keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Ilta-Sanomat: Olkiluodon työmaalla ehkä laittomasti maassa olevia

Ilta-Sanomat/STT: Olkiluodon työmaalla ehkä laittomasti maassa olevia 6.3.2013

Olkiluoto 3:n ydinvoimalatyömaalla on työskennellyt muutamia mahdollisesti laittomasti maassa olevia ulkomaalaisia. Keskusrikospoliisin (KRP) rikoskomisarion Kaj Björkqvistin mukaan näitä tapauksia selvitellään.

Viranomaiset tekivät keskiviikkona työmaalle laajan harmaan talouden vastaisen iskun. Aluehallintoviranomaiset ja verottaja keräsivät lähes 2 200 työntekijän tiedot, jotka käydään läpi. Tämän jälkeen päätetään, onko jossain tapauksessa syytä aloittaa esitutkinta.

Työmaalle iskivät samana päivänä KRP, Satakunnan poliisilaitos, Tulli, Rajavartiolaitos sekä aluehallinto- ja ulosottoviranomaiset. Työsuojelutarkastuksen yhteydessä tutkittiin, onko ulkomaisilla työntekijöillä oikeutta olla ja työskennellä Suomessa.

Valvontaisku alkoi varhain keskiviikkoaamuna, ja TVO:n mukaan se oli ohi noin kello kymmeneen mennessä. Viranomaiset muun muassa tarkistivat, että työmaalle tulevilla työntekijöillä on veronumero.

KRP:n mukaan näin laaja operaatio on harvinainen, mutta suuren työntekijämäärän läpikäynti ei olisi muuten onnistunut järkevässä ajassa.

Kulkulupia evätty

Lounais-Suomen aluehallintoviraston mukaan tarkastus liittyi tämän kuun alussa voimaan tulleeseen asetukseen, jonka mukaan rakennustyömailla työskentelevillä on oltava näkyvillä veronumeron sisältävä henkilötunniste.

Teollisuuden Voima (TVO) kertoo tarkastusten olevan heille arkipäivää.

– Meillä on tehty monia kymmeniä tarkastuksia. Tänä aamuna on vain ollut vähän enemmän jonoa. Ehkä se on herättänyt huomiota, sanoi TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua.

TVO:n yritysturvallisuustoimiston päällikkö Petri Leppimäki kertoi STT:lle, että Olkiluodossa otettiin viime viikolla kulkulupa pois noin 250 työntekijältä, joilla veronumeroa ei ollut. Kulkuluvan saamiseksi ydinvoimalatyömaalle työntekijällä on oltava myös suomalainen sosiaaliturvatunnus.

Olkiluoto 3:n työmaalla on noin 2 700 työntekijää. Heistä kolme neljästä on ulkomailta, muun muassa Puolasta ja Saksasta.

Verohallinnon mukaan kymmenien ulkomaisten työntekijöiden jäljiltä on jäänyt veroja maksamatta, mutta nämä asiat on jo selvitetty. Keskiviikon tarkastuksessa ei paljastunut verofilunkia.