lauantai 24. syyskuuta 2011

Uusi Suomi: Soini kyllästynyt möläytyksiin: ”Muutamalla oppimista”

Uusi Suomi: Soini kyllästynyt möläytyksiin: ”Muutamalla oppimista” 24.9.2011
YLE Ykkösaamu: Timo Soinin haastattelu (video)

Keskustelu halla-aholaisista ja perussuomalaisten jakautumisesta on kuumentunut viime aikoina. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini sanoi Ylen TV1:n Ykkösaamussa, ettei usko puolueen jakautumiseen.

– Olen ajatellut niin, että on yksi perussuomalaisten eduskuntaryhmä. Siellä ei ole sen paremmin soinilaisia kuin halla-aholaisia. Siellä on perussuomalaisia kansanedustajia. Toivon ja uskon, että se on näin myös jatkossa, Soini sanoi.

Soini otti myös kantaa perussuomalaisten kansanedustajien viimeaikaisiin möläytyksiin, joita on käsitelty julkisuudessa.

– Kun laukoo jotakin, niin pitäisi ymmärtää, että se vaikuttaa koko ryhmään ja pistää ryhmän puheenjohtajan vaikeaan asemaan. Tässä on muutamalla edustajalla oppimista, Soini sanoi.

– Mutta nyt tämä on sanottu, tämä tästä ja eteenpäin.
______________________________________

Verkkouutiset: Soini ojensi omiaan: "Ei saa asettaa ryhmää hankalaan asemaan"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini myöntää, että hermostui Jussi Halla-ahon taannoisista Kreikka-kommenteista.

- Kuppi meni nurin. Puheejohtajan työ on 24/7-työtä. Kun sitä työtä on tehnyt 14 vuotta, voi joskus pinna palaa, Soini sanoi Yle TV1:n Ykkösaamun haastattelussa lauantaina.

Jussi Halla-aho (ps.) esitti Facebookissa kommentin, jonka mukaan Kreikka tarvitsee sotilasjunttaa talousvaikeuksiensa hoitamiseen. Myös puolueen kansanedustaja James Hirvisaaren kommentit muun muassa toimittajakunnasta ovat viime päivinä kuohuttaneet julkisuudessa.

Soini ohjeistikin myös perussuomalaisia kansanedustajia.

- Kun laukoo jotain, se vaikuttaa koko ryhmään ja laittaa ryhmän puheenjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin hankalaan asemaan, Soini sanoi.

- Sananvapaus on, muttei sitä saa käyttää niin että ryhmä joutuu hankalaan asemaan, hän painotti.

Soini arvosteli myös median toimintaa sotilasjuntta-kohussa.

- Trendi on ollut, että halutaan ylläpitää tätä keskustelua. Yritetään tehdä railoa jota ei ole.
_______________________________________

Ilta-Sanomat: Timo Soini myöntää: Kuppi meni nurin

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini myönsi tunteiden kuohuneen Jussi Halla-ahon Facebook-kirjoituskohun yhteydessä.

Perussuomalaisten kansanedustaja, eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoitti 14. syyskuuta Facebook-sivuillaan, että Kreikkaan olisi saatava sotilasjuntta ja kaduille panssarivaunut, jotka laittaisivat mellakoitsijat ja lakkoilijat kuriin.

Halla-aho erotettiin puolueen eduskuntaryhmän toiminnasta kahdeksi viikoksi.

- Kuppi meni nurin, myönsi Timo Soini lauantaina TV1:n Ykkösaamussa.

Tieto Halla-ahon sotilasjuntta-kirjoituksista saavutti Soinin Pietarissa vain vajaa tunti ennen junan lähtöä kohti Helsinkiä.

- Ei ole kivaa! Jos omat eivät pelaa samaa peliä, on pikkaisen vaikeaa, Soini tilitti kansanedustajatovereilleen heti istuuduttuaan.

Soinin johtama ulkoasiainvaliokunta matkusti Allegro-junan avoimessa kakkosluokassa, joten perussuomalaisten johtajan purkaus oli muidenkin matkustajien vapaasti kuultavissa.

- Minä olen 15 vuotta tehnyt tämän puolueen eteen töitä 18 tuntia päivässä, ja nyt tulee tällainen, Soini vuodatti.

Tuolloin Soini oli vielä sitä mieltä, että Halla-aho pitäisi erottaa kuukaudeksi eduskuntaryhmän toiminnasta.
________________________________________

Iltalehti: Jungner tölvi Ylellä kovin sanoin perussuomalaisia

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner tölvi kovin sanoin perussuomalaisia Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Mikael Jungnerin mielestä joidenkin perussuomalaisten edustajien käytös on synnyttänyt tilanteen, jonka korjaamisessa hän vaati puheenjohtaja Timo Soinia kantamaan vastuunsa.

Jungner sanoi muutamien perussuomalaisten edustajien loukanneen puheissaan pyhiä arvoja, joista ei tingitä. Tämä on synnyttänyt jännitteitä.

-  Ihmisoikeuksia kampittavat ovat päässeet Soinin siivellä eduskuntaan, ja Soinilla vastuu tilanteen korjaamisesta, Jungner vaati.

Jungnerin mielestä huolestuttava tilanne on mennyt koko ajan vain vakavampaan suuntaan. Hän halusi kuitenkin täsmentää, että SDP:n ja perussuomalaisten välillä ei ole riitaa.

- Kaikki persut eivät ole demokratiaa vastustavia tonttuja, Jungner muotoili.

Jungnerin sanojen mukaan länsimaisen demokratian käytännöistä ei voi luopua "herra jumala muutaman höyrypään edessä".

Timo Soini kommentoi Ykkösaamussa, että muutamalla perussuomalaisella kansanedustajalla on oppimista.

