torstai 26. marraskuuta 2015

Iltalehti: Salailu haittaa viranomaisia

Iltalehti: Salailu haittaa viranomaisia 26.11.2015

Vastaanottokeskusten ja hätämajoitusyksiköiden perustamisvauhti on ollut niin hektinen, ettei keskeisiä turvallisuusviranomaisia ole kuultu.

Tampereella pienteollisuustila muuntui ratapihalla vastaanottokeskukseksi kaikessa hiljaisuudessa ilman, että VR ja Liikennevirasto olisivat tienneet hankkeesta.

Turvallisuusviranomaiset moittivat Maahanmuuttovirastoa turvallisuusnäkökulman unohtamisesta turvapaikanhakijoiden majoittamisessa. Myöskään poliisilaitoksille ei ole välitetty tietoa niiden alueelle sijoitetuista majoitusyksiköistä, vaikka ne tietävät poliisille lisää valvonta- ja hälytystehtäviä.

- On vaikea valvoa turvallisuutta, mikäli tieto vastaanottokeskuksen perustamisesta tulee vasta ensimmäisen hälytyksen myötä. Kun ongelmia on ensimmäisen kerran ilmaantunut, on laitettu sijainti mieleen, että tiedetään tehdä kierrokset ja tulla paikalle, kun seuraava hälytys tulee, kuvaa poliisimies sekavaa tilannetta kentällä.

Maahanmuuttoviraston tiedotusyksikössä myönnetään, että viranomaisten keskinäinen tiedottaminen on jäänyt paikka paikoin kiireen jalkoihin.

- On jouduttu toisinaan toimimaan niin nopealla varoitusajalla, ettei päätöksistä ole ennätetty informoida kaikkia tahoja, vahvistaa Maahanmuuttoviraston tiedottaja Kaisa Härkisaari.

- Ymmärrämme, että tilanne on hektinen ja tieto elää koko ajan. Poliisi toivoo kuitenkin, että meitä tiedotetaan uusista yksiköistä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, vastaa poliisitarkastaja Mia Poutanen poliisihallituksesta.

Poliisi ei ole saanut vastaanottokeskusten sijaintitietoja edes internetistä. Maahanmuuttovirasto on salannut turvallisuussyistä vastaanottokeskusten ja hätämajoitusyksiköiden yhteystiedot.

- Emme ole varsinaisesti salanneet keskusten sijaintia, mutta poistimme kuukausi sitten keskusten osoitteet ja johtajien puhelinnumerot verkosta. Henkilökunta sai niin paljon asiattomia puhelinsoittoja, että työnteko hankaloitui. Toisaalta ajattelimme myös asukkaiden turvallisuutta, on ollut näitä polttopulloiskuja ja muita häiriöitä. Meistä oli viisainta toimia tällä tavalla, kun tunnelmat ovat nämä, selvittää Härkisaari.

Lue lisää vastaanottokeskuksista ja niihin liittyvistä turvallisuusriskeistä 26.11.2015 Iltalehden printistä tai digitaalisesta päivän lehdestä.