lauantai 7. maaliskuuta 2015

HS: Kiinalaisen isoisän käännytys johtaa selvitykseen Maahanmuutto­virastossa

Helsingin Sanomat: Kiinalaisen isoisän käännytys johtaa selvitykseen Maahanmuutto­virastossa 7.3.2015

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) pyytää kiinalaisen isoisän keskiviikkoisen käännytyksen johdosta selvityksen Maahanmuuttovirastolta. Hän haluaa selvityttää, onko lainsäädäntöä tarpeen muuttaa sellaisissa tapauksissa, joissa työntekijän oleskelulupaa haetaan lähiomaiselle.

"Tässä [kiinalaismiehen] tapauksessa hallinto-oikeuskin oli samalla kannalla kuin Maahanmuuttovirasto. Se herättää kysymyksen, onko meillä tarvetta säädösten muuttamiselle", Räsänen sanoo.

Sisäministerin mielestä on tärkeää, että myös ulkomaalaisilla isovanhemmilla on mahdollisuus osallistua lastenlastensa elämään Suomessa.

Helsingin Sanomat kertoi torstaina kiinalaisen isoisän käännytystapauksesta.

Eläkeläinen He Zhijian, 62, haki oleskelulupaa työskennelläkseen lapsenlapsensa hoitajana tyttärensä suomalais-kiinalaisessa perheessä Riihimäellä. Perheen isä olisi maksanut hänelle siitä palkkaa.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi hakemuksen. Viraston mukaan kiinalaismiehen tarkoituksena oli kiertää perhesidettä koskevia maahantulosäännöksiä näennäisen työpaikan avulla. Mies sai samalla kahden vuoden maahantulokiellon Suomeen ja muualle Schengen-alueelle.

Hän poistui maasta keskiviikkona poliisien saattamana.

Räsänen korostaa, ettei tuleva selvitys koske yksittäistä kiinalaismiehen tapausta vaan lainsäädännön tilaa yleisesti.

"En tiedä yksittäisestä ratkaisusta yhtään enempää kuin mitä olen Helsingin Sanomista lukenut. Ministerillä tai ministeriöllä ei ole toimivaltaa vaikuttaa yksittäiseen tapaukseen", hän sanoo.

Räsänen ei myöskään halua arvostella yksittäistä käännytyspäätöstä.

Hän kuitenkin ihmettelee sitä, että Maahanmuuttoviraston ratkaisuun näyttää vaikuttaneen se, ettei kiinalaisella isoisällä ollut lastenhoitoalan koulutusta tai työkokemusta.

"Kyllä isovanhempi on normaalitilanteessa pätevä hoitamaan lapsia. Pätevyys ei ole koulutuksesta kiinni", hän sanoo.

Räsänen kummeksuu myös sitä, että Maahanmuuttovirasto oli hylännyt työntekijän oleskelulupahakemuksen, vaikka Pirkanmaan TE-toimisto oli puoltanut myöntämistä omassa lausunnossaan.

"TE-toimistossa on usein tiukempi seula näissä asioissa kuin Maahanmuuttovirastossa", Räsänen sanoo.

Sisäministeri aikoo jättää selvityspyynnön alkuviikosta Maahanmuuttovirastolle. Hän pyytää siihen vastausta maaliskuun kuluessa.