maanantai 25. toukokuuta 2009

YLE: Kerjääminen ei lopu kieltämällä


YLE Uutiset:
Kerjääminen ei lopu kieltämällä
25.5.2009


Taustaa:

Helsingin Sanomat:
Virpi Mäkinen: Pakkokeinot eivät ole ratkaisu kerjäläisongelmaan
22.5.2009


YLE Uutiset:
Kerjäläiset aiempaa röyhkeämpiä


Helsingin Sanomat:
Helsingin kaupunginjohtaja haluaa kieltää kerjäämisen
16.5.2009


Kerjäläisistä kirjan kirjoittanut toimittaja Kimmo Oksanen vastustaa Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen esitystä kerjäämisen kieltämisestä. Keskustelu kerjäämisestä on jälleen kiihtynyt, koska Suomeen tulleet romanikerjäläiset ovat levittäytyneet entistä laajemmalle maahan.

Kaupunginjohtaja Pajunen on esittänyt, että kerjääminen kiellettäisiin Suomessa lailla tai järjestyssäännöillä.

- Se, että kerjäläisiä alettaisiin siirtämään lain nojalla paikasta toiseen, ei ratkaise mitään. Kerjäläisyyttä ei lopeteta lailla, sillä saadaan vain lisää rikollisuutta, Helsingin Sanomien toimittajana työskentelevä Oksanen sanoi Ylen aamu-tv:n keskustelussa.

Esimerkiksi Tanskassa kerjääminen on kiellettyä, ja siellä kerjääminen on Oksasen mukaan laajempaa kuin missään toisessa Pohjoismaassa.

- Jos laaditaan laki, sillä saadaan vain jokainen kerjäläinen ankeampaan asemaan. He ryhtyvät ehkä tekemään jotakin vilunkia ansaitakseen rahaa, hän arvelee.

Pajunen sakottaisi kerjäläisiä

Kaupunginjohtaja Pajusen mielestä Helsinkiin tarvitaan uusia pelisääntöjä, koska ammattimainen kerjääminen ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin. Hän kannattaa "vanhanajan järjestyssääntöä", jonka perusteella kerjäämisestä voitaisiin määrätä rikesakkoja.

Pajunen haluaisi kaduille myös puistoisäntiä valvomaan kerjäämistä.

Oksanen pitää kaupunginjohtajan näkemyksiä ymmärrettävinä, koska Suomessa on laaja kannatus työnteolla rakennetulle sosiaaliselle tukiverkostolle, eikä kerjääminen tuo tuottoa jolla rakennetaan sosiaaliturvaa.

Oksanen muistuttaa, että esimerkiksi sosiaalipolitiikan veteraaniksi kutsuttu poliitikko Ilkka Taipale ja vähävaraisia auttavan järjestön toiminnanjohtaja Heikki Hursti ovat ilmoittaneet, etteivät anna rahaa kerjäläisille. Oksasen mukaan on suuri kysymys, pudottaako kerjäläisen pahvimukiin kolikon vai ei.

- Jos kerjäläisille antaa rahaa, saattaa tukea perheen sisäistä ihmissalakuljetusta ja ihmiskauppaa. Perheet jotka ottavat lapsensa pois koulusta mukaan Suomeen kerjäämään, varastavat lapsensa tulevaisuuden, hän varoittaa.

Kerjääminen esiin eurovaaleissa?

Oksanen kehottaa äänestäjiä ottamaan kerjäläiskysymyksen huomioon ensi kuun eurovaalien äänestyspäätöksissä, sillä ratkaisuja ongelmaan pitäisi löytää EU-tasolla.

- Kerjäläiset eivät ole mitään muuta kuin eurooppalaisia köyhiä ihmisiä. Romaneista puhuminen vie harhaan, sillä siihen liittyy niin paljon mielikuvia. Olisi parempi puhua yksinkertaisesti köyhistä ihmisistä, hän sanoo.

Helsingissä romanikerjäläisten parissa työtä tehnyt Tuomo Leinonen Helsingin Diakonissalaitokselta ihmettelee, miksi kerjäläiskysymys ei juuri näy eurovaaleissa. Aamu-tv:ssä vieraillut Leinonen on Oksasen kanssa samoilla linjoilla.

- Kerjäläiset tulevat maista, joissa on eletty pitkään huonoissa olosuhteissa. He ovat ilman koulutusta, eikä heillä oikein ole järkeviä tulonsaannin keinoja. He pyrkivät toimimaan kuten jokainen järkevä ihminen toimisi siinä tilanteessa ja lähtevät katsomaan, miten elantoa voi parantaa, sanoo Leinonen.