lauantai 28. marraskuuta 2015

Savon Sanomat: Teinityttöjä ei toivota turvapaikanhakijoiden majapaikan kulmille Kuopiossa

Savon Sanomat: Teinityttöjä ei toivota turvapaikanhakijoiden majapaikan kulmille Kuopiossa 28.11.2015

Kuopion Leväsen hätämajoituksen henkilökunta on huolestunut ilmiöstä, että nuoria teini-ikäisiä tyttöjä pyörii keskuksen liepeillä. Asiasta on myös informoitu Kuopion poliisia.

– Toivomme, että tytöt ymmärtäisivät tilanteen ja vanhemmat ottaisivat tämän kotona puheeksi, Leväsen yksikön vastaava, apulaisjohtaja Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen sanoo.

– Miehet käyvät ulkona tupakalla. Onhan siellä komeita miehiä ja osan kanssa pystyy vaihtamaan muutaman sanan englanniksikin, mutta alaikäisen 13–14-vuotiaan tytön paikka ei ole pimeässä illassa keskuksen liepeillä, Korpi-Vartiainen sanoo.

Suurin osa Leväsen hätämajoituksen 160 miesasukkaasta puhuu arabiaa.

Toisaalta Korpi-Vartiainen korostaa, että turvapaikanhakijoita ei pidä turhaan pelätä.

– Meillä on henkilökunnassa naisia ja he tuntevat olonsa ihan turvalliseksi.

– Kontakteja on hyvä syntyä, mutta sopivia paikkoja ovat esimerkiksi seurakuntien järjestämät tilaisuudet. Nämä ovat olleet hyvin positiivisia tapahtumia. Tällaista kanssakäymistä toivon lisää ja sinne voi tulla tapaamaan turvapaikanhakijoita.Savolaiset vastaanottoyksiköt ovat kertoneet suomalaista käytöstavoista ja naisiin suhtautumisesta.

Arabimaat tunteva poliisi Ilpo Kortelainen on käynyt Setlementti Puijolan Leväsen ja Tarinan hätämajoituksissa puhumassa naisen asemasta ja kohtaamisesta Suomessa.

Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen piti perjantaina myös infon Leväsen asukkaille siitä millaisia raiskausepäilyjä turvapaikanhakijoihin on Suomessa viime päivinä liitetty.

Leväselle on saatu Väestöliiton toimittama opetusvideo, jota aletaan näyttää asukkaille. Siinä kerrotaan kulttuurieroista, jotka liittyvät naisten ja miesten välisiin suhteisiin.

Siilinjärven Tarinan vastaanottoyksikössä tulijoille on pidetty saapumisen jälkeen keskustelutilaisuus, jossa kerrotaan miten Suomessa toimitaan: että naisia ja tyttöjä ei saa seurata, heille ei saa viheltää tai heitä kosketella, koska se tulkitaan seksuaaliseksi häirinnäksi ja voi johtaa rikosilmoitukseen. Seurustelussa tarvitaan molempien suostumus asiaan ja että Suomessa ei ole sopivaa, että täysi-ikäinen mies seurustelisi alaikäisen tytön kanssa.Pieksämäellä Soiselän vastaanottokeskuksessa on annettu myös konkreettisia ohjeita, selvittää va. johtaja Jukka-Pekka Itkonen.

– Että kun nainen katsoo, se ei tarkoita ihastumista tai rakastumista eikä ole lupaus mistään. Suomessa nainen voi katsoa miestä silmiin ilman, että siinä on kyse mistään muusta.

On kerrottu, että nainen ja mies ovat tasa-arvoisia.

– Täällä ei nainen ole millään muotoa alempana.

On selitetty, että toiseen koskeminen ja toisen omaisuuteen koskeminen ei ole sallittua.

– Näitä asioita jauhetaan infoissa useampaan kertaan.

Itkosen mukaan turvapaikanhakijat tietävät viimeisimmät ikävät uutiset.

– Kerroimme heille avoimesti tästä Kempeleen tapauksesta ja että sillä voi olla vaikutusta siihen, miten heitä kohtaan käyttäydytään.