torstai 6. lokakuuta 2016

Ilta-Sanomat: Terhi Kiemunki sai syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Ilta-Sanomat/STT: Terhi Kiemunki sai syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 6.10.2016
Aamulehti: Tämä kohta Kiemungin blogissa ylitti syytekynnyksen – Kyseessä ei ole ”muslimipenskakirjoitus”
Aamulehti: Kommentti: Kiemunki hamuaa marttyyrin viittaa – julkaisi heti salassa pidettävän haastehakemuksen
Yle: Tutkija Kiemungin syytteestä: Oikeus määrittää nyt sananvapauden rajat

Syyttäjä on nostanut syytteen Terhi Kiemunkia (ps.) vastaan. Syyte tuli kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjän mukaan Kiemungin blogikirjoituksessa paneteltiin ja solvattiin islaminuskoisia.

Kiemunki itse pyysi tutkimaan, ovatko hänen kirjoituksensa lain mukaan rangaistavia. Hän on kuitenkin kiistänyt esitutkinnassa syyllistyneensä rikokseen.

Pääsiäisen jälkeen Pirkanmaan perussuomalaisten piirihallitus erotti Kiemungin varapuheenjohtajan tehtävästä luottamuspulan vuoksi. Kiemunki on kuitenkin yhä kansanedustaja Lea Mäkipään (ps.) eduskunta-avustaja.

Valtionsyyttäjä Jorma Äijälä kertoo, että itsestä tehdyt tutkintapyynnöt ovat poikkeuksellisia.

– Vaikea sitten sanoa niitä tarkoitusperiä, mitä siellä taustalla on.

Valtakunnansyyttäjä kritisoi itsestä tehtyjä tutkintapyyntöjä

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen nosti jo viime keväänä esiin, että itsestä tehdyt tutkintapyynnöt ruuhkauttavat järjestelmää. Hän kertoi, että tällaiset pyynnöt eivät ole toivottavia syyttäjälaitoksessa.

Nissinen sanoi totesi keväällä, ettei rasismia tai muita ismejä voida määritellä nojaamalla rikoslakiin. Nissisen mukaan syyttäjälaitoksen tehtävä ei ole ryhtyä yleiseksi moraalinvartijaksi.

– Rikoslaki ei ole arvoja ja ismejä määrittävä oikeuslähde. Mitä voidaan yhteiskunnassa muuten pitää moitittavana, niin luojan kiitos kaikkea sitä ei ole määrätty rikoksella rangaistavaksi. Se pitäisi jokaisen ymmärtää oman sivistyksensä perusteella, Nissinen sanoi tällöin STT:lle.

____________________________

Aamulehti: Tämä kohta Kiemungin blogissa ylitti syytekynnyksen – Kyseessä ei ole ”muslimipenskakirjoitus”

Tampereen perussuomalaisten puheenjohtajaa Terhi Kiemunkia (ps.) vastaan nostettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan koskee hänen kirjoitustaan Uuden Suomen blogissa 27. maaliskuuta 2016. Kiemunki kirjoitti tuolloin rajusti yleistävän ja muslimeja halveksivan kirjoituksen otsikolla ”Kun unelma on saavutettu, on myöhäistä katua”.

Seuraavaksi on käräjäoikeuden tehtävä arvioida, täyttääkö kirjoitus myös rikoksen tunnusmerkistön. Kihlakunnansyyttäjä Pasi Vainio kertoo, että syyte ei koske koko blogikirjoitusta vaan joitakin osia siitä.

– Se koskee tiettyjä osuuksia, joissa yleistetään islaminuskoiset yhdeksi kansanryhmäksi, joka on vastuussa, Vainio sanoo.

Kiemungin kirjoituksessa syytekynnyksen ylittivät esimerkiksi jotkin kohdat seuraavassa kappaleessa:

Suomeen ja koko Eurooppaan rantautuu kulttuuri, uskonto ja laki jolle julmuus vääräuskoisia kohtaan on itsestäänselvyys. Se alistaa häikäilemättömästi kaiken alleen. Se vaatii vaan ei suvaitse. Ei ole maltillista islamia, on vain yksi islam. On vain yksi Koraani jonka mukaan jokaisen muslimin tulee elää. Vanha Eurooppamme ei pääse terrorismista niin kauan kuin suvaitsemme ja hyväksymme islamin opit. Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta tässä ajassa kaikki Euroopan terroristit ovat muslimeja.

Kiemunki lopetti kirjoituksensa uhkakuvaan, jossa suomalaiset alistetaan, vääräuskoiset tapetaan ja naiset ja lapset raiskataan.

Kiemunki teki itse itsestään tutkintapyynnön sekä muslimivirpojia koskevasta kirjoituksestaan että oheisesta kirjoituksestaan. Syyte nostettiin vain jälkimmäisestä. Kiemunki on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Aamulehti ei ole tavoittanut Kiemunkia kommentoimaan asiaa.