keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Verkkouutiset: Guzenina-Richardson: Romanilapset erityisen heikossa asemassa

Verkkouutiset: Guzenina-Richardson: Romanilapset erityisen heikossa asemassa 12.6.2013

Kansanedustaja, ex-ministeri Maria Guzenina-Richardsonin (sd.) aikoo ottaa esille romanilasten aseman tulevassa Euroopan neuvoston kokouksessa.

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunta valitsi Guzenina-Richardsonin valtuuskunnan puheenjohtajaksi. Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous kokoontuu Ranskan Strasbourgissa 24.–28. kesäkuuta.

Yleiskokouksen asialistalla ovat muun muassa Unkarin ihmisoikeus- ja demokratiakehitys, Lähi-idän tilanne, korruptio Euroopan neuvoston jäsenmaissa sekä oikeus terveydenhuoltoon.

Guzenina-Richardson aikoo nostaa omassa puheenvuorossaan esiin paperittomien siirtolaisten vaikeudet saada terveydenhuollon palveluja. Hänen mukaansa romanilapset ovat erityisen heikossa asemassa kulkiessaan maasta toiseen paperittomina ja vailla kansalaisoikeuksia.

- He jäävät vaille koulutusta ja terveydenhuollon palveluita sekä mahdollisuutta irtaantua köyhyyden kierteestä. EU-kansalaisten perusoikeuteen kuuluva terveydenhuolto ei käytännössä toteudu maasta toiseen kiertävien romanien kohdalla lainkaan, hän sanoo.

- On tärkeää tiedostaa, että Suomessakin katukuvaan tulleet romanikerjäläiset ovat EU-tason ihmisoikeuskysymys. Heidän kansalaisoikeutensa pitää hoitaa kuntoon heidän kotimaassaan. Eurooppa on joutunut seuraamaan aivan liian pitkään tämän ihmisoikeuskysymyksen laiminlyömistä, Guzenina-Richardson jatkaa.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Neuvoston 47 jäsenmaan parlamentaarikoista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Parlamentaariseen yleiskokoukseen osallistuu jäsenet ja varajäsenet yhteen laskien yli 700 kansanedustajaa eri maista.

Suomen valtuuskuntaan kuuluvat Guzenina-Richardsonin lisäksi varapuheenjohtaja Kimmo Sasi (kok.), Antti Kaikkonen (kesk.), Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Pirkko Mattila (ps.) sekä varajäseninä Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Riitta Myller (sd.), Jaana Pelkonen (kok.) ja Jouko Skinnari (sd.).