torstai 13. kesäkuuta 2013

Turun Sanomat: Siirtolaisuusinstituutti esittää maahanmuuttajille omaa tv-kanavaa

Turun Sanomat: Siirtolaisuusinstituutti esittää maahanmuuttajille omaa tv-kanavaa 13.6.2013

Suomessa on tällä hetkellä noin 250 000 maahanmuuttajaa. Luku kasvaa jopa seitsemän prosenttia vuodessa. Siirtolaisuusinstituutin johtaja Ismo Söderling esittää Siirtolaisuus-Migration –lehden viimeisessä numerossa, että Suomeen perustettaisiin yhteiskunnan ylläpitämä etnokanava.

Eri etnisille ryhmille on tärkeää saada tietoa omalla äidinkielellään. Kanavilla on myös symbolista arvoa, sillä omakielisten ohjelmien saaminen merkitsee myös tunnustusta kyseiselle ryhmälle.

Maahanmuuttajakanavaan tulisi kullekin etniselle ryhmälle toimitusaikaa suunnilleen sen mukaan, paljonko kyseiseen ryhmään kuuluu väestöä.

Ruotsinsuomalaisilla on esimerkiksi oma Sisuradionsa ja amerikansuomalaisilla Michiganissa Carl Pellonpaan rakastettu TV-tunti. Omakieliset ohjelmat edistävät muuttajien kotoutumista uuteen kotimaahansa, toisaalta kanavat antavat samalla muuttajille tukea heidän identiteettinsä ja juuriensa säilyttämisessä.

Maahanmuuttoon liittyvät paineet kannattaa purkaa mieluummin TV-studioissa kuin joidenkin maiden tapaan lähiöissä polttopulloja heittelemällä.