torstai 19. marraskuuta 2015

Yle: Uhkaava tilanne SPR:n tiedotustilaisuudessa Kouvolassa – poliisit paikalle

Yle: Uhkaava tilanne SPR:n tiedotustilaisuudessa Kouvolassa – poliisit paikalle 19.11.2015

Uuden vastaanottokeskuksen naapurustolle järjestettyyn asukasinfoon saapui kymmeniä ihmisiä. Tunteet kuumenivat siinä määrin, että vastaanottokeskuksen johtaja kutsui tilaisuuteen poliisit.

Kouvolan Kuusankoskella järjestettiin torstai-iltana asukasinfo Tähteen entiseen oppilasasuntolaan perustetun uuden vastaanottokeskuksen naapurustolle. Tunteet kuumenivat siinä määrin, että vastaanottokeskuksen johtaja joutui kutsumaan tilaisuuteen poliisin rauhoittamaan tilannetta.

SPR:n järjestämään tilaisuuteen osallistui kymmeniä ihmisiä. Tunnelmaa kiristi joidenkin asukkaiden huutelu, vihainen asenne ja äänekäs kiroilu.

– Älkää luulko, että suomalaiset kutsuisivat turvapaikanhakijoita kotiinsa kylään tai tervehtisivät heitä, sanoi eräs mies ja peräsi, onko hän rasisti, jollei hän hymyile ja tervehdi maahanmuuttajia.

Poliisin tultua paikalle tunnelma rauhoittui. Vaikutti siltä, että tilaisuudessa oli paikalla hyvin maahanmuuttovastainen ryhmä henkilöitä, jotka yllyttivät muita riitelemään. Epäonnistuttuaan tässä he lähtivät tilaisuudesta kiroillen pois.

Asunnottomien kohtalo huoletti

Yleisö tivasi infossa vastausta muun muassa siihen, miksei SPR auta Kouvolan ja Helsingin asunnottomia, jotka joutuvat asumaan porttikongeissa ja veneiden alla.

Kouvolan palvelupäällikkö Minna Laakso kertoi, että kodittomien määrässä on Kouvolassa tilastollinen harha.

– Kun asunnottomia kartoitettiin viime vuonna, heiksi merkittiin kaikki, jotka kertoivat olevansa ilman asuntoa, Laakso totesi.

Anna Buzaeva SPR:ltä muistutti, että Punainen Risti ylläpitää Suomessa useita turvakoteja samalla periaatteella kuin vastaanottokeskuksia.

Entä omat vanhukset?

Yleisössä nousi myös huoli Tähteen palvelukeskuksessa asuvista vanhuksista.

– Vanhukset pelkäävät, että heidänkin asuntonsa annetaan turvapaikanhakijoille, kertoi yleisössä istunut mies ja kysyi, miksei SPR auta näitä vanhuksia.

SPR:n vastaanottokeskuksen johtaja Satu Kurri vakuutti, ettei kukaan vanhus joudu muuttamaan pois turvapaikanhakijoiden vuoksi.

Alueen asukkaita huolettaa myös naisten ja lasten turvallisuus.

– Teemme kaikkemme sille, että lapset uskaltavat tulla turvallisin mielen kouluun. Tulemme myös kertomaan turvapaikanhakijoista Tähteenkadun koulun oppilaille, SPR:n vastaanottokeskuksen johtaja Satu Kurri sanoi.

Kysymyksiä ISISistä

Tiedotustilaisuuden yleisökysymykset käsittelivät Pariisin iskujen jälkeen myös terrorismin uhkaa.

– Jos joku turvapaikanhakija tulee Suomeen väärillä papereilla, niin mistä voi tietää, ettei hän kuulu ISISiin, yleisöstä kysyttiin.

Vastaanottokeskuksen johtaja Satu Kurri kertoi, että turvapaikanhakijat on seulottu ja rekisteröity jo Tornion järjestelykeskuksessa. Hän kertoi myös, että tulijoiden joukossa on paljon koulutettuja ammatti-ihmisiä, esimerkiksi toimittajia, hammaslääkäri, englantia opiskellut kauppatieteilijä ja useita muiden alojen opiskelijoita.

SPR on majoittanut Tähteen entiseen oppilasasuntolaan 27 turvapaikanhakijaa. Irakilaiset lapsiperheet muuttivat vastaperustettuun vastaanottokeskukseen noin viikko sitten. He asuvat siellä suunnilleen vuoden.

Kouvolassa asuu nyt yli 60 alle 18-vuotiasta turvapaikanhakijaa.