torstai 22. syyskuuta 2011

MTV3: Holmlund: Terrorismiin kouluttautuminen kriminalisoitava

MTV3: Holmlund: Terrorismiin kouluttautuminen kriminalisoitava 22.9.2011

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtajan Anne Holmlundin (kok.) mielestä terrorismiin kouluttautuminen olisi tehtävä laittomaksi.

Tämänhetkisessä lainsäädännössä vain kouluttaminen terrorismiin on rikos, mutta kouluttautuminen terroristi-leirillä ei itsessään ole.

Viime vuonna vahvistetussa valtioneuvoston terrorismintorjunnan strategiassa kouluttautumisen kriminalisoiminen on asetettu yhdeksi tavoitteeksi.

–Noin puolet EU-maista ovat sen jo kriminalisoineet, ja Suomen pitäisi tarkastella näiden maiden uudistuksia tarkkaan. Suomen terrorilainsäädäntö on vuodelta 2003, jolloin kouluttautumista ei nähty täällä niin yleisenä ongelmana.

Holmlundin mukaan pitää myös arvioida mahdollisuuksia karkottaa Suomessa oleskelevia terroriryhmien toimintaan kiinteästi osallistuneita yksilöitä, mikäli nämä eivät ole Suomen kansalaisia.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoi tämänpäiväisessä Helsingin Sanomien haastattelussa, että Suomessa oleskelee ihmisiä, jotka ovat osallistuneet terroristiryhmien taisteluihin tai aseelliseen koulutukseen.

----

MTV3: Professori: Terrorismiin kouluttautumisen kriminalisoinnista ei olisi hyötyä

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoo, että terrorismiin kouluttautumisen kriminalisoiminen olisi suhteellisen turhaa.

–Kouluttautumiseen osallistumisen todistaminen olisi usein ylitsepääsemättömän vaikeaa. Valokuvat tietysti voisivat olla todistusaineistona, mutta eipähän niitä yleensä tällaisilta leireiltä taida olla, Tolvanen sanoo.

Vaihtoehtoina lähinnä olisi, että epäilty itse tai joku toinen koulutusleirillä mukana ollut kertoisi osallisuudesta.

Tolvanen huomauttaa, että terroristien koulutusleirit ovat usein sellaisissa maissa, joissa ei ole suurta riskiä viranomaisten puuttumisesta. Lisäksi oikeudellinen yhteistyö näiden maiden kanssa on monesti ongelmallista.

–Näyttövaikeuksien takia olen aika skeptinen kriminalisoinnin suhteen. Kriminalisoinnilla olisi lähinnä symbolinen arvo, Tolvanen linjaa.

–En kannata sellaisia lakeja, joiden osalta ei voi kuitenkaan niiden rikkomista tutkia.
________________________________________


MTV3: Sisäministeri Räsänen: Salaisia kotietsintöjä terroriepäilytapauksissa harkittava

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) sanoo, että Suomessa olisi hyvä keskustella mahdollisuudesta tehdä kotietsintöjä terrorismista epäiltyjen koteihin ilman etukäteisilmoitusta.

–Vakavammissa tapauksissa tämä voisi olla hyvä vaihtoehto. Oikeuden päätös toki salaiseen kotietsintään vaadittaisiin.

Räsäsen kuvailema mahdollisuus on olemassa jo monessa EU-maassa, Pohjoismaistakin Norjassa ja Tanskassa.

Räsänen näkee myös tärkeäksi Euroopan unionin sisäisen rahaliikenteen valvonnan tehostamisen terrorismin ennaltaehkäisyssä.

–Euroopan unionin ja Yhdysvaltain välillä terroriverkostojen rahaliikenteen paljastamista helpottava TSTS-järjestelmä on jo olemassa, mutta EU-maiden välillä kyseistä monitorointia ei vielä ole.

Räsänen sanoo voimakkaasti kannustavansa tällaisen järjestelmän luomista tämänpäiväisessä EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokouksessa Brysselissä.

Räsänen näkee eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtajan Anne Holmlundin tapaan, että terrorismiin kouluttautuminen tulisi kriminalisoida. Tämänhetkisessä lainsäädännössä vain kouluttaminen terrorismiin on rikos, mutta kouluttautuminen terroristi-leirillä ei itsessään ole.