keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Yle: Keskustan Kärnä: Vain joka kolmas hakija saa turvapaikan

Yle: Keskustan Kärnä: Vain joka kolmas hakija saa turvapaikan 18.11.2015

Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) arvioi, että joka kolmas turvapaikanhakija saa turvapaikan Suomesta. Tämä tarkoittaisi että tähän asti saapuneista vajaasta 30 000 turvapaikanhakijsta noin 10 000 jäisi maahan.

– Jokainen Eurooppaan saapuva turvapaikanhakija on yksilö ja sellaisena häntä on myös kohdeltava. Samoin on selvää, että suuri osa turvapaikanhakijoista pakenee juuri sellaista terroria, jollaista Pariisissa saatiin kokea. Yhtä selvää on tilastollisesti kuitenkin myös se, että suurin osa Suomeen hakeutuvista turvapaikanhakijoista ei oikeasti ole kansainvälisen suojelun tarpeessa ja vain joka kolmas täyttää kriteerit turvapaikan saamiseksi, Kärnä kirjoittaa blogissaan.

Enontekiöläinen kansanedustaja on huolissaan erityisesti siitä, ettei maahanmuuttovirastolla ole tarkkoja tietoja siitä, missä kaikki turvapaikanhakijat ovat. Kärnä kertoo tiedustelleensa virastolta, moniko vastaanottokeskuksiin sijoitetuista turvapaikanhakijoista on "tuntemattomassa paikassa".

– Saamani vastaus oli, että arviota tuntemattomassa paikassa olevien määrästä on mahdotonta antaa. Vastaanottokeskus kyllä lähettää tiedon hakijan poistumisesta tai katoamisesta heti, kun asia on tullut keskuksen tietoon, mutta maahanmuuttovirasto tekee asiaan raukeamispäätöksen vasta, kun hakijan olinpaikka on ollut tuntematon tai häneen ei ole saatu yhteyttä kahteen kuukauteen. Tällaisia raukeamispäätöksiä on tehty tämän vuoden aikana yhteensä 477 kappaletta, Kärnä kirjoittaa.

Kärnän mielestä nykyistä käytäntöä ei pidä enää jatkaa, vaan maassa oleskelevista turvapaikanhakijoista on oltava ajantasainen tieto.

Kansanedustaja arvioi, että rajatarkastukset palautetaan todennäköisesti väliakaisesti Pariisin tapahtumien vuoksi. Tämä vaatisi Suomessa lisää resursseja rajavartiolaitokselle.