perjantai 27. marraskuuta 2015

HS: Valtioneuvosto: Noin 10 000 tänä vuonna saapuvaa turvapaikan­hakijaa saanee oleskeluluvan

Helsingin Sanomat: Valtioneuvosto: Noin 10 000 tänä vuonna saapuvaa turvapaikan­hakijaa saanee oleskeluluvan 27.11.2015

Tämän hetken ennusteen mukaan Suomeen saapuu noin 30 000–35 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna. Valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan heistä noin kolmannes saanee oleskeluluvan.

Näin ollen ensi vuonna kotouttamispalvelujen piiriin tulee arviolta 10 000 henkilöä enemmän kuin viime vuosina, tiedotteessa kerrotaan.

Maahanmuuton ministerityöryhmä hyväksyi uuden kotouttamisen toimintasuunnitelman kokouksessaan perjantaina.

Valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan toimintasuunnitelman tavoitteena on, että jo vastaanottokeskuksissa kartoitetaan turvapaikanhakijoiden osaamista hakemuksen käsittelyn aikana.

”On tärkeää, että oleskeluluvan saaneet maahanmuuttajat pääsevät osalliseksi suomalaista yhteiskuntaa. Ohituskaistoja ei ole kuitenkaan tarkoitus rakentaa, ja tulijoiden on noudatettava suomalaisen yhteiskunnan sääntöjä. Haaste on suuri, ja kotouttamisessa tarvitaan uudenlaisia toimintatapoja”, oikeus- ja työministeri Jari Lindström toteaa tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan toimintasuunnitelma tähtää maahanmuuttajien osaamisen tehokkaaseen tunnistamiseen ja heidän ohjaukseen koulutukseen, työhön tai näiden yhdistelmiin.

Työ- ja elinkeinoministeriö vastaa kotouttamispalveluiden yleisestä kehittämisestä, suunnittelusta ja ohjauksesta yhteistyössä muiden ministeriöiden kanssa.