sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Etelä-Suomen Sanomat: Työnantajat tylyinä ulkomaalaisille: Jos ei suomi suju, pysy poissa

Etelä-Suomen Sanomat: Työnantajat tylyinä ulkomaalaisille: Jos ei suomi suju, pysy poissa 16.6.2013

Työnantajien kielitaitovaatimukset ovat kiristyneet laskusuhdanteen aikana. Nyt ulkomaalainen työnhakija joutuu entistä tarkempaan syyniin.

- Aikaisemmin riitti vähäinenkin kielitaito, mutta nyt ei, arvioi Lahden kaupungin työelämäkoordinaattori Outi Grosset.

Työnantajilla on varaa tiukkaan linjaan, sillä korkean työttömyyden aikana on helppo löytää töihin syntyperäisiä suomalaisia työnhakijoita.

Kun yritykset vähentävät väkeä, niin viimeksi tulleet lähtevät usein ensimmäisinä. Maahanmuuttoasioiden kehittämispäällikkö Anna Saloranta Lahden kaupungilta muistuttaa, että ensimmäisen aallon lähtijöissä on hyvin usein ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä.

Vierasmaalaiset ovat yleensä työllistyneet parhaiten betoniteollisuuteen, rakennuksille, metallitöihin ja siivoustehtäviin. Hoiva- ja palvelualoille ulkomaalaisia otetaan edelleen, mutta sielläkin vaaditaan vielä sujuvampaa suomea kuin perinteisissä duunariammateissa.

Maahanmuuttajan ensimmäinen seula työmarkkinoille on kielikurssille pääsy. Kurssien määrä ei vastaa kysyntää.

Vielä kielikoulutuksen jälkeenkin menee yleensä vuosia ennen kuin kielimuuri on lopullisesti murrettu. Sen jälkeen riippuu muun muassa iästä ja koulutuksesta, kuinka helposti leipäpuu löytyy.

Iäkkäille ja täysin vailla koulutusta oleville se on erittäin vaikeaa.

Lahti vetää maahanmuuttajia työnsaannin ongelmista huolimatta. Päijät-Hämeen keskukseen tuli viime vuonna 85 pakolaista ja turvapaikanhakijaa. Heistä enin osa saapui Pohjois-Suomen paikkakunnilta.

Aiheesta lisää sunnuntain Etelä-Suomen Sanomissa.