sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

HS: Hallitus pitää maahanmuuttajia työvoimareservinä

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Hallitus pitää maahanmuuttajia työvoimareservinä 16.5.2013

Po­liit­ti­nen kes­kus­te­lu ei vii­me edus­kun­ta­vaa­leis­sa ei­kä sen jäl­keen­kään ole ot­ta­nut kier­rok­sia maa­han­muu­tos­ta, vaik­ka edus­kun­nas­sa on nyt puo­lue, jon­ka ri­veis­sä is­tuu it­seään maa­han­muut­to­kriit­ti­sik­si luon­neh­ti­via po­lii­tik­ko­ja.

On hy­vä, et­tei kes­kus­te­lu ole kär­jis­ty­nyt. Suo­mes­sa on nyt mah­dol­lis­ta ra­ken­taa lä­hi­vuo­sien maa­han­muut­to­stra­te­giaa to­si­asioi­den poh­jal­ta ja il­man tur­haa kiih­ko­mie­li­syyt­tä.
Asen­teis­sa maa­han­muut­to on muut­tu­mas­sa epä­mää­räi­ses­tä uh­ka­ku­vas­ta mah­dol­li­suu­dek­si.
Hal­li­tuk­sen stra­te­gian läh­tö­koh­ta­na on, et­tä Suo­mi tar­vit­see maa­han­muut­toa vas­tauk­se­na yhä pa­he­ne­vaan huol­to­suh­de­on­gel­maan eli työ­ikäis­ten vä­he­ne­mi­seen suh­tees­sa van­huus­väes­töön. Esi­mer­kik­si so­siaa­li- ja ter­veys­alal­la työ­voi­man va­jauk­sen las­ke­taan ole­van vuo­teen 2025 men­nes­sä ai­na­kin 20 000 hen­keä.
Suo­mes­ta on tul­lut maa­han­muut­to­maa vauh­dik­kaas­ti. Suo­mes­sa asu­vien ul­ko­mai­den kan­sa­lais­ten mää­rä on 2000-lu­vul­la kak­sin­ker­tais­tu­nut ja oli tä­män vuo­den huh­ti­kuun lo­pus­sa lä­hes 200 000. Maa­han­muu­ton en­nus­te­taan jat­ku­van sa­man­tah­ti­se­na niin, et­tä vuon­na 2030 ul­ko­maa­lai­sia asui­si Suo­mes­sa jo puo­li­sen mil­joo­naa.
Jos ha­luaa ve­tää maa­han työi­käi­siä, on va­rau­dut­ta­va sii­hen, et­tä mu­ka­na tu­lee myös per­heen­jä­se­niä, joil­la ei ole ai­na­kaan en­si al­kuun mah­dol­li­suut­ta in­teg­roi­tua yh­teis­kun­taan työn kaut­ta.
Sik­si Suo­men on tar­jot­ta­va tu­kea kie­lio­pin­toi­hin, puo­li­soi­den työl­lis­ty­mi­seen ja las­ten kou­lun­käyn­tiin.
Te­ke­mis­tä riit­tää jo nyt, sil­lä maa­han­muut­ta­jien työt­tö­myys on kol­min­ker­tais­ta kan­ta­väes­töön näh­den.
Hal­li­tus lu­paa pa­ran­taa maa­han­muut­ta­jien oles­ke­lu­lu­pa­jär­jes­tel­mää, mut­ta sa­maan hen­gen­ve­toon se pi­tää yhä kiin­ni työ­voi­man saa­ta­vuus­har­kin­nas­ta. Se tar­koit­taa, et­tä vi­ran­omai­set myön­tä­vät työ­lu­van EU:n ul­ko­puo­lel­ta tu­le­val­le työn­te­ki­jäl­le vain, jos ky­sei­sen am­mat­ti­ryh­män työ­voi­mas­ta on Suo­mes­sa pu­laa.
On han­ka­la yh­tä­lö var­jel­la kan­ta­väes­tön työ­mark­ki­noi­ta ja sa­mal­la hou­ku­tel­la ul­ko­mais­ta työ­voi­maa. Jos saa­ta­vuus­har­kin­taa jat­ke­taan, ai­na­kin työ­lu­pien kä­sit­te­lyä on no­peu­tet­ta­va ny­kyi­ses­tä.