keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Iltalehti: Ruotsin valvonta tuntuu ehkä jo Torniossa

Iltalehti: Ruotsin valvonta tuntuu ehkä jo Torniossa 18.11.2015

Turvapaikanhakijoita saapui maanantaina Tornioon 58. Viikonlopun aikana saapujia oli 330.

Turvapaikanhakijoiksi ilmoittautuneiden määrä on lievässä laskussa.

Perjantaina heitä ilmoittautui Suomessa 230, lauantaina 160 ja sunnuntaina noin 90.

Poliisi arvioi, että Ruotsin viisi päivää sitten käyttöön ottamilla rajatarkastuksilla voi olla vaikutusta Suomen laskeviin lukuihin.

Toisaalta maanantait ovat olleet muita päiviä hiljaisempia Torniossa ennenkin. Poliisi myös huomauttaa, että lyhyellä aikavälillä saapuvien turvapaikanhakijoiden määrästä ei voi varmasti tehdä pitkälle meneviä päätelmiä.

Ruotsin rajatarkastukset on suunnattu Tanskan ja Saksan rajoille eli maan eteläisiin satamaterminaaleihin sekä Juutinrauman sillan auto- ja junaliikenteeseen. Oma vaikutuksena on sillä, että osa autolauttayhtiöistä on ottanut henkilöllisyyden tarkistukset käyttöön.

Paperittomat eivät pääse laivaan, mikä käytäntö lienee syy siihen, ettei turvapaikanhakijoita ole sanottavasti saapunut Suomeen ruotsinlaivoilla.

Käytännössä Ruotsin poliisi tarkistaa saapujien henkilöllisyyden. Henkilön, jolla ei ole Schengen-alueen oleskelulupaa, tulee joko hakea turvapaikkaa Ruotsista tai palata takaisin seuraavalla kuljetuksella.

Reitti Suomeen ja Norjaan on siis periaatteessa poikki.

Kaikkia ei tarkasteta

Tarkastuksiin on suunnattu 200-300 poliisia.

Havaintojen mukaan läheskään kaikkia matkustajia ei kuitenkaan esimerkiksi junaliikenteessä kyetä tarkistamaan. Kööpenhaminasta tulee Malmöön ruuhka-aikoina juna aina 20 minuutin välein.

Myös Ruotsin poliisi myöntää, etteivät tarkastuksia tehdä kaikille saapujille, sen sijaan "kaikki olennainen" tarkastetaan.

Yrittänyttä ei kuitenkaan laite; eikä panna putkaan. Jos Tanskasta tulija ja Suomeen tai Norjaan haluava kärähtää Ruotsin rajalla Suomeen tai Norjaan pyrkijä, voi yrittää jo seuraavalla vuorolla uudelleen.

Ruotsi on täynnä

Ruotsi on pitkä maa. Arvioiden mukaan matkustaminen Skoonesta Haaparantaan kestää tyypillisesti pari päivää.

Rajatarkastusten kuudentena vuorokautena niiden uskoisi jo tuntuvan Suomen puolella - mikäli tarkastuksilla on vaikutusta.

Ruotsin väliaikaisten rajatarkastusten ensisijainen tarkoitus on saada selville ja rekisteröidä Ruotsiin saapujat. Maan kaikki majoitustilat ovat vähintään yhtä täynnä kuin Suomenkin. Ruotsin maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan maahan tulee joka päivä 1000-1700 turvapaikanhakijaksi ilmoittautuvaa.

Määrä on moninkertainen Suomeen verrattuna. Pelkästään yksin saapuvia lapsia ilmaantuu länsinaapuriin enemmän kuin kaikki ikäluokkia yhteensä Suomeen.

Uusi piirre ilmiössä on kuitenkin se, että nyt lapset korjataan huostaan jo Malmössä, ei Tukholmassa.