tiistai 27. syyskuuta 2011

HS: Romanian romani: Kotimaassa rahaa ei saa edes kerjäämällä

Helsingin Sanomat: Romanian romani: Kotimaassa rahaa ei saa edes kerjäämällä 27.9.2011

Ulkomaalaisten romanien päiväkeskuksessa Helsingin Sörnäisissä käy yhä kymmeniä asiakkaita joka arkipäivä. Päiväkeskus onkin nyt ensimmäistä kertaa auki ympäri vuoden, koska tarvetta lämpimälle peseytymis- ja ruokailutilalle on.

- Aika moni on lähdössä kotimaahansa, kun ilmat kylmenevät. Mutta toisaalta meille on kerrottu, että uusia on tulossa esimerkiksi samasta suvusta, sanoo Helsingin Diakonissalaitoksen ylläpitämän päiväkeskuksen työntekijä Marjatta Vesalainen.

Romanit ovat tulleet Suomeen pääasiassa Bulgariasta ja Romaniasta.

- Meidän näkemyksemme mukaan pääkaupunkiseudulla on nyt noin sata henkeä, kun parhaimmillaan heitä oli 300 - 400, arvioi Diakonissalaitoksen huume- ja mielenterveystyön johtaja Pekka Tuomola.

Vesalaisen mukaan romanit haluaisivat tehdä töitä, mutta suomalaiset eivät heitä palkkaa. Syynä on niin kielitaidon puute kuin kielteiset asenteetkin tulijoita kohtaan. Siksi moni yrittää ansaita elantonsa ja kotiinpaluurahat kerjäämällä kuten Romanian romani Victoria Miclescu, 22.

- Mieheni ei kerjää, koska kukaan ei antaisi hänelle säälistä rahaa. Hän osaa rakentaa taloja ja rakentaa esimerkiksi parkettia, mutta hän ei ole löytänyt töitä täältä eikä kotimaasta, Miclescu kertoo.

Pariskunta viettää nyt yönsä autossa parkkipaikalla. Osa romaneista on majoittunut yksityisten ihmisten luokse, mutta osa nukkuu yhä autoissa, teltassa tai kadulla.

-Varsinkin perjantai-iltapäivänä päiväkeskuksen mentyä kiinni heillä on aikamoinen huoli, missä he yöpyvät koko pitkän viikonlopun, Tuomola sanoo.

Diakonissalaitos ja Helsingin kaupunki ovat linjanneet, ettei majoitustoimintaa pidä ryhtyä järjestämään.

- Se toimisi viestinä Romaniaan: jos majoitat yhden, niin seuraavana päivänä ovella on tuhat muuta. Ratkaisu pitäisi löytää EU-tasolla, jotta romanien tilanteeseen voitaisiin vaikuttaa heidän omissa kotimaissaan, Tuomola sanoo.

Tuomolan mukaan suomalaisten halu auttaa on aika vähäistä.

- Vedotaan rikollisuuteen, sitäkin esiintyy, mutta eivät he kaikki ole rikollisia. Kyseessä ovat todella köyhät ihmiset, jotka eivät Romaniassa saa edes sitä muutamaa euroa, jonka päivittäin ehkä saavat täällä.

Samaa sanoo kolme pientä lastaan äitinsä hoiviin Romaniaan jättänyt Miclescu: kotimaassa ei rahaa saa edes kerjäämällä. Jo kaksi kesää Hakaniemessä kerjännyt nainen on myös huomannut suomalaisten asenteiden kiristyneen.

- Minä tunnen onneksi monta vanhaa mummoa, jotka eivät pelkää minua. Sanonkin heitä mummoikseni, hän hymyilee.