torstai 27. kesäkuuta 2013

HS: YK pyytää Suomea ottamaan lisää pakolaisia Syyriasta

Helsingin Sanomat: YK pyytää Suomea ottamaan lisää pakolaisia Syyriasta 27.6.2013
Helsingin Sanomat: "Haluamme mihin tahansa maahan, jossa voimme kouluttaa lapsemme"

Saksa ilmoitti keväällä vastaanottavansa 5 000 syyrialaista tilapäiseen suojeluun. YK:n pakolaisjärjestöstä UNHCR:stä toivotaan, että Suomi ja muut maat seuraisivat Saksan esimerkkiä.

Suomeen on tullut toistaiseksi hyvin vähän syyrialaisia turvapaikanhakijoita. Tänä vuonna hakijoita on ollut toukokuuhun mennessä vain 38.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tiedotuspäällikkö Markku Aikomus toivoo, että Suomi ja muut EU-maat vastaanottaisivat enemmän syyrialaisia pakolaisia.

"Toivomme, että kaikki ne jotka vain pystyvät ottamaan enemmän vastaan, ottaisivat", Aikomus sanoo.

Samaa mieltä on ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin oikeudellinen avustaja Susanna Mehtonen.
"Suomi voisi esimerkiksi kasvattaa kiintiötään. Mikään ei estä meitä tekemästä niin", sanoo Mehtonen.

Poliittisella päätöksellä Suomi voisi halutessaan vastaanottaa nykyistä enemmän syyrialaisia.

Yksi mahdollinen menettelytapa olisi päättää ottaa syyrialaisia tilapäiseen suojeluun. Niin on tehnyt jo Saksa, joka ilmoitti keväällä ottavansa vastaan tänä vuonna 5 000 syyrialaista väliaikaisesti.

Saksa kehotti myös muita EU-maita tekemään samoin. Toistaiseksi niin ei ole käynyt. Aikomus toivookin, että muut EU-maat seuraisivat Saksan esimerkkiä.

Aikomuksen mukaan EU-maat käyvät parhaillaan keskustelua siitä, miten syyrialaisia pitäisi auttaa. Syyrialaispakolaisten vastaanottaminen on yksi keinoista, joita pohditaan.

Syyrian pakolaistilanne on pahentunut kevään aikana nopeasti. Virallisten tilastojen mukaan yli 1,6 miljoonaa syyrialaista on paennut lähialueille sisällissotaa. Maan sisäisiä pakolaisia on YK:n arvion mukaan yli neljä miljoonaa.

"Tämän kriisin mittasuhteet ovat sellaiset, että totta kai Suomikin seuraa hyvin tarkasti tilanteen kehittymistä", sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinne sanoo.

Syyrian tilanne on tällä hetkellä niin vaarallinen, ettei Suomesta käännytetä sinne ketään. Silti Ruotsiin on hakenut huomattavasti enemmän turvapaikanhakijoita kuin Suomeen.

Ruotsi on yksi suurimmista syyrialaispakolaisten vastaanottajamaista Euroopassa. Viime vuonna lähes 8 000 syyrialaista haki turvapaikkaa Ruotsista. Suomeen hakijoita oli 183 vuonna 2012.

"Olimme odottaneet, että määrä olisi suurempi", tulosalueen johtaja Juha Similä Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä sanoo.

Yksi suuri syy Ruotsin suureen hakijamäärään on siellä jo ennestään asuva suuri syyrialaisyhteisö. Syyrialaisten on luontevampaa hakeutua Ruotsiin, sillä siellä heillä on jo valmiiksi sukulaisia tai tuttavia.

Toisaalta Ruotsi on perinteisestikin tunnetumpi pakolaisten vastaanottajamaa kuin Suomi.

Turvapaikanhakijat saapuvat Suomeen itse, mutta heidän lisäkseen Suomi vastaanottaa kiintiöpakolaisia.

Suomeen tulijat valitaan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n esittämistä pakolaisista. Vuosittainen pakolaiskiintiö on tällä hetkellä 750. Heidän joukossaan on ollut muutamia Syyriasta paenneita.

Päivärinne muistuttaa, että Suomi voi auttaa syyrialaisia myös paikan päällä lähialueilla. Suomi on myöntänyt yli 12 miljoonaa euroa humanitaarista apua syyrialaisten auttamiseksi.

Apua lisättiin neljällä miljoonalla viime viikolla. Suomi on syyrialaisille suunnatun humanitaarisen avun suhteen EU:n keskitasoa. "Useat syyrialaiset, joiden kanssa olen jutellut, eivät edes halua lähteä sieltä", sanoo Päivärinne.

Samoilla linjoilla on pääsihteerin erityisavustaja Leena-Kaisa Åberg Suomen Punaisesta Rististä. Hänen mukaansa pakolaisten sijoittaminen kauas ei ole aina paras vaihtoehto.

"Mutta jos UNHCR pyytää Euroopan maita ottamaan syyrialaisia lisää vastaan, silloin on ilman muuta tärkeää, että kaikki maat osallistuvat", Åberg sanoo.

Aikomuksen mielestä nyt olisi tärkeää, että tänne jo tuleville pakolaisille löytyisi nopeammin paikkoja.

Monet kunnat ovat olleet haluttomia vastaanottamaan pakolaisia. Siksi kiintiöpakolaiseksi valitut voivat joutua odottamaan Suomeen pääsyä pitkään.