lauantai 29. kesäkuuta 2013

HS: Räsänen: Harva pakolainen haluaa Syyriasta Suomeen

Helsingin Sanomat: Räsänen: Harva pakolainen haluaa Syyriasta Suomeen 29.6.2013

Suomen pakolaiskiintiöstä 50 paikkaa on vielä täyttämättä. Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan Euroopasta turvapaikkaa hakevat syyrialaiset hakeutuvat mieluiten Ruotsiin.

Sisäministeri Päivi Räsäsen mielestä syyrialaisten tukeminen on kustannustehokkainta Syyrian lähialueilla.

"Leireillä on puolitoista miljoonaa pakolaista. Heistä vain yksi prosentti haluaa hakea turvapaikkaa Euroopasta. Suomen 750 hengen pakolaiskiintiöön sisältyy sata paikkaa hätätapauksille. Näistä vain 50 on täytetty."

Eurooppaan hakeutuvista syyrialaisista vain pieni osa haluaa Suomeen.

"Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa vain noin 200 syyrialaista. Ruotsiin hakeutui 7 800 syyrialaista ja Saksaankin 6 200. Pakolaiset haluavat maihin, joissa on jo suuri syyrialaispopulaatio."

Räsäsen mukaan Suomi on ilmoittanut YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:lle, että Suomessa on vielä tilaa. Järjestö toivoi torstaina, että Suomi ja muut maat vastaanottaisivat lisää syyrialaisia pakolaisia.

Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr) sanoi perjantain HS:ssä, että Suomen pitäisi varautua lisäämään apuaan Syyrian pakolaisille. Hautala ei halunnut tarkentaa, pitäisikö Suomen esimerkiksi lisätä rahallista pakolaisapuaan vai ottaa nykyistä enemmän syyrialaispakolaisia.

"Jos on avun tarvetta, sitä pitää myös antaa", hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mäkelä (ps) toteaa.

Hallintovaliokunta vastaa muun muassa ulkomaalaisasioista. Mäkelän mukaan Suomi voi auttaa monella tapaa: rahallisesti, ottamalla pakolaisia tai tukemalla rauhanneuvotteluissa.

Hän muistuttaa, että syyrialaisilta itseltään täytyy kysyä, millaista apua he tarvitsevat.

Suomi lisäsi viimeksi viime viikolla humanitaarista apua Syyrian pakolaisille kolmella miljoonalla eurolla. Aiemmin Suomi on avustanut heitä reilulla kahdeksalla miljoonalla eurolla.

Pari viikkoa sitten Saksa ilmoitti, että se on valmis vastaanottamaan 5 000 syyrialaispakolaista "tilapäiseen suojeluun". Saksa kehotti myös muita EU-maita tekemään samoin.

"Valtioneuvosto voi tarvittaessa tehdä erillisen päätöksen suurestakin määrästä pakolaispaikkoja. Nyt tämä ei ole realistista, koska olemassa oleviakaan paikkoja ei ole vielä täytetty", Räsänen huomauttaa.

Pakolaisten nopealle sijoittamiselle ei ole varattu tiloja. Suomi on pyrkinyt vähentämään vastaanottokeskuksia.

"Jos poliittinen päätös suurempien syyrialaispakolaisten määrien ottamisesta syntyy, Maahanmuuttovirasto ryhtyy toimiin vastaanoton järjestämiseksi," viraston ylitarkastaja Veikko Pyykkönen lupaa.

Syyrian pakolaistilanne on pahentunut kevään aikana. Virallisten tilastojen mukaan yli 1,6 miljoonaa syyrialaista on paennut sisällissotaa.