torstai 6. kesäkuuta 2013

Verkkouutiset: Mitä ihmettä? Zyskowicz askarrutti eduskuntaa yhdistämällä eläinteurastukset kerjäämiskieltoon

Verkkouutiset: Mitä ihmettä? Zyskowicz askarrutti eduskuntaa yhdistämällä eläinteurastukset kerjäämiskieltoon 6.6.2013

Kansanedustaja Ben Zyskowicz liitti eduskuntakeskustelussa poikkeuksellisella tavalla toisiinsa perustuslain vastaisiksi sanottuja asioita.

Eduskunta käsitteli torstai-iltana eläinteurastuksia. Kokoomuksen Ben Zyskowicz totesi kesken puheensa tuovansa mukaan perusteellisemman kysymyksen. Hän ryhtyi puhumaan kerjäämisen kieltämisestä.

Varapuhemies keskeytti Zyskowiczin useamman kerran kysyen, miten asia liittyy käsiteltävään esitykseen. Puhuja pyysi saada jatkaa, koska hänen tarkoittamansa liittymä selviäisi kohta.

Ben Zyskowicz viittasi ihmisoikeusjuristeihin, joiden mukaan kerjäämiskielto kohdistuisi vähemmistöihin ja olisi siten syrjivää lainsäädäntöä.

Hän totesi eräiden perussuomalaisten ja vihreiden kannattavan juutalais-islamilaisen teurastustavan kieltämistä.

– Minun mielestäni jos Suomen eduskunta haluaa sen kieltää, se ehdottomasti saa sen kieltää. Se on kansanvaltaisen Suomen kansan valitseman eduskunnan täysi oikeus. Itse en kannata sen kieltämistä sen pidemmälle kuin mitä nykyisessä laissa on kielletty, mutta eduskunta saa sen tehdä, Ben Zyskowicz sanoi.

– Niinpä kysyn nyt esimerkiksi (vihreiden) edustaja Tynkkyseltä ja edustaja Haapaselta, jotka ymmärtääkseni aika monissa tilanteissa yhtyvät näiden niin sanottujen ihmisoikeusjuristien argumentointiin. Kysyn teiltä: miten voitaisiin teidän mielestänne, edustaja Tynkkynen, kieltää juutalais-islamilainen teurastustapa, joka siis tosiasiallisesti kohdistuu tiettyihin vähemmistöihin, Suomessa oleviin juutalaisiin ja islamilaisiin, joiden piirissä tämä teurastustapa uskonnollisista syistä on se, mitä toivotaan? Miten se voitaisiin kieltää mutta kerjäämistä ei voitaisi kieltää?

Zyskowicz sanoi toivovansa "että se media, jota nyt ei lehterillä näy, joka tässä kerjäämisasiassa on kyllä onkinut näiltä ihmisoikeusjuristeilta ja eräiltä muiltakin valtiosääntöasiantuntijoilta näitä mielestäni täysin järjettömiä kannanottoja siitä, ettei kerjäämistä voisi kieltää, koska se muka on syrjivää lainsäädäntöä, niin toivoisin, että tämä media kysyisi nyt näiltä samoilta ihmisoikeusjuristeilta, että kai meillä sitten tämä juutalais-islamilaisen teurastustavan kieltäminenkin olisi perustuslain vastaista".

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen vastasi ymmärryksensä lainsäädännöstä olevan "samankaltaista".

Tynkkynen kuitenkin totesi, ettei pidä erityisen kunnioittavana Zyskowiczin tapaa puhua jokaisessa yhteydessä "niin sanotuista ihmisoikeusjuristeista".

– Se on vähän sama kuin jos minä omaksuisin semmoisen käsitteen, että minä olen vaikka "oikeudenmukaisuusjuristi" ja edellyttäisin, että edustaja Tynkkynen ja muut sitten kutsuisivat edustaja Zyskowiczia tunnetuksi oikeudenmukaisuusjuristiksi, Ben Zyskowicz totesi takaisin.

– Monet heistä eri yhteyksissä korostavat erilaisten konnien oikeuksia niin paljon, että joskus jopa ilmaisu "konnanoikeusjuristi" kuvaisi paremmin heidän ajatteluaan, hän jatkoi.