sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Taloussanomat: Maahanmuutto kasvatti Suomen taloutta

Taloussanomat: Maahanmuutto kasvatti Suomen taloutta 16.5.2013

Suomessa on jo kauan käyty keskustelua maahanmuuton vaikutuksesta Suomen talouteen. Nyt OECD on laskenut, kuinka paljon maahanmuutto vaikuttaa Suomen bruttokansantuotteeseen.

Tuoreen OECD:n tutkimuksen mukaan maahanmuutto kasvatti Suomen bruttokansantuotetta 0,16 prosenttia vuonna 2011, kun myös maahanmuuttajien eläkkeet otetaan huomioon.

Suomessa maahanmuutto kasvattaa bruttokansantuotetta vähemmän kuin OECD-maissa keskimäärin, joiden talouskasvusta 0,35 prosenttia syntyi maahanmuutosta.

Eniten maahanmuutto kasvattaa Luxemburgin, Sveitsin ja Italian bruttokansantuotteita. Maahanmuuton vaikutus Sveitsin ja Luxemburgin talouteen on noin kaksi prosenttia. Italiassa maahanmuutto kasvattaa bruttokansantuotetta noin prosentin.

Maahanmuutto voi myös pienentää bruttokansantuotetta. Esimerkiksi Saksan kansantalous olisi 1,1 prosenttia suurempi ja Ranskan kansantalous puoli prosenttia suurempi ilman maahanmuuttoa.

Maahanmuutto Euroopan sisällä kasvoi 15 prosenttia vuonna 2011. Esimerkiksi kreikkalaisten ja espanjalaisten tekemät muutot muihin EU-maihin ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2007.
Samaan aikaan työtilanne on kehnontunut ja maahanmuuttajien työttömyys on kasvanut lähes viisi prosenttiyksikköä vuodesta 2008 vuoteen 2012.

OECD:n pääsihteeri Angel Gurría sanoo tiedotteessa, että hallitusten on ”tehtävä kaikkensa parantaakseen maahanmuuttajien työmahdollisuuksia”.

Gurrían mukaan etenkin pitkäaikaistyöttömyyden ja korkeiden työttömyyslukujen torjuminen on nyt tärkeää.