tiistai 25. lokakuuta 2016

HS: Kohua herättäneen irakilaisperheen äiti ei saanut oleskelulupaa – korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa

Helsingin Sanomat: Kohua herättäneen irakilaisperheen äiti ei saanut oleskelulupaa – korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa 26.10.2016

Äidin ja kolmevuotiaan käännytyspäätös pysyy voimassa.

KESÄKUUSSA kohua herättäneen irakilaisperheen tapausta ei käsitellä korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Perheen äidin, Gashaw Khaleel Hamadin ja perheen tyttären Sämän käännytyspäätös jää voimaan.

Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt perheen äidille valituslupaa, joten Helsingin hallinto-oikeuden kielteinen oleskelulupapäätös jää voimaan. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Perheen isä Huner Ali Muhammed on saanut Suomesta turvapaikan ja on asunut Suomessa jo seitsemän vuotta. Perheeseen kuuluu myös alle vuoden ikäinen vauva.

PERHEEN äiti on hakenut Suomesta sekä perheenyhdistämistä että turvapaikkaa. Turvapaikkaan hänellä ei Maahanmuuttoviraston ja Helsingin hallinto-oikeuden mukaan ole perusteita. Oleskelulupaa ei annettu myöskään perhesiteen perusteella, sillä perheen tulot eivät ole riittävät.

Perheenyhdistäminen olisi onnistunut tulorajoista riippumatta, jos perheen vanhemmat olisivat olleet naimisissa, kun isä sai turvapaikan. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan vanhemmat ovat menneet naimisiin myöhemmin.

Perheen isällä on voimassa oleva oleskelulupa, joten hän saa jäädä Suomeen. Perheen äidin ja kolmevuotiaan lapsen käännytyspäätös jää nyt voimaan, joten heidän tulisi poistua Suomesta. Vauvasta ei ole tehty erillistä päätöstä, mutta Maahanmuuttovirasto on tiedottanut, että näin pieni lapsi seuraa päätöksissä äitiään.