torstai 29. syyskuuta 2011

Ilta-Sanomat: Yli 4700e/kk tienaavia ulkomaalaisia houkutellaan Suomeen

Ilta-Sanomat: Yli 4700e/kk tienaavia ulkomaalaisia houkutellaan Suomeen 29.9.2011

Suomeen saatetaan ruveta houkuttelemaan kovapalkkaisia työntekijöitä ulkomailta.

Erityisosaajien houkuttelemiseksi kehitetty EU:n oleskelu- ja työlupa voi tulla Suomessa käyttöön ensi vuoden alussa.

Hallitus esittää eduskunnalle lakimuutoksia, jotka mahdollistaisivat ns. sinisen kortin myöntämisen Euroopan ulkopuolelta tuleville kovapalkkaisille ja korkeakoulutetuille ammattilaisille.

Kortti antaisi omistajalleen samat edut mitä suomalaisillakin on. He olisivat oikeutettuja muun muassa maksuttomaan koulutukseen, terveydenhoitoon ja perhe-etuuksiin.

Kortin avulla olisi myös nykyistä helpompi liikkua työn perässä EU-maasta toiseen.

Kortin saamiseen olisi kuitenkin tiukat kriteerit. Se voitaisiin myöntää alansa ammattilaisille, jotka tienaavat vähintään 1,5-kertaisesti suomalaiseen keskipalkkaan verrattuna. Tiedossa olevan työsuhteen pitäisi olla vähintään vuoden pituinen.

Sinisen kortin ei odoteta tuovan Suomeen ammattilaisten ryntäystä, sillä heidän tuloaan on jo nyt helpotettu. Suomessa erityisosaajaksi voidaan katsoa noin 3000 euroa kuukaudessa ansaitseva, mutta korttiin vaadittaisiin yli 4700 euron kuukausitulot. Valtaosa erityisosaajista ei tienaa näin paljoa.

Suomeen tulee Euroopan ulkopuolelta noin parituhatta erityisosaajaa vuosittain.


EU houkuttelee osaajia

Hallituksen mukaan kortista on hyötyä erityisesti siinä, että se voi parantaa EU:n asemaa maailmanlaajuisessa kilpailussa osaavasta työvoimasta.

Sinistä korttia on puuhattu vuosia, ja siitä määrättiin direktiivissä pari vuotta sitten.

Ennen direktiivin voimaantuloa eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta katsoi, että korttiin liittyy monia ongelmia. Se pelkäsi kortin monimutkaistavan maahantuloa ja arveli, että olisi järkevintä kohdella ulkomaalaisia mahdollisimman yhdenvertaisesti.

Hallituksen mukaan onkin tärkeää, ettei kortin käyttöönotto sotke nyt voimassa olevaa toimivaa järjestelmää.

____________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Erityisosaajien maahanmuuttoa koskevat lainmuutokset eduskuntaan

Hallitus esittää tarkennuksia ulkomaalaislakiin ja siihen liittyviin lakeihin kolmansista maista tulevien erityisosaajien maahanmuuttoon liittyen. Muutokset perustuvat niin sanottuun EU:n erityisosaajadirektiivin vaatimuksiin. Hallitus päätti lakiesityksen sisällöstä tänään 29. päivänä syyskuuta ja tasavallan presidentin on tarkoitus antaa se eduskunnalle huomenna.

Erityisosaajalle voitaisiin jatkossa myöntää ns. EU:n sininen kortti. Oleskeluluvan myöntäminen edellyttäisi, että henkilöllä on vähintään vuoden pituinen työsuhde erityispätevyyttä vaativaan työhön ja työstä maksetaan keskimääräistä korkeampaa palkkaa. Lisäksi edellytettäisiin jo voimassa olevan ulkomaalaislain nojalla, että työsuhteen keskeiset ehdot vastaavat asianomaisia säännöksiä ja työehtosopimuksia.

Direktiivin ei ennakoida tuovan suurta muutosta nykytilaan, sillä erityisosaajien maahanmuuttoa Suomeen on jo nykyisellään helpotettu. Nykyisten hakijatietojen perusteella voidaan arvioida, että EU:n sininen kortti myönnettäisiin muutamalle sadalle henkilölle vuosittain.

Esityksessä ehdotetaan ulkomaalaislain lisäksi muutoksia yliopistolakiin, ammattikorkeakoululakiin, asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta annettuun lakiin, kansanterveyslakiin ja erikoissairaanhoitolakiin. Näillä muutoksilla pyritään varmistamaan direktiivin edellyttämä sinisen kortin haltijoiden yhdenvertainen kohtelu jäsenvaltion omien kansalaisten kanssa muun muassa sosiaaliturvan ja koulutuksen alalla.

Hallitus esittää, että muutokset tulisivat voimaan 1. tammikuuta 2012.