perjantai 23. syyskuuta 2011

Iltalehti: Lipponenkin käy rajoilla

Iltalehti: Lipponenkin käy rajoilla 23.9.2011

Ajankohtaisen kakkosen vihapuheiltaan osallistunut Tampereen yliopiston historiatieteen ja filosofian laitoksen tutkija Jussi Jalonen analysoi IL:n pyynnöstä kaikkiaan 12 kirjoitusta tai lausuntoa.

Ex-pääministeri Paavo Lipposen (sd) "verikostolausunto" oli Jalosen mielestä rajatapaus.

- Politiikan ulkopuolella tämä voisi kenties täyttää kunnianloukkauksen kriteerit, ja sikäli tässä koetellaan ilmaisun rajoja, Jalonen kommentoi Lipposen kielipoliittista jyrähdystä.

Yleisesti ottaen vihapuheen tunnistaminen ei ollut Jalosen mukaan vaikeaa.

- Helpompaa kuin asiaa väistelevät poliitikot antavat ymmärtää.

Vihapuhetta vai ei? Tutkija Jussi Jalonen arvioi perjantain (23.9.) Iltalehdessä muun muassa Timo Soinin, Jari Sarasvuon ja Björn Wahlroosin puheita.

NÄIN VIHAPUHE ON MÄÄRITELTY

* Jussi Jalonen määritteli Ajankohtaisen kakkosen vihapuheillassa vihapuheen näin: "Vihapuheeksi voidaan kutsua mitä tahansa pelkoon, vainoharhoihin tai kauhuun nojaavaa, yllyttävää, lietsovaa puhetta, jolla yleensä on joku tietty ryhmä, johon se kohdistuu, jota yritetään sillä tavalla demonisoida."

* Euroopan neuvoston julistuksessa vuonna 1997 vihapuheeksi määriteltiin "ilmaisumuodot, jotka levittävät, yllyttävät, edistävät tai oikeuttavat rotu- ja muukalaisvihan, antisemitismin tai muut suvaitsemattomuuteen perustuvat vihan muodot."

* Julistuksessa tuomittiin myös vähemmistöihin, maahanmuuttajiin ja maahanmuuttajataustaisiin ihmisiin kohdistuva vihapuhe.