sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Uusi Suomi: Juha Sipilä turvapaikanhakijoista: ”Suomi on aivan äärirajoilla”

Uusi Suomi: Juha Sipilä turvapaikanhakijoista: ”Suomi on aivan äärirajoilla” 22.11.2015

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi Ylen suorassa radiolähetyksessä, että Suomi on ”aivan äärirajoilla” turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa.
Sipilä korostaa, että tarkkaa lukua kuinka paljon turvapaikanhakijoita Suomi voi ottaa vastaan, on mahdotonta sanoa.

–Tällä hetkellä nykyjärjestelmällä ollaan aivan toimintakyvyn ylärajoilla Suomessa, Sipilä sanoi.

–Jos on kriisi, niin esimerkiksi Libanonissa neljän miljoonan ihmisen joukossa on miljoona pakolaista. Se vähän riippuu miten asioita käsitellään, mutta tällä hetkellä Suomi on vastaanottokeskusten ja järjestelykeskusten, viranomaisten toimissa aivan äärirajoilla. Niin on naapurimaa Ruotsikin, hän lisäsi.

Sipilä kertoi, että Suomi on varautunut jo ennen Pariisin terroristi-iskua siihen, että turvapaikanhakijoiden joukossa voi olla ihmisiä, joilla on yhteyksiä terroristijärjestöihin.

–Olemme ottaneet myöskin sen madollisuuden huomioon, että kaikilla isoon kansanvaellukseen liittyneillä ei ole puhtaat jauhot pussissa, Sipilä sanoi.

Hän korostaa, että vaikka Venäjän kautta tulevista turvapaikanhakijoista on viime aikoina puhuttu julkisuudessa, edelleen suurin osa turvapaikanhakijoista tulee Euroopan kautta.

–Pelkästään Syyriasta on lähtenyt neljä miljoonaa ja Syyrian sisällä pakolaisia on kuusi-seitsemän miljoonaa. Paljon on ihmisiä liikkeellä sen lisäksi mitä Euroopassa tällä hetkellä on. Turkissa on 2,5 miljoonaa lähtijää. Afganistanista ja Irakista on lähtijöitä, mutta Syyria on se suurin lähtömaa. Myös Venäjän kautta syyrialaisia on tullut Norjan rajalle, Sipilä kertoi.

Suomeen arvioidaan saapuvan tänä vuonna yhteensä noin 30 000 turvapaikanhakijaa. Ruotsiin on jo viime vuonna tullut yli 80 000 turvapaikanhakijaa.