torstai 29. syyskuuta 2011

YLE: Konnunsuon vastaanottokeskuspäätöksellä kiire

YLE Etelä-Karjala: Konnunsuon vastaanottokeskuspäätöksellä kiire 29.9.2011

Päätös Joutsenon vastaanottokeskuksen siirtymisestä Konnunsuolle tehdään pian. Asia esitellään sisäministeri Räsäselle ensi viikon tiistaina ja myös ministeriön johtoryhmä keskustelee asiasta.

Ministeriössä ei tällä hetkellä harkita vaihtoehtoja Konnunsuolle, kertoo sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Pentti Visanen.

- Kaikki on tietysti avoinna, kun mitään päätöstä ei ole. Konnunsuo on kuitenkin selvä päävaihtoehto.

Ensi viikon tiistain ministerille esitetään miten Konnunsuon vaihtoehto voitaisiin toteuttaa, miten kiinteistöt remontoitaisiin vastaanottokeskukselle sopivaan kuntoon, mitä se maksaisi ja mikä olisi aikataulu. Päätös on tulossa piakkoin.

- Kyllä tarkoitus on tehdä päätöksiä tämän syksyn aikana, koska korvaavat tilat pitäisi olla käytössä jo ensi kesänä. Jos Konnunsuon valitaan niin se edellyttää remonttia. Eli aasialla alkaa olla pikkasen kiire, Visanen toteaa.

Jos päätös Konnunsuolle siirtymisestä syntyy, saatetaan asia Visasen mukaan joutua käsittelemään vielä myös hallituksen raha-asiavaliokunnassa

- Isommat hankinnat menevät raha-asianvaliokuntaan lähinnä taloudellisten vaikutusten arviontia varten.

Visasen mukaan valiokunnan päätös voi olla tarpeen, vaikka kyseessä onkin nykyisen toiminnan jatkaminen eikä täysin uusi toiminta.

- Ministeriössä on hankintatiimi, joka tutkii mahdollisen Konnunsuolle muuton reaalista arvoa. Jos kuluraja ylittyy, asia viedään valiokuntaan. Päätös sieltä ei kestä kauan, mutta meillä menee muuatam viikko asiakirjojen valmisteluun, Visanen selventää.

_________________________________________

YLE Etelä-Karjala: Säilöönottokeskus Konnunsuolle jäissä

Konnunsuon vankilan tiloihin kaavailtu säilöönottokeskus ei toteudu ainakaan lähivuosina. Ministeriö ei ole saanut rahoitusta lisäpaikoille.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Pentti Visasen mukaan ministeriössä on todettu tarve lisäpaikoille. Tällä hetkellä Suomen ainut säilöönottokeskus toimii Helsingin Metsälässä.

- Ministeriö on esittänyt lisäpaikkoja budjetissa useasti, mutta asia ei ole edistynyt. Tällä hetkellä asia on jäissä, Visanen toteaa.

Ministeriöllä ei ole vielä rahoitusta edes uusien säilöönottopaikkojen suunnitteluun.

"Konnunsuo luonteva paikka keskukselle"

Koska päätöstä lisäpaikoista ei ole tehty, on sen mahdollinen sijaintikin vielä täysin auki. Maahanmuuttoviraston mielestä sijainti itärajalla olisi luonteva.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvaisen mukaan optio säilöönottopaikasta - ja nimenomaan Konnunsuolla - on kuitenkin yhä olemassa.

- Se on mainittu myös tulevaisuuden mahdollisuutena siinä esityksessä, joka suosittelee Joutsenon vastaanottokeskuksen siirtämistä Konnunsuolle.

Säilöönottokeskuksessa majoitetaan mm. maastapoistettavia henkilöitä.