maanantai 30. marraskuuta 2015

Kymen Sanomat: Turvapaikanhakijoista töitä tuhansille

Kymen Sanomat: Turvapaikanhakijoista töitä tuhansille 30.11.2015

Turvapaikanhakijoiden määrän vauhdikas kasvu tuo työtä varsinkin suomalaisille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Vastaanottokeskukset ovat työllisyyden näkökulmasta nopein kasvuala, minkä on kuntien ja järjestöjen ohella panneet merkille yksityiset yritykset.

Kasvu on niin vauhdikasta, ettei kenelläkään ole tarkkaan tietoa vastaanottokeskuksiin syntyneiden työpaikkojen määrästä. Nyt puhutaan jo tuhansista. Uusia keskuksia perustetaan miltei joka päivä ja työntekijöitä palkataan koko ajan.

Etelä-Kymenlaaksossakin vastaanottokeskuksiin syntynee ainakin yli sata työpaikkaa. Jo nyt seudulle on sijoitettu yli 500 turvapaikanhakijaa ja uusia tiloja keskuksille haetaan koko ajan.

Aikuisten vastaanottokeskuksissa pitää maahanmuuttoviraston suosituksen mukaan olla yksi työntekijä 10—16 turvapaikanhakijaa kohden yksikön koosta riippuen. Alaikäisten hakijoiden tuki- ja ryhmäasunnot vaativat enemmän henkilökuntaa. Yhtä työntekijää kohden on 2—4 nuorta. Nuorten yksiköitä Etelä-Kymenlaaksossa on kolme ja kaksi uutta perusteilla.