tiistai 20. syyskuuta 2011

MTV3: Nahkurin orsilla rivit suoriksi - Poliitikkojen puheita kauhistellaan turhaan

MTV3: Nahkurin orsilla rivit suoriksi - Poliitikkojen puheita kauhistellaan turhaan 20.9.2011

Poliittisissa puheissa on viime vuosina väläytelty nahkurin orsia, ammuttu rivejä suoriksi ja viimeksi ehdoteltu tankkeja Kreikan kaduille. Puhetutkijan mielestä Suomeen on pesiytynyt puheiden kauhistelukulttuuri, joka haittaa itse asiasta keskustelu.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho joutui eduskuntaryhmästään kahdeksi viikoksi hyllylle Kreikan sotilasjunttapuheiden takia. Poliittisen puheen tutkija Juhana Torkin mielestä Halla-ahon tapauksessa itse asiasisältö on jäänyt vähälle käsittelylle.

– Meillä Suomessa pitäisi lopettaa kaikenlainen kauhistuminen ja panikointi, kun joku sanoo jotain. Rikoslaissa on määritelty ne harvat tapaukset, joissa sanomisen sisältö on laitonta. Pääsääntö kuitenkin on se, että sanoa saa, Torkki linjaa.

Jokainen ymmärtää, että hallintovaliokunnan puheenjohtajana ja kansanedustajana Jussi Halla-ahon ei pitäisi vaatia tankkeja Kreikan kaduille, Torkki toteaa.

– Se on harkitsematonta ja tahditonta. Voisiko siitä huolimatta pohtia sitä, mitä Halla-aho todella sanoi? Halla-ahon teksteistä saattaa huomata sen, että hän ei ihan kirjaimellisesti sotilasjunttaa vaatinut. Tekstissä oli ironinen näkökulma. Hän halusi herättää keskustelua parlamentarismista, jota hän arvosteli päätöksenteon hitaudesta ja jähmeydestä.

"Meillä on liikaa valtakunnankauhistujia"

Torkin mielestä jokaisen tulisi miettiä mikä on kunkin oma näkökulma asiaan, jos Halla-ahon Halla-ahon pointti parlamentarismista on tällainen.

– Oma näkökulma pitää perustella niin, että Halla-ahon viesti näyttää naurettavalta ja huonolta. Meillä on liikaa valtakunnankauhistujia, Torkki sanoo.

Tutkijan mukaan Suomessa puhe otetaan vakavammin kuin monessa muussa kulttuurissa. Torkin mielestä tämä karsii ilmaisuja ja tylsistyttää puheita.

– Meillä on hyvin tiukkapipoinen asenne sanomiseen ja otamme kaikki puheet hyvin tosissamme. Tästä kumpuaa myös tapa kauhistella. On paljon kulttuureja, joissa on meitä enemmän puheiden eri sävyjä ja tehokeinoja; esimerkiksi ironiaa, sarkasmia ja liioittelua. Luulen, että Halla-ahon puheissa on usein kyse retorisesta liioittelusta, jota hän käyttää herättääkseen keskustelua.

Torkki ei usko, että poliittinen puhe Suomessa muuttuu kohujen takia.

– En pidä todennäköisenä, että poliittinen retoriikka tulee muuttumaan yhtään varovaisemmaksi. Poliittiseen kulttuuriin on kuitenkin kaivattu lisää rohkeutta ja selkeyttä. Se on kuitenkin suurempi trendi, joka tulee jatkumaan kaikesta tästä kohusta huolimatta.
__________________________________

MTV3: Persusta tuli kielletty sana eduskunnassa

Eduskunnassa on pähkäilty, miten kansanedustajien sopii puhutella julkisessa istuntosalissa toisiaan ja millaisia nimityksiä edustajat saavat käyttää toisista puolueista.

Kansanedustajille lähteneen kielenkäyttöohjeen mukaan puolueita ja puolueryhmiä tulee puhutella "kirjakielen termein tai sellaisin lyhentein, joita ryhmät itse käyttävät".