___________________________________________


YLE Uutiset: Jungner tuskastui "tonttuileviin perussuomalaisiin"

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner on arvostellut osaa perussuomalaisten kansanedustajista kovin sanoin. Jungner on tuskastunut perussuomalaisten edustajien lausuntoihin, jotka ovat hänen mukaansa loukanneet niin ihmisoikeuksia, demokratiaa kuin lehdistönvapautta.

Jungner sanoi Ylen TV1:n Ykkösaamun haastattelussa, että ihmisoikeudet, demokratia ja lehdistönvapaus ovat SDP:lle äärimmäisen pyhiä arvoja. Koska muutama perussuomalainen kansanedustaja on jatkuvasti puheissaan loukannut näitä arvoja, on se synnyttänyt jänniteitä perussuomalaisten ja SDP:n välille, Jungner sanoi.

Jungner kutsui pyhiä arvoja loukanneita perussuomalaisten edustajia tontuiksi. Jungner vaati, että perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kantaisi vastuunsa tontuista.

- Kaikki perussuomalaiset eivät tietenkään ole näitä demokratiaa vastustavia tonttuja, mutta kyllä tähän asti kaikki tonttuilijat ovat olleet perussuomalaisia. Minun mielestäni kun nämä ihmisoikeuden kampittajat ovat päässeet eduskuntaan juuri Timo Soinin siivellä, niin sen takia Soinilla on iso rooli ja iso vastuu tämän tilanteen korjaamisessa.

Jungner huomautti, että sinänsä SDP:n tai perussuomalaisten väleissä ei ole kiistaa.

- Kysymys on näistä muutamista ihmisistä, jotka sieltä perussuomalaisten sisältä esittää todella törkeitä provokaatioita ja väitteitä. Milloin vaaditaan sotilasjunttaa ja milloin puhutaan siitä, miten aseet ovat ihania, Jungner sanoi.

- Se ei vain käy tällaisessa länsimaisessa demokratiassa, että tämä Suomen vapaa elämäntapa, jonka puolesta on taisteltu, että se voidaan herranjumala näiden muutaman höyrypään edessä luovuttaa.

Soini: muutamalla edustajalla on oppimista

Timo Soini totesi samassa ohjelmassa, että yksittäisten kansanedustajien avauksista on koitunut puolueen johdolle ongelmia.

- Kun laukoo jotakin, täytyy oppia ottamaan huomioon muut ryhmän jäsenet. Ja tässä on muutamalla edustajalla oppimista.

Soini otti esimerkiksi perussuomalaisten edustajan James Hirvisaaren kommentit, joissa Hirvisaari on ryöpyttänyt mediaa reippain sanankääntein.

- Haluan tämän vielä käydä loppuun, tämän Hirvisaaren töräytyksen, niin että asiat tulevat kerralla selvitettyä. Sananvapaus on, mutta ei sitä saa käyttää niin, että ryhmätoverit ja ryhmän johto joutuvat ikävään välikäteen.

----

Toimittaja Jari Korkki
Miksi juuri SDP ja perussuomalaiset ovat nyt tässä ilmiselvästi nyt jonkinlaisella törmäyskurssilla?

Mikael Jungner, SDP:n puoluesihteeri
No, tässä on nyt muutama perussuomalainen kansanedustaja ja muukin jatkuvasti puheissaan loukannut milloin ihmisoikeuksia, milloin demokratiaa ja nyt viimeksi tätä lehdistönvapautta ja nämä kaikki on demareille äärimmäisen pyhiä arvoja, siis sellaisia arvoja, joista ei tingitä, ja tämä on synnyttänyt jännitteen puolueiden välille.

Toimittaja
Mikael Jungner, onko olemassa jonkinlaisia boikottihankkeita esimerkiksi Jussi Halla-ahoa kohtaan. Itse taisitte kesällä Norjan tapahtumien jälkeen jo vaatia hänen vaihtamistaan?

Mikael Jungner
Joo, kyllä tämä Halla-aho on noussut esille. Siis vaihtamista ei suoraan vaadittu, pyydettiin Halla-ahoa korjaamaan tapaansa toimia. Tämä on tässä koko ajan jatkunut ja oikeastaan mennyt vaan vakavampaan suuntaan, ja se on mun mielestä huolestuttavaa. Siis kaikki perussuomalaiset eivät ole näitä demokratiaa vastustavia tonttuja, mutta kyllä tähän asti kaikki tonttuilijat ovat olleet perussuomalaisia. Mun mielestä kun nämä ihmisoikeuksien kampittajat on päässyt eduskuntaan juuri Timo Soinin siivellä, niin sen takia Soinilla iso vastuu ja iso rooli tämän tilanteen korjaamiseksi.

Toimittaja
Voisko ajatella, että kuitenkin tämä ay-liikkeen SDP:n asemasta huolehtiminen voisi olla yksi syy tähän vastakkainasetteluun?

Mikael Jungner
Ei, tästä ei ole kysymys, vaan nyt on tärkeintä huomata että perussuomalaisissa ja sdp:ssä sinänsä ei ole sellaista riitaa tai kiistaa, vaan kysymys on nyt näistä muutamasta ihmisestä, jotka sieltä perussuomalaisten sisältä esittää todella törkeitä provokaatioita ja väitteitä. Milloin vaaditaan sotilasjunttaa ja milloin puhutaan siitä, miten aseet on ihania. Tämä ei vaan tämmöisessä länsimaisessa demokratiassa käy, että Suomen vapaan elämäntavan puolesta on niinkun taisteltu, on rakennettu, niin ei sitä herranjumala voi näiden muutaman höyrypään edessä luovuttaa.