Maahanmuuttovirasto: Perheenyhdistämishakemusten määrä kasvaa vasta tulevina vuosina 2.11.2015
Maahanmuuttovirasto arvioi perheenyhdistämishakemusten määrän kasvavan ensi vuodesta alkaen, kun nyt maahan tulevat turvapaikanhakijat alkavat saada myönteisiä päätöksiä. Turvapaikanhakijana Suomeen tulleen henkilön perheenjäsenet voivat hakea oleskelulupia perhesiteen perusteella Suomesta vasta sitten, kun turvapaikanhakija itse on saanut oleskeluluvan Suomeen. Nyt turvapaikkahakemusten käsittelyaikojen on arvioitu pitenevän.
Kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenet ovat olleet pienin ryhmä perhesiteen perusteella haettavissa oleskeluluvissa. Tänä vuonna kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenet ovat jättäneet vajaat 500 oleskelulupahakemusta. Enemmän oleskelulupia ovat tänä vuonna hakeneet esimerkiksi Suomessa opiskelevien tai työskentelevien ulkomaalaisten perheenjäsenet (4 300) ja Suomen kansalaisten ulkomaalaiset perheenjäsenet (2 200). Tilanne kuitenkin muuttuu, ja kansainvälistä suojelua saaneiden perheenyhdistämishakemuksista tulee yleisimpiä tulevina vuosina.
Maahanmuuttovirasto arvioi aiempien kokemusten perusteella, että yhtä myönteistä turvapaikkapäätöstä kohden tehdään keskimäärin kolme perheenyhdistämishakemusta. Perheiden tulee varautua siihen, että perheenyhdistämisprosessi kestää. Lain mukaan perhesiteen perusteella tehty oleskelulupahakemus on käsiteltävä yhdeksässä kuukaudessa.
Perhesidehakemukset jätetään ulkomaan edustustoihin
Suomeen oleskeluluvan saaneen perheenjäsenet hakevat oleskelulupaa ulkomailla Suomen edustustossa. Edustustot ottavat vastaan hakemukset ja vastaavat mahdollisista haastatteluista. Maahanmuuttovirasto käsittelee hakemuksen ja tekee päätöksen.
Sähköinen asiointi tulee mahdolliseksi ensi vuonna, mutta hakijoiden tulee edelleen käydä edustustossa henkilökohtaisesti. Usein on myös tarpeen kuulla hakijaa, ja jonot haastatteluihin voivat olla hyvinkin pitkät.
Myönteinen päätös pääasiassa vain ydinperheelle
Oleskeluluvan voivat pääasiassa saada edellytysten täyttyessä vain Suomessa oleskelevan henkilön ydinperheen jäsenet: aikuisen kohdalla puoliso ja alaikäiset lapset ja lapsen kohdalla huoltajat ja alaikäiset sisarukset. Muille sukulaisille voidaan myöntää oleskelulupa Suomeen vain poikkeustapauksissa.