ettei Irakin al-Qaidan ja muiden ääriryhmien yksittäisten terroritekojen enää katsota voivan uhata maan hallintoa ja maan omien turvallisuusjoukkojen kapasiteetti vahvistuu jatkuvasti.
Maahanmuuttoviraston uuden linjauksen mukaan Etelä-Irakista ja Bagdadista kotoisin olevat eivät tarvitse enää kansainvälistä suojelua pelkästään lähtöalueensa turvallisuustilanteen perusteella. Heidän turvapaikkahakemuksensa hylätään ja heidät käännytetään Irakiin, jos heillä ei ole muuta perustetta oleskeluluvan saamiseksi.
Myös Pohjois-Irakin autonomisen kurdialueen turvallisuustilanne on pysynyt vakaana. Myös tältä alueelta tulleet hakijat voidaan käännyttää kotiseudulleen.
Sen sijaan tilanne Keski-Irakin neljän läänin Nineven, Salah al-Dinin, Kirkukin ja Dijalan osalta on edelleen epävakaa. Alueen jännittynyt turvallisuustilanne estää turvallisen kotiinpaluun kyseisistä lääneistä kotoisin oleville turvapaikanhakijoille.
Maahanmuuttovirasto myöntää näiltä alueilta tuleville oleskeluluvan YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ohjeistuksen mukaisesti suojelun tarpeen perusteella.
Maahanmuuttovirasto haluaa tehdä kielianalyysin niille turvapaikanhakijoille, jotka ilmoittavat olevansa kotoisin jostakin Keski-Irakin neljästä läänistä. Siten viranomaiset voisivat varmistaa, etteivät hakijat valehtele kotiseudustaan.
UNHCR totesi huhtikuussa, että väkivaltaisuudet ovat selvästi vähentyneet Irakissa. Järjestö ei kuitenkaan suosittele ihmisten käännyttämistä Bagdadiin, kuten Maahanmuuttovirasto aikoo tehdä.
Tänä vuonna huhtikuun loppuun mennessä irakilaisia turvapaikanhakijoita on tullut lähes 700.
---------------------------------
YLE Uutiset 8.5.:
Suomi valmistautuu irakilaisten turvapaikanhakijoiden palautuksiin
Suomi alkaa palauttamaan irakilaisia turvapaikanhakijoita takaisin Irakiin. Maahanmuuttovirasto on arvioinut Irakin turvallisuustilanteen uusiksi. Virasto katsoo, että maan turvallisuustilanne on parantunut riittävästi, jotta turvapaikanhakijoita voidaan palauttaa kotimaahansa.
Päätös ei koske niitä irakilaisia turvapaikanhakijoita, joille on jo myönnetty turvapaikka Suomesta. Päätös koskee vain niitä ihmisiä, joiden turvapaikkahakemukseen ei ole vielä annettu päätöstä.
Maahanmuuttoviraston linjamuutoksen mukaan Etelä-Irakista ja maan pääkaupungista Bagdadista kotoisin olevat turvapaikanhakijat eivät tarvitse enää kansainvälistä suojelua, vaan heidän kotiseutunsa turvallisuustilannetta pidetään riittävän hyvänä. Samoin Pohjois-Irakin automisen kurdialueen turvallisuustilannetta pidetään hyvänä.
Keski-Irakissa sijaitsevien Nineven, Salah al-Din, Kirkukin ja Dijalan läänien turvallisuustilanne on puolestaan epävakaa, eikä alueelta kotoisin olevia hakijoita voida palauttaa.
Mahdollisiin palautuksiin menee kuitenkin aikaa. Turvapaikanhakijalla on mahdollisuus kannella saamastaan kielteisestä turvapaikkapäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Maahanmuuttoviraston arvion mukaan kanteluprosessin vuoksi ensimmäisiä palautuksia tehtäneen aikaisintaan ensi keväänä, jos Irakin turvallisuustilanne ei heikkene.
Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa 1 225 irakilaista. Tämän vuoden huhtikuun loppuun mennessä turvapaikkaa oli hakenut 700 henkilöä.
Suomessa on noin 1 500 irakilaista, jotka odottavat turvapaikkapäätöstä.