torstai 29. syyskuuta 2011

Aamulehti: Perussuomalaisten ja ministeriön kärhämä liekeissä

Aamulehti: Perussuomalaisten ja ministeriön kärhämä liekeissä 29.9.2011

Perussuomalaisten ja sisäasiainministeriön kärhämä brittitutkimuksen väkivaltaväitteistä on liekeissä.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Ritva Viljanen on vastannut perussuomalaisten puuhamiehen Matti Putkosen kysymyksiin, jotka liittyivät väkivaltaista radikalisoitumista käsitelleessä seminaarissa esitettyihin tutkimustuloksiin.

Viime viikon seminaarissa ministeriön sisäisen turvallisuuden ohjelman sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen kertoi ministeriön yllättyneen brittitutkimuksen tuloksista, jonka mukaan osa perussuomalaisista hyväksyy väkivallan käytön.

Putkonen kysyi esimerkiksi, miksi ministeriön edustajat kommentoivat keskeneräistä tutkimusta. Hän ei tyydy Viljasen vastauksiin vaan aikoo kysyä lisää sekä tutkimuksesta että tiedottamisesta.

Mitä vastasitte Putkoselle, kansliapäällikkö Viljanen?

– Tutkimus tuli ilmi seminaarissa, enkä ole kommentoinut sitä siellä tai haastatteluissa sanallakaan. Asiantuntijamme mainitsi seminaarin yhteenvetopuheenvuorossa hyvin asiallisesti ja lyhyesti tulossa olevasta tutkimuksesta ja antoi seminaarin jälkeen vastaavansisältöisen haastattelun. Se on ainoa, mitä asiasta sanottiin.

Kuulitteko tutkimuksesta ensi kerran seminaarissa?

- Kyllä. Englannin virallisen delegaation jäsen kertoi meille Englannin hallituksen tilaamasta tutkimuksesta, joka koskee eurooppalaisia populistipuolueita.
- Koen, että minuun kohdistunut arvostelu on ollut kohtuutonta.

Mitä tällä tarkoitatte?

- Perussuomalaisten Matti Putkonen väitti minun kommentoineen tutkimusta. Se perustuu vääriin tietoihin.

Onko asian esille ottaminen varomatonta?

- Tutkimuksesta ei tehty johtopäätöksiä. Virkamiehen sananvapaus on hyvin ahdas, jos hän ei saa viitata edes tuleviin tutkimuksiin. On tärkeää, että Suomessa voidaan keskustella tutkimuksista nyt ja tulevaisuudessa.

Tutkimuksen tehnyt brittiläinen Demos on kertonut, ettei tutkimuksen perusteella voi vetää yhteyttä väkivallan ja perusuomalaisten välille. Tämähän on ristiriidassa seminaarissa esitetyn kanssa.

- En halua kommentoida tutkimusta. Sitä ei ole vielä saatu Suomeen, emmekä ole voineet siihen tutustua.


__________________________

Aamulehti 30.9.

Toisin kuin viimeviikkoisessa vihaseminaarissa väitettiin, perussuomalaisten jäseniä ja kannattajia ei ole brittitutkimuksen mukaan yhdistetty väkivaltaan. Ajatushautomo Demos UK kysyi tutkimuksessa vastaajien suhtautumista väkivaltaan, mutta tuloksia ei vielä ole analysoitu niin, että niistä voisi esittää päätelmiä.

Muun muassa STT kertoi viime viikon tiistaina kyseiseen tutkimukseen viitaten, että osa perussuomalaisten kannattajista ja jäsenistä hyväksyisi väkivallan.

Uutisointi perustui suomalaisen virkamiehen puheenvuoroon väkivaltaa ja radikalisoitumista käsitelleessä seminaarissa. Demos UK kiistää tällaiset johtopäätökset. Kyse oli nettikyselystä ihmisille, jotka olivat ilmoittaneet suhtautuvansa perussuomalaisiin myötämielisesti. Vastaajajoukossa voi olettaa olevan puolueen jäseniäkin, mutta otos ei edusta puolueen jäseniä eikä kannattajia.

Väkivalta-asennetta kartoitettiin kysymyksellä "missä määrin olette sitä mieltä, että väkivalta on hyväksyttävää oikean lopputuloksen saavuttamiseksi". Vastausten perusteella ei voi arvioida (...)

[...]

- Vaikka pieni osa olisikin vastannut hyväksyvänsä väkivallan joissakin olosuhteissa, sama pätee todennäköisesti jokaisen poliittisen puolueen jäsenistöön, Demos painottaa.


Ministeriö ei kommentoi

Uutisointi väkivalta-asenteista on aiheuttanut paljon kirjoittelua netissä. Demos Helsinki on saanut lukuisia yhteydenottoja, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä britti-Demoksen tutkimuksen kanssa.

Myös perussuomalaisten puoluetoimistossa on tartuttu aiheeseen.

Puolueen työmies Matti Putkonen ilmaisi närkästystään suomalaisten virkamiesten toimntaan, jota piti puolueelle vahingollisena.

Putkonen pohti myös sitä, mistä Demos on saanut perussuomalaisten jäsenluettelon. Aiemmin ei ole ollut tiedossa, ettei kyselyä ollut osoitettu perussuomalaisten jäsenille.

Sisäministeriöstä ei enää haluta kommentoida julkaisematonta tutkimusta.