perjantai 14. kesäkuuta 2013

Yle: Kotkan espanjalaishoitajat aikovat jäädä ja opetella kielen

Yle: Kotkan espanjalaishoitajat aikovat jäädä ja opetella kielen 14.6.2013

Espanjalaisia hoitajia Suomeen rekrytoineet pitävät tärkeänä sitä, että hoitajat viihtyvät Suomessa myös vapaa-ajallaan. Se vähentää halua palata takaisin Espanjaan.



Kotkassa hoitajina työskentelevät espanjalaiset Leire Calahorra ja Miren Uriarte aikovat jäädä Suomeen vielä pitkäksi aikaa.

Toukokuussa viisi Vaasan kaupunginsairaalassa työskentelevästä kahdeksasta espanjalaisesta sairaanhoitajasta ilmoitti jättävänsä Vaasan. Syyksi he ilmoittivat muun muassa maan kalleuden, kylmän ilmaston ja suomen kielen vaikeuden.

Työssään Kotkassa viihtyvät Calahorra ja Uriarte eivät aio antaa periksi, vaikka myöntävät kielen oppimisen olevan vaikeaa.

- Ihmiset ovat erilaisia. Kulttuuri on erilainen, mutta mukava, Calahorra sanoo.

Kymenlaakson keskussairaalassa Kotkassa joulukuusta lähtien työskennellyt Leire Calahorra kertoo, ennen tuloaan Suomeen hän opiskeli suomea Espanjassa kolme kuukautta. Kieliopinnot jatkuvat yhä Suomessa työn ohessa.

- Potilaiden kanssa ei ole ongelmia, mutta työkavereiden kanssa on vaikeampaa, koska työtilanteissa sanaston täytyy laajempi, Calahorra sanoo.

- Haluamme työskennellä kuin suomalaiset hoitajat, mutta tarvitsemme siihen lisää aikaa, Calahorra jatkaa.

- Kieli on iso ongelma, mutta pikkuhiljaa kaikki menee paremmin, Uriarte naurahtaa.

Suomalaisia ystäviä vaikea saada

Espanjalaisia hoitajia Suomeen rekrytoineet pitävät tärkeänä sitä, että hoitajat viihtyvät Suomessa myös vapaa-ajallaan. Viihtyminen vähentää halua palata takaisin Espanjaan. Calahorra ja Uriarte kertovat käyvänsä yhdessä muiden espanjalaishoitajien kanssa muun muassa juoksemassa ja ulkoilemassa metsässä. Espanjalaisia hoitajia työskentelee Kotkassa 15. Kaikkiaan heitä on Kymenlaaksossa 17.

- Joskus käymme myös terassilla ja juhlimassa, Miren Uriarte sanoo.

Naisten mielestä suomalaisten ystävien saaminen on vaikeaa, sillä suomalaisilla on omat ystävät, harrastukset ja perheet. Calahorra kertoo käyvänsä suomalaisten kanssa kuntosalilla, mutta kadulla ihmisten tapaaminen on vaikeampaa. Calahorra myöntää, että suomalaisten tapaamista vaikeuttaa myös se, että espanjalaiset liikkuvat paljon yhdessä omalla porukallaan.

Naiset arvelevat myös suomalaisia ystäviä löytyvän ajan kanssa. Espanjaan palaaminen ei ainakaan nyt ole mielessä.

- Espanjassa tilanne nyt ei ole hyvä. Emme saisi sieltä töitä, jos palaisimme, Uriarte sanoo.

Kymenlaaksolaisia kokemuksia espanjalaisien sairaanhoitajien palkkaamisesta esiteltiin torstaina alkaneessa ja perjantaina jatkuvassa valtakunnallisessa tapaamisessa.

Seminaaripuhujien mukaan kokemukset ovat olleet myönteisiä, mutta kielenopiskelun haasteet tunnustettiin. Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kouluttaja Riitta Mielonen mukaan vaikean kielen oppimista on nopeuttanut hoitajien korkea opiskelumotivaatio.