keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Yle: Nastolaan tulossa 150 turvapaikanhakijaa – yleisötilaisuudessa kireä tunnelma

Yle: Nastolaan tulossa 150 turvapaikanhakijaa – yleisötilaisuudessa kireä tunnelma 18.11.2015

Vastaanottokeskuksen tulo Nastolan Niinitielle kirvoitti kärkkäitä kommentteja keskiviikkoiltana pidetyssä yleisötilaisuudessa. SPR:lla kuitenkin uskotaan, että turvapaikanhakijoiden ja kantaväestön yhteiselo tulee sujumaan hyvin.

Nastolaan perustettavaan vastaanottokeskukseen voi majoittua 150 turvapaikanhakijaa, kertoo SPR:n Hennalan hätämajoitusyksikön johtaja Markku Heikkilä. Nastolan vastaanottokeskus tulee toimimaaan Hennalan alaisuudessa.

Turvapaikanhakijat herättävät keskiviikkoillan yleisötilaisuuden perusteella nastolalaisten keskuudessa vähintäänkin huolta, jopa pelkoa.

– En usko, että Niinitiellä toteutuu rauha. Epäilen, että sinne tulee hulinaa, sanoo itsekin Niinitiellä asuva Tiina Kolehmainen.

Yleisön joukosta kyseltiinkin, mitä maahanmuuttajien tulo omaan naapurustoon tarkoittaa. Turvallisuus oli yksi eniten yleisöä askarruttavista aiheista illan tilaisuudessa. Pariisin terrori-iskutkin nostettiin esiin.

– Asukkaiden joukossa ei ole turvallisuusriskejä, jotka vaatisivat erityistä varautumista, vakuutti SPR:n Markku Heikkilä.

Moni pettyi infotilaisuuteen: "ympäripyöreitä vastauksia"

Yhtä lukuunottamatta kaikki yleisöpuheenvuoron käyttäneet suhtautuivat torjuvasti vastaanottokeskukseen. Nastopolin auditoriossa järjestetyssä asukastilaisuudessa ihmisten kysmyksiin vastailivat SPR:n, Lahden kaupungin ja Nastolan kunnan edustajat.

Yleisö oli kuitenkin tyytymätön siihen, ettei kaikkiin kysymyksiin saatu tarkkoja vastauksia. Tiina Kolehmainen yhtyy muun yleisön mielipiteisiin:

– Täällä ei tullut kauheasti infoa, vaan ympäripyöreitä vastauksia, hän harmittelee.

Moni olisi halunnut tietää, millaisia turvapaikanhakijoita Nastolan vastaanottokeskukseen tarkalleen on tulossa ja mihin taloihin he majoittuvat. SPR on vuokrannut vastaanottokeskuskäyttöön 36 asuntoa Niinitieltä useammasta eri talosta.

Vastauksia näihin kysymyksiin ei vielä keskiviikkona saatu.

– Me emme ole valikoineet vielä asukasjoukkoa. Ajan mittaan selviää, mihin taloihin ja asuntoihin turvapaikanhakijat tulevat sijoittumaan. Tässä ilmapiirissä ehkä turvallisuussyistäkään sitä ei kannata hirveästi etukäteen huudella, toteaa SPR:n Markku Heikkilä.

Nastolaan tulee lapsiperheitä

Nastolan vastaanottokeskuksen on määrä aloittaa toimintansa jo parissa viikossa, viimeistään joulukuun alussa. Heikkilän mukaan tarkoituksena on, että Nastolaan tulisi lapsiperheitä. Heitä voitaisiin siirtää Nastolan Niinitielle Lahden Hennalasta.

Heikkilän mielestä se, että Nastolassa turvapaikanhakijat asuvat tavallisissa kerrostaloasunnoissa muiden Niinitien asukkaiden naapureina, on hyvä mahdollisuus. Heikkilän mukaan kotoutuminen onnistuu paremmin, kun turvapaikanhakijat eivät joudu olemaan Hennalan tapaisessa laitosmaisessa ympäristössä.

Hän arvelee, että ilmapiiri Nastolassa muuttuu, kun alun haasteista selvitään.

– Kyllä ilmapiiri voi muuttua kun päästään arkeen kiinni ja nähdään, mitä todellisuus on. Nythän ihmiset luovat mielikuvia esimerkiksi sosiaalisen median perusteella, jolloin ääri-ilmiöt nostetaan esiin, arvioi Heikkilä.