keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

TEM: Työryhmä: Vuoropuhelu on avain somaliyhteisön kotoutumiseen

Työ- ja elinkeinoministeriö: Työryhmä: Vuoropuhelu on avain somaliyhteisön kotoutumiseen 26.6.2013
Raportti somaliasiain asiantuntijaryhmän työskentelystä 18.4.2011-31.12.2012 (pdf)

Viranomaisten ja somaliyhteisön on tärkeää varmistaa yhdessä, että vähemmistöt löytävät paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa. Erityisen tärkeää se on Suomessa syntyneiden ja kasvaneiden nuorten kohdalla.

Näin todetaan somaliasiain asiantuntijaryhmän raportissa, jonka työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi 26.6.2013. Somalialaiset muodostavat Suomen oloissa huomattavan suuren ja näkyvän vähemmistön. Esimerkiksi ikärakenne, suuret perheet, uskonto ja tapakulttuuri erottavat yhteisön suomalaisesta kantaväestöstä ja muista maahanmuuttajaryhmistä. Yhteisön kohtaamat kotoutumisen haasteet saattavat näin korostua.

Raportin mukaan viranomaisten ja järjestöjen tulee tarjota somaleille mahdollisuuksia vuoropuheluun. Somaliyhteisön on syytä huolehtia myös itse oman äänensä kuulumisesta ja tilanteensa kehittämisestä. Yhteisö on useimmiten oman tilanteensa paras asiantuntija.

Nuoria tuettava koulutuksessa ja työllistymisessä

Somalinuorten tulevaisuuden näkymät nivoutuvat vahvasti koulutukseen ja työelämään. Erityisen kriittinen vaihe nuorten kannalta on siirtyminen peruskoulusta jatko-opintoihin tai muuhun työelämään valmistavaan toimintaan. Tässä vaiheessa osa maahanmuuttajataustaisista nuorista on vaarassa syrjäytyä opintouralta. Nuoret tarvitsevat erityistä kannustusta ja matalan kynnyksen palveluja.

Somalialaistaustaisten perheiden kohdalla kotoutumisen onnistumiseen vaikuttavat myös vanhempien kiinnostus ja rohkeus osallistua ja tarttua tarjolla oleviin koulutus- ja harrastusmahdollisuuksiin. Kotien ja koulun yhteistyö on erittäin tärkeää, jotta perheen kokonaistilanne on tiedossa ja tarvittavaa tukea osataan tarjota. Myös järjestökenttä voi vahvistaa nuorten tukemista ja näin ehkäistä ennalta mahdollisia ongelmia. Raportissa ehdotetaan, että viranomaiset perustaisivat nuorten koulutuksen ja työllistymisen edistämiseksi hankkeen.

Kotoutumisasioista vastaava työministeri Lauri Ihalainen tapaa syksyllä asiantuntijaryhmän ja somaliyhteisön jäseniä. Tapaamisen tarkoituksena on käydä läpi kotoutumisen ajankohtaisia kysymyksiä.

Vuonna 2011 asetetun asiantuntijaryhmän tavoitteena oli edistää somalitaustaisten henkilöiden kotoutumista, ehkäistä syrjäytymistä sekä edistää eri väestöryhmien vuorovaikutusta ja yhdenvertaisuutta. Ryhmään kuului viranomaistahojen, somaliyhteisön ja kansalaisjärjestöjen edustajia sekä tutkijoita. Lisäksi ryhmän istunnoissa kuultiin ulkopuolisia asiantuntijoita.

Työryhmän raportti on luettavissa työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla osoitteessa www.tem.fi/julkaisut