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sanaa "persu" ei saa käyttää puhuttaessa perussuomalaisista. "Kepu" on myöskin nimitys, jota ei mielletä soveliaaksi keskustapuolueesta puhuttaessa.

Sosiaalidemokraatteja saa ohjeistuksen mukaan kuitenkin edelleen nimittää demareiksi.

Ohjetta puitiin ensin eduskuntatyötä johtavassa puhemiesneuvostossa. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat saivat sen tiistaina välitettäväksi omille edustajilleen.

_______________________________________

Iltalehti: Puheopas persuille

Professori laati oppaan, jolla perussuomalaisten kieli yritetään pitää kurissa.

Ohjeet vihapuheen välttämisestä jaettiin jo kaksi viikkoa sitten.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän oikeudellinen asiantuntija, professori Erkki Havansi laati ensi töinään muistion vihapuheesta.

- Uskomme, että kaikki kansanedustajamme ja heidän avustajansa ovat tässä kiihtyvässä informaatiosodassa siihen perehtyneet.

Kesäkuun alussa tuli voimaan uusi laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Havansi korostaa, että kohuista huolimatta yksikään puolueen kansanedustajan esiintyminen ei ole johtanut syyttäjän toimenpiteisiin.

- Tämä on pysynyt ilmeisesti siedettävissä rajoissa.

Jussi Halla-ahon kuuluisa kirjoitus panssarivaunujen lähettämisestä Kreikan kaduille ei sekään riko lakia.

- Halla-ahon lausumahan kohdistui kokonaisen valtion poliittiseen tilanteeseen, siinä ei siis uhata, solvata tai panetella mitään kansanryhmää. Se on enemmän hyvän maun ja muiden tällaisten kriteerien kannalta ongelma. Eduskuntaryhmähän tuomitsi sen.

Tyyliopas

- Ajattele, mitä viestität ennen kuin viestität, mitä ajattelet, tiivistää professori ohjeensa. Hän antaa käytännöllisiä esimerkkejä sanoista, joita tulee välttää.

- Senhän me olemme nyt huomanneet, että tyylilajien ymmärtämiset ovat vaikeita. Jos joitakin ilmaisuja voidaan pakinatyylissä käyttääkin, niin kansanedustajatasolla harkinnan pitää olla tiukempi.

Havansi korostaa, että sanojen merkitykset muuttuvat.

- Mustalainen ei ollut vielä 1980-luvulla mitenkään halventavaa kielenkäyttöä.

Ei persuttelulle

Havansin korvaan särähti, kun Miapetra Kumpula-Natri (sd) puhui eduskunnan suuressa salissa persuista.

- Voi toivoa, että kansanedustajat asettavat rimansa korkeammalle. Olisi ikävää, jos eduskunnan suuressa salissa ruvetaan puhumaan kokkareissa, sossuista, kepuista ja vassareista.

Runsas viikko sitten edustaja Halla-aho kirjoitti facebookissa ravintolakokemuksestaan: "Afrikkalainen tarjoilija ei saanut edes laskukoneella selvitettyä, paljonko pitää antaa 100 eurosta takaisin, jos ruoka maksaa 68,70. Esimies kutsuttiin apuun."

Menisikö tämä läpi Havansin siivilästä?

- Ei tällaisen tositapauksen kertominen mitenkään rikoslain kannalta ole ongelma. Mutta tyylilajissa olisi syytä itse kunkin harkita, onko tarpeen yksilöidä tällä tavalla maantieteellisesti tai viittaamalla maahanmuuttajaan.

FAKTA

Kielletyt ja sallitut sanat

Kielletty:
neekeri
ählämi
ryssä
hurri

mustalainen
lappalainen
kamelikuski
taatelintallaaja

Sallittu:
jenkki
sakemanni
irkku
japsi
mamu


Pekka Tiinanen