tiistai 17. marraskuuta 2015

Iltalehti: Soini: Suomen tulee harkita rajatarkastuksia

Iltalehti: Soini: Suomen tulee harkita rajatarkastuksia 17.11.2015

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Pariisin terrori-iskut heijastuvat EU-säädöksiin.

- Vaikka terroristeja vastaan on olemassa laajat valtuudet, ne tullaan päivittämään ja katsotaan, mitä sillä alalla on mahdollista tehdä, Soini sanoo Iltalehdelle.

Soini tapasi tänään Brysselissä EU-maiden ulkoministereitä. Hänen mukaansa paine päättäjiä kohtaan on nyt kova sekä Pariisin iskujen että turvapaikanhakijakriisiin myötä.

Saksa ja Ruotsi ovat jo ottaneet käyttöön väliaikaiset rajatarkastukset, ja Ranskakin tiukensi väliaikaisesti rajavalvontaansa Pariisin iskujen myötä. Ulkoministeri uskoo muiden EU-maiden seuraavan esimerkkiä.

- Luulen, että käy niin, että maat pistävät oman etunsa etusijalle ja tekevät näiden perusteella ratkaisunsa. Se (Schengen) on suurissa vaikeuksissa joka tapauksessa.

Pitäisikö Suomenkin ottaa käyttöön rajatarkastukset?

- Sitä ei pidä sulkea pois missään tapauksessa. Kyllä meidänkin pitää kansallinen intressi nähdä.

Soini ei kuitenkaan usko, että Schengenistä luovuttaisiin lainsäädäntönä.

- Voi olla niin, että Schengen kirjaimena jää jäljelle, mutta silti vaan tehdään rajatarkastuksia. Sitä pidän todennäköisenä. EU on tunnettu siitä, että se rikkoo omia sääntöjään muuttamatta niitä.

Schengen-alueeseen kuuluu 22 EU-maata sekä Sveitsi, Norja ja Islanti. Ihmiset voivat liikkua alueen sisällä ilman tarkkoja rajatarkastuksia.