maanantai 26. syyskuuta 2011

YLE: Helsingin tauti levisi Hämeeseenkin: Ulkomaalainen työvoima valtaa rakennustyömaat

YLE Häme: Helsingin tauti levisi Hämeeseenkin: Ulkomaalainen työvoima valtaa rakennustyömaat 23.9.2011

Hämeenlinnaan on nousemassa lähiaikoina suuria rakennustyömaita. Vastoin odotuksia, ne eivät työllistäkään suomalaisia, vaan kohteet näyttävät nousevan ulkomaisin voimin. Rakennusliiton Hämeenlinnan aluetoimiston toimitsijan Jari Kostiaisen mukaan rakenteilla olevan pysäköintitalo Kaivoparkin työmaan ainoat suomalaiset löytyvät työnjohtotehtävistä. Helsingin tauti on tullut Hämeeseenkin.

Hämeenlinnassa Rakennusliiton Hämeenlinnan aluetoimiston toimitsijan Jari Kostiainen pelkää, että Hämeenlinnan tulevissa suurtyömaissa, esimerkisi moottoritien katerakentamisessa, käytetään paljon ulkomaalaista työvoimaa.

Kaikki julkisivutyömaat näyttävät menevän ulkomaisille yrittäjille.

Toimitsija Jari Kostiainen sanoo, että valtiovallan pitäisi puuttua nykyistä pontevammin ulkomaalaisen työvoiman suosimiseen suomalaisilla rakennustyömailla.

Helsingin tauti on jo Hämeessäkin

- Melkein voi sanoa, että puolet isoista työmaista on jo ulkolaisten hallussa. Uudenmaan tauti eli Helsingin tauti on se, että julkisivutyömaat menevät kaikki ulkomaalaisille yrittäjille.

- Suurin syy taitaa olla hinnassa. Se alkaa olla työmaissa puolet hinnaneroa laskutöissä, mitä olen jutellut kotimaisten yrittäjien kanssa. Vaikka nyt mainostetaan, että on työvoimapulaa, niin kortistossa on koko maassa jokunen tuhat työttömänä. Ei luulisi olevan työvoimapulaa sen puolen, että pitäisi ulkomaalaisia käyttää, Kostiainen täräyttää.

Omaa liittoa haukutaan

Rakennusliitolla on Kanta-Hämeessä noin kolme tuhatta jäsentä, joista työttömänä on talonrakennuspuolelta yli 550 rakennusmiestä.

Heille ulkomaisen työvoiman suosiminen aiheuttaa hampaiden kiristystä.

- Erittäin paljon herättää katkeruutta ja jopa meitä haukutaan toimitsijoina ja liittona, kun ei pystytä tekemään mitään, mutta se ei ole yksin meidän käsissä. Valtiovalta on osaltaan vastuussa tästä koko jutusta, kertoo toimitsija Jari Kostiainen.