perjantai 23. syyskuuta 2011

Talouselämä: Jorma Ollila: ”Meillä on vaarana menettää yksi sukupolvi”

Talouselämä: Jorma Ollila: ”Meillä on vaarana menettää yksi sukupolvi” 23.9.2011

”Suomi 21, Ruotsi 23, Britannia 23, Espanja 44 prosenttia. Ja kaikissa on huima nousu verrattuna vahvan talouden aikaan vuosina 2006–2007”, luettelee Jorma Ollila, Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtaja.

Hän lukee nuorisotyöttömyysprosentteja edessään olevasta taulukosta. Ilmiö hajottaa yhteiskunnan, kun nuoret jäävät ulos työelämästä ja kokevat jäävänsä vaille taloudellista turvaa.

”Nuorisotyöttömyys on iso, iso asia. Kun hallitukset kysyvät miten yhteisöllisyyttä voidaan vahvistaa, niin nuorisotyöttömyyden torjunta on heidän ykkösasiansa. Vahvaa yhteisöllisyyttä ei synny, jos nuorisotyöttömyys on korkea”, Ollila sanoo.

[...]

"Maahanmuutto hyödyttää meitä"

Nokia on 1990-luvun puolivälistä saakka rekrytoinut työvoimaa maailmalta. Nyt Suomen 11700 työntekijästä joka kymmenes on ulkomaalainen.

Kyse ei ole pelkästään siitä, että Nokia ei saa kaikkia tarvittavia osaajia Suomesta.

"Toinen motiivi on aina ollut diversiteetti. Eli kun porukassa on erilaisia ideoita, tuottavuus on parempi. Tämä on osoitettu oikeaksi Nokiassa ja muuallakin", Nokian hallitusta johtava Jorma Ollila sanoo.

Ollilan mukaan maahanmuuttokeskustelu hämmentää Nokian johtoa ja työntekijöitä.

"Maahanmuuttopolitiikasta käytävän keskustelun vire on erittäin huolestuttava. Se on yritysten kannalta todella ikävä asia, koska me tarvitsemme sitä lisää, jonka maahanmuuttajat meidän työyhteisöömme tuovat."

Ollilaa huolestuttaa myös se, että perussuomalaisten nousun myötä Suomi on saamassa Euroopassa muukalaiskammoisen leiman.

Hän muistuttaa, että Suomi hyötyy globalisaatiosta.

"Me tulemme hyötymään myös siitä, että meillä on maahanmuuttajia. Mutta kaikki muutos aiheuttaa aina sopeutumista, ennen kuin hyöty saadaan siitä", hän sanoo.

Ollila ei usko, että maahanmuuton kasvu lisää väistämättä rasismia.

"Ei se ole ollenkaan väistämätöntä. Sillä, mitä mielletään ongelmiksi on paljon tekemistä taloudellisen tilanteen hiipumisen kanssa. Rasismin kasvu ei ole välstämätöntä, mutta asennemuutos täällä tarvitaan. Meidän täytyy pitää huolta niin kantaväestöstä kuin maahanmuuttajista. Se myös hyödyttää meitä pitkällä aikavälillä."