keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Ilta-Sanomat: Ulkomaalaisten lasten kohtelu Suomessa kuohuttaa

Ilta-Sanomat: Ulkomaalaisten lasten kohtelu Suomessa kuohuttaa 26.6.2013

Turvapaikkaa hakevat lapset voivat päätyä vastedeskin Suomessa vankilamaiseen säilöön.
Sisäministeriöstä kerrottiin jo vuonna 2011, että yksin tulevien alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöönotot lopetetaan. Lakimuutos on kuitenkin vesittymässä.

Maamme ainoassa säilöönottokeskuksessa Helsingin Metsälässä oli viime vuonna neljä ilman huoltajaa tullutta lasta. He eivät olisi välttyneet säilöltä, vaikka uusi laki olisi jo saatu voimaan.

– He olivat säilössä maasta poistamisen täytäntöönpanon turvaamiseksi, kertoo sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne.

Hänen mukaansa Suomessa otetaan säilöön nimenomaan kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, jotka odottavat käännyttämistä. Heitä lainmuutos ei sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan koske.

– Kielteisen päätöksen saaneet eivät ole enää varsinaisesti turvapaikanhakijoita.

Räsäsen mukaan esimerkiksi Ruotsissa lasten säilöön ottaminen on rajattu käännyttämiseen liittyviin tilanteisiin.

– Tämä on hyvä pohja, josta voi lähteä miettimään myös meidän lainsäädäntöämme.

Lasten säilöönoton kieltämistä tavoittelevan kampanjan koordinaattori Leeanne Torpey pitää käsittämättömänä, että säilöönottokielto ei koske käännytettäviä lapsia.

– Lapsi on aina ensisijaisesti lapsi. Se ei tee lapsesta rikollisia, jos hän saa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Esimerkiksi Belgiassa lapsia ei Torpeyn mukaan saa laittaa säilöön. Sen sijaan lapsi pääsee valvottuun yhteisöön.

Kansainvälistä End immigration detention of children -kampanjaa koordinoivan Torpeyn mukaan säilö ei ole koskaan sopiva paikka lapselle.

– Vaikka lapsi olisi säilössä vain lyhyen ajan, vaikutukset hänen terveyteensä ovat pitkäaikaisia ja vakavia.

Lapsia jopa putkaan

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty syyttää Suomen hallitusta lupausten unohtamisesta, sillä turvapaikanhakijalasten säilöönoton kieltämiseen on sitouduttu hallitusohjelmassa.

Räsäsen mukaan asian hoitaminen ei ole unohtunut tai edes viivästynyt.

– Lakimuutos on otettu osaksi suurempaa kokonaisuutta, jossa säilöönottoa uudistetaan. Tarkoitus on, että uudistus saadaan valmiiksi tämän hallituskauden aikana.

Metsälän 40-paikkaisessa säilöönottokeskuksessa on ollut pula paikoista jo useamman vuoden. Siksi turvapaikanhakijoita on sijoitettu poliisin putkaan. Viime vuonna poliisin tiloihin vietiin säilöön myös kaksi alaikäistä.

Säilötilaa on Räsäsen mukaan aivan liian vähän.

– Yritämme saada ensi vuoden talousarvioon määrärahaa uusille tiloille.

Torpeyn mukaan Metsälän keskus ei ole sopiva paikka lapselle.

– Asukkaat eivät juuri pääse pihalle. Lapset on laitettu samaan tilaan aikuisten kanssa, eikä se ole heidän kehitykselleen sopivaa.

Hänen mukaansa säilöönottokeskuksen laajentamisen sijaan pitäisi keskittyä muihin vaihtoehtoihin, etenkin nyt, kun turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten määrä on kasvanut.

Räsäsen mukaan pitää pyrkiä tilanteeseen, jossa alaikäisen säilöön ottaminen on poikkeuksellista. Siksi vaihtoehtoja yritetäänkin etsiä. Esimerkkinä hän mainitsee elektronisen pantavalvonnan.

– Säilö voisi olla syrjäisemmässä paikassa, jolloin asukkaita ei tarvitsisi pitää lukkojen takana.