sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

MTV3: Vihreät nuoret: Suomen tarjottava turvapaikkaa Edward Snowdenille

MTV3: Vihreät nuoret: Suomen tarjottava turvapaikkaa Edward Snowdenille 17.6.2013
Helsingin Sanomat: Ville Niinistö: NSA-vuotaja voisi saada turvapaikan Suomesta

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO vaatii Suomen hallitusta tarjoamaan turvapaikkaa Yhdysvaltain tiedustelupalvelu NSA:n laajamittaisen vakoilun paljastaneelle Edward Snowdenille.

29-vuotias entinen CIA:n teknikko Edward Snowden työskenteli neljä vuotta alihankkijayrityksissä, joille NSA ulkoisti tietoliikenteen vakoilutyötä. Snowdenin paljastettua tiedustelupalvelu NSA:n harjoittaman perustuslain vastaisen toiminnan Yhdysvaltain hallitus käynnisti ajojahdin Snowdenin löytämiseksi.

Snowden on ollut maanpaossa toukokuun alusta asti ja oleskelee tiettävästi Hong Kongissa. Iso-Britannian viranomaiset ovat kieltäneet lentoyhtiöitä ottamasta Snowdenia Iso-Britanniassa laskeutuville lennoille, vaikkei häntä syytetä maassa mistään rikoksista.

– Snowden on henkilökohtaisen elämänsä kustannuksella rohkeasti paljastunut, että tiedustelupalvelu NSA vakoilee isojen IT-talojen avulla ihmisiä ympäri maailman. Suomen on tuettava räikeiden kansalaisoikeusloukkausten paljastamista. Tässä tilanteessa on vähintään tarjottava turvapaikkaa Edward Snowdenille. Tiedustelupalvelut eivät saa olla lain yläpuolella, vaatii ViNOn puheenjohtaja Veli-Matti Partanen.

_____________________________

Helsingin Sanomat: Ville Niinistö: NSA-vuotaja voisi saada turvapaikan Suomesta

Ympäristöministeri Ville Niinistö toivottaa tervetulleeksi Vihreiden nuorten kannanoton siitä, että Suomen tulisi tarjota turvapaikkaa Edward Snowdenille. Snowden, 29, on entinen Yhdysvaltojen signaalitiedustelusta vastaavan NSA:n työntekijä, joka toi viime viikolla julki NSA:n kattavan valvonnan. Parhaillaan Snowden on ilmeisesti Hong Kongissa.

"Suomen politiikkaan ei kuulu turvapaikkojen tarjoaminen, mutta jos Snowden sitä hakisi, kriteerit saattaisivat täyttyä", Niinistö sanoi Helsingin Sanomille.

NSA:n kattavan verkkovakoilun laillisuus on vielä epäselvä, myös suhteessa Yhdysvaltojen kansainvälisiin velvoitteisiin.

"Paljastuneen nettivakoilun laillisuuden ja tietosuojan kannalta tilanne on hyvin kiinnostava. Siitä on keskustelu hallituksessa ihan yleisellä tasolla."

Niinistö ei yllättynyt NSA:n valvonnasta ja pitää kriittistä keskustelua asiasta erittäin tervetulleena.

"Yhdysvaltojen tiedustelupalvelujen intresseissä on saada Snowden kiinni ja hillitä keskustelua asiasta. Rajapinta on hyvin ongelmallinen, ja sananvapauden ja tietosuojan kannalta kehitys on huolestuttava."

"Tietosuojan kannalta tiedustelupalveluille ei voi antaa rajattomia oikeuksia. Niitä on voitava kontrolloida parlamentaarisesti ja tietosuojaviranomaisten toimesta. Ne eivät voi olla lain yläpuolella, vaan valvojaa täytyy valvoa."

Niinistö muistuttaa, että Yhdysvaltojen esimerkillä on vaikutusta siihen, miten muut maat toimivat.

"Ei pidä unohtaa, että on maita, joissa demokratian ja oikeusvaltion kehitys ei ole yhtä pitkällä. Jos Yhdysvalloissa toimitaan näin, mitä tekevät Kiinan nettipoliisi ja Venäjä?"

Sananvapauskysymykset ovat Niinistöstä keskeisiä. Hän ennakoi Edward Snowdenin vuodon vaikuttavan keskusteluun vielä kauan.

"Tietoyhteiskunnassa yksilön vapauksien kannalta tietosuoja on keskeinen, ja tämänkaltaisista tapauksista vedetyt johtopäätökset määrittelevät oikeuksien kehitystä vuosikymmeniksi eteenpäin